MotoNews.pl
11 Paliwo za ok. 2,4 zł? Czy to możliwe? jak okradają nas:) (254932/0) - PT

Paliwo za ok. 2,4 zł? Czy to możliwe? jak okradają nas:)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Paliwo za ok. 2,4 zł? Czy to możliwe?
o tym ile naprawde powina kosztować benzyna
http://all-forum.cba.pl/viewtopic.php?t=1187
artykuł podobno pochodzi z wp.pl

na to chyba juz był post,ale ja powiem tylko tyle ,że Polska jest słaba a dokładniej Polska społeczność,gdyby wszyscy wyszli na ulice i protestowali to byśmy mieli paliwo tansze.Ale dobrowolnie Polacy daja sie nachapać politykom,i ceny rosną ,brak protestów to będą rosły dalej, w miare jedzenia apetyt rośnie

nie do końca się z tym zgadzam bo np w ubiegłym roku był protest we Francji i nic to nie dało, jedynie potem potworzyły się gigantyczne kolejki i firmy petrochemiczne i tak zebrały swoje zniwo, wszyscy w rzadzie zdają sobie doskonale sprawę że kierowcy beda marudzic a i tak beda kupowac paliwo........podobnie jak z chlebem, tez drożeje a ludzie kupująsignum

najwidoczniej za mały protest był w tej francji,podam przykład ale prosze sie nie sugerowaćgdyby ludzie po wywieszali polityków, cały rząd i wybrali nowych ludzi o połowe mniej to 96% daje na to że ci nowi bali by sie kraść nasze pieniądze żeby z nimi sie tak nie stało,oczywiście trzeba by było też im odciąć rządzenie armią,armia powinna być dla obrony ojczyzny a nie umierać za ameryke ale to juz inny temat i kazdy ma swoje poglądy więc nikogo nie krytykuje

nikt dawno nie pisal w tym temacie dlatego wrzucam jak wygladaja ceny plawia obecnie jak ktos sobie to przejrzy to ma fajne porownanie z przeszlosci http://www.e-petrol.pl/index.php/notowania/rynki-zagraniczne/stacje-paliw-europa

No niestety , ale ktos na tym zarabia i tego tak łatwo nie odda

Witam Wszystkich na forum. Moim zdaniem nie jest to możliwe ani realne. Jeżeli juz to zastanówmy sie jaka byłaby jakość tego paliwa. Moim zdaniem bardzo znikoma,zamęczylibyśmy silnik.

To jest tylko kwestia gospodarczo polityczna, paliwo w krajach ameryki południowej czy afryki jest śmiesznie tanie, a przecież też jest importowane. W Wenezueli - to chyba rekord, bo tam paliwo za litr kosztuje 6 centów, czyli ok 25groszy....
Cena paliwa to nie cena jakości tylko koszty podatków, importu, marży. I jak wiadomo skoro każdy potrzebuje, to nikt nie będzie obniżał.

Z tego co wiem to stacje więcej zarabiają na hot dogach, alkoholu i innych artykułach,aniżeli na paliwie. To te akcyzy i inne podoatki sprawiają, że paliwo jest tak drogie.

Jest dokładnie tak, jak napisał jeden z przedmówców - i tak, i tak będziemy kupować paliwo. Chyba, że rząd narzuci takie podatki, że litr będzie kosztował 10 zł. Ale to jest raczej nierealne.
Problem w tym, że tak wysokie ceny benzyny nie uderzają tylko w indywidualnych kierowców, ale w całą gospodarkę. I niby wpływ do budżetu jest (dzięki akcyzie), ale nie ma go tam, gdzie byłby bardziej efektywny (z podatków płaconych przez nowo powstające i rozwijające się przedsiębiorstwa).

Teraz cena benzyny oscyluje wokół kwoty 5,20 czyli jest lepiej niż było chociażby przed rokiem,gdzie wysokie ceny naprawdę potrafiły dobić każdego kierowcę. Ale żeby była po 10zł to gruba przesada jak wspomniałem poniżej.

Trochę z innej beczki Jak na razie u mnie temp na plusie ale zapowiadają spadki temperatur nawet do minus 20. Chcę się zabezpieczyć i wolę już wlać paliwo lepszej jakości. Słyszałem że Statoil ma dobry, jakiś diesel arktyczny na zimę i zajrzałem też na ich stronę, jest tam nawet świadectwo jakości tego paliwka. Tyle teorii ale ma ktoś może przetestowane to w praktyce? Jak maszyna pali na tym paliwie?

[ wiadomość edytowana przez: seatson dnia 2014-01-23 11:47:31 ]