Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Marcin_J Espero 1.5 Gniezno | 2011-05-09 07:47:27 I właśnie na wypadek takich przypadków u mnie rozrząd z pompą zawsze kupuje mechanior, który to wszystko zakłada. |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2011-05-11 21:56:48
W land roverze moich rodziców nie dało się znaleźć źródła wycieku płynu, na warsztacie próbowali dosypać tego środka, nie pomogło (okazało się, że uszczelka głowicy ciekła ale nie do cylindrów tylko na zewnątrz). To było latem, a zimą okazało się, że słabo grzeje, więc pewnie przytkał nagrzewnicę. Więc też nie polecam. Pozdr. |
![]() franko25 Member Klubu Espero Daewoo Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2011-05-14 09:47:47 F*ck, co tez To w sklepach sprzedają !
I jak można sie naciąć... ![]() |
gafcio Klubowy Weteran espero 1.8/Zoffija 1 ... sosnowiec | 2011-05-14 21:01:38 Obawiając się niekorzystnych skutków , wsypałem połowę specyfiku.Jak na razie nie cieknie.W ciągu miesiąca dolewałem ok litra dynagelu-więc można założyć,że płyn jest mowy.Wnerwiało mnie to ciągłe dolewanie.Teraz może czeka mnie płukanie ![]() ![]() |
![]() nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2011-05-14 23:30:00 Nie wierzę, że zidentyfikowanie wycieku nie jest możliwe. Najczęściej cieknie z pompy czyli mokro powinieneś mieć w okolicy prawego koła.
Dla pewności warto zdjąć tę osłonę p-błotną i wtedy więcej widać. Jak cieknie z pompy to najprościej wymienić pompę z pozostałymi elementami rozrządu i masz spokój na kolejne 60 - 70 kkm. W dolewanie możesz się bawić przed sprzedażą a jak chcesz jeszcze jeździć to dla pewności tylko wymiana. To wszystko i tak bardziej się opłaca niż szukanie lawety w nocy ...300 km od domu ![]() |
gafcio Klubowy Weteran espero 1.8/Zoffija 1 ... sosnowiec | 2011-05-15 21:13:24 Miejsce wycieku jest oczywiście zdiagnozowane.To trójnik za silnikiem,z którego rurka idzie do nagrzewnicy.Dostęp kiepski i raczej tylko z kanału lub najazdu.A do takowego niestety nie mam dostępu.Latanie z piwkiem i proszenie się znajomych o dostęp do kanału po prostu już mnie wnerwia.Dodam jeszcze,że za każdym razem ,przy wizycie w warsztacie (u mechaniora) zaznaczam by zlokalizowano wycieki i usunięto je-co czynią ze skutkiem o jakim piszę. |
![]() mariusz_u Member Klubu Espero Espero 1,8 CD Władysławowo | 2015-03-15 22:42:33 No to chyba czeka mnie wymiana UPG ![]() Dodatkowo zauważyłem że z otworu na bagnet i spod korka wlewu oleju w czasie pracy silnika też zasuwa para - nie wiem czy tak było czy dopiero teraz, bo wcześniej nie sprawdzałem w czasie pracy silnika. Jakieś pomysły? ![]() |
ZeeWolf Member Klubu Espero Daewoo Espero Zgierz | 2015-03-16 00:40:45 Masło pod korkiem oleju jest? Bulgot / plamy w wyrównawczym jest? Zrób test na obecność spalin w płynie chłodniczym. |
![]() mariusz_u Member Klubu Espero Espero 1,8 CD Władysławowo | 2015-03-17 23:27:59 Płyn chłodzący klarowny, nic w zbiorniczku nie bąbluje, ciśnienie w cylindrach wręcz wzorcowe: 12,5/12/12/12,5. Wycieków nie ma - przeleżałem pod autem pół dnia i nic ani kropelki, a płynu ubywa. Za to przybywa oleju i pojawiło się masełko pod korkiem i na bagnecie. Wniosek: padła UPG ale nie na cylindrach tylko między kanałem wodnym a kanałem olejowym i ciągnie płyn do komory korbowej dlatego go ubywa a oleju przybywa. ![]() |
ZeeWolf Member Klubu Espero Daewoo Espero Zgierz | 2015-03-17 23:31:36 Nie ma to jak dobra diagnoza. A może nie rób uszczelki - skoro oleju przybywa to za miesiąc, góra dwa, otworzysz hurtownię ![]() ![]() |
![]() nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2015-03-21 21:49:14
Też to miałem, ogarnołem w 2 wieczory; jeden wieczór demontaż, drugi montaż ![]() Całość działała do końca tj. przez jeszcze ok. 18kkm aż dobrowolnie nie zdecydowałem się złomować samochodu. Oczywiście uszczelka była OK. Tak więc - do dzieła - i życzę powodzenia (o ile już nie zrobiłeś ) ![]() |
![]() mariusz_u Member Klubu Espero Espero 1,8 CD Władysławowo | 2015-03-23 21:14:10 Ogarnąć temat UPG to nie problem, tylko najgorzej, że w bloku silnika na powierzchni przylgni są wżery... ![]() |
ZeeWolf Member Klubu Espero Daewoo Espero Zgierz | 2015-03-24 00:57:21 Nie bądź głowica i nie pękaj:
Możesz spróbować Alu-Weld, a raczej odpowiedników do żeliwa. Możesz wypełnić wżery za pomocą taśmy ołowiowej lub stopu cyny z ołowiem (30/70). Możesz splanować blok i dać nadwymiarową uszczelkę. Napawanie ubytków + szlif. Wersja na bogato - wymiana bloku / swap silnika. |
![]() nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2015-03-24 23:37:41 ....na Allegro jest do łyknięcia nowy blok silnika 1.8 z tłokami za 700 zł. Dużo to i mało.
Może gdzieś jeszcze znajdziesz nowy blok taniej. Silniki 1.8 były popularne zatem ja bym ...chyba szukał czegoś nowego bo za robociznę tego Twojego starego bloku też Cię wykasują a nie wiadomo jaki będzie efekt końcowy. Przy okazji nowy blok = nominalny wymiar na cylindrach czyli praktycznie nowy silnik. |