MotoNews.pl

Wycieraczki - help

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Zabralem sie wczoraj za naprawe mechanizmu wycieraczek....
Niestety utknalem juz na punkcie nr.1
Po odkreceniu srob trzymajacych ramiona wycieraczek (byly straszne zerdzeiwale troche walki bylo), za skraby nie chca zejsc z osi !!!
Czy jest tam cos o czym powininelem wiedziec , czy tylko sie zapiekly ? Potraktowalem je dosyc mocno wd 40 ale nic to nie dalo.

Bardz prosze o podpowiedz jak sciagnec te cholerne wycieraczki....

Pozdr
Jadzwin

Ramiona wycieraczek osadzone są na osi przy pomocy tzw. wieloklinu (zarówno na ośce jak i na wewnętrznej powierzchni otworu ramion). Spróbuj je "rozkołysać" w trakcie ściągania.

Dzieki sproboje....

Pozdrowienia
Jadziwn

Jeśli jeszcze nie zniszczyłeś mechanizmu to dodam,że to rozkołysanie trzeba uskutecznać delikatnie!!...wiem bo jak u mnie tajemniczy nocny "gość" rozkołysał ramię w celu jego kradzieży to poszedł się j...ć mechanizm /pękł element z tworzywa w którym hula oś!/...A może dwoma młoteczkami również delikatnie /bo to odlew!/spróbować opukać nasadę ramienia wokół wieloklinka??...P.S.HenBas co znaczy ten dopisek 6,3l/100km ???...czyżbyś od marca przesiadł się na "malacza"??

To nie "malacz" tylko spokojna jazda z V max ok 100 km/h.
To było tak, dla ekszperymentu
Zatankowałem w marcu dokładnie 57,8 l i przejechałem 915 km.

Czyli testowałes technikę Ptaszyny:
-powoli
-z górki na luzie
-do świateł (jak widać czerwone) również na luzie

GG

Ramion jeszcze nie próbowałem demontować, ale zawsze to się robiło przy użyciu dwóch płaskich wkrętaków na zasadzie dźwigni.

Wyciagam stary topic, bo u mnie mechanik tak zalozyl wycieraczki, ze wykonuja pelny cykl, a pozniej lekko szarpia w gore jakby chcialy znow mazac,ale po szarpnieciu sie zatrzymuja...Jak to mozna naprawic....? I dlaczego tak sie w ogole dzieje..?

Masz zle przykręcony mechanizm wycieraczek do oski silnika musisz go popuścić i lekko cofnąć i będzie ok
Niedokładność mechanika

Dzieki za podpowiedz. Czy da sie to samemu zrobic?
pozdrawiam

tak procedura jest prosta.!

wyciagasz mechaniz i tak najpierw podlacz sam silnik pozwol mu wykonac pelny obrot az sie sam wylaczy z automatu potem zakladasz dwignie machanizmu tak aby byla dokladnie poziomo wtedy wycieraczki maja byc w najnizszym polorzeniu i to wszystko skladasz wszystko do kupy i git dziala mi to zajelo 20 minut nieliczac czasu wymiany mechanizmu ze starego na nowy sama regulacja to 20 minut .!

Jak tylko znajde ciut czasu to zabieram sie do pracy, dzieki serdeczne