Czy można w ten sposób zarejestrować??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!!
Mam pytanko,a mianowicie kuoilem kaszla i chce go przerejestrowac, z tym ze chciał bym go zarejestrowac na starego a siebie jako wspolwlasciciela zeby miec znizki(65%)lecz problem jest taki ze nieposiadam dowodu osobistego 18 latek mialem w maju ale jakos mi schodzilo z wyrobieniem. No i wczoraj zanioslem ale trzeba zekac miesiac na dowod, i czy mozna by zarejestrowac kaszla na starego a np. za iesiac dopisac mnie jako wspolwlasciciela?? Czy wtedy trzeba by znowy przerejestrować, lub cos inego, jaka byla by oplata jesli by mnie dopisal??
I jeszcze jedno na umowie napisane mam ze autko kupilem20.09.2003r, bo kolesiowi sie skonczylo OC i chcial zeby juz nic nie placic wiec poszlismy mu na reke, no i minelo juz 2 tygodnie wiec przy skarbowce dostane jakies dodatkowe koszty za przekroczenie terminu czy tak??
Nie orjetuje sie za bardzo w tym wiec pytam.
Z gory dzieki i pozdrawiam

Jeżeli chodzi o dopisanie współwłaściciela, to nie bedziesz miał żadnych problemów. Koszty to o ile pamietam tylko znaczki skarbowe chyba z 6 zyla. A jeżeli chodzi o OC to też żaden problem. Jedynym problemem będzie stanie w kilometrowych kolejkach więc radzę zaraz z rana sie ustawić

Pozdro

może masz paszport ?? zamiast dowodu przyjmą go w wydziale komunikacji i po bólu...w U. skarbowym zapłacisz tylko za znaczki około 6 zł bop masz `85 a te są już zwolnione z podatku, w wydziale komunikacji w najgorszym przypadku zapłacisz około 157 zł + jakieś znaczki za 6 zł...i to chyba wszystko...

Jupi....no to luzz....dzieki chlopaki za info, no to problem z glowy, juz w poniedzialem zalatwiam sprawe.
Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki

No, ja zdałem na prawko tuż po ukończeniu 17 lat, musiałem bity rok śmigać z prawkiem i paszportem

Ja tez zdalem zaraz po siedemnastych urodzinkach i do teraz jeszcze na paszporcie smigam bo niemam czasu zalatwiac z dowodem

Cytat:
2003-10-11 09:34:53, marexp18 pisze:
(...)
I jeszcze jedno na umowie napisane mam ze autko kupilem20.09.2003r, bo kolesiowi sie skonczylo OC i chcial zeby juz nic nie placic wiec poszlismy mu na reke, no i minelo juz 2 tygodnie wiec przy skarbowce dostane jakies dodatkowe koszty za przekroczenie terminu czy tak??
Nie orjetuje sie za bardzo w tym wiec pytam.
Z gory dzieki i pozdrawiam

Nie patrz na to. Jeśli jeszcze masz na umowie wpisaną wartość <1kzł to wogóle Cie to nie rusza. Ja miałem na umowie date 2,5 roku do tyłu jak rejestrowałem i nawet laska nie zawiesiła na tym wzroku na dłużej

Witka!!!
Soory ze jestem taki doszczetnie ciekawy, ale chcialbym wiedziec, bo jutro mam zamiar zarejestrować swojego kaszla no i mam pytanka a oto one:
-zdejmuje blachy i ide z nimi do wydzialu, tam rejestruje malca i wydaja mi nowe blachy i dowodzik czy tak??
-nastepnie musze oplacic ubezpieczenie,
-i wlasnie ostatnie jak zarejestruje to musze zrobic przeglad??bo przeglad w starym dowodzie jest do lipca 2004r. ale trzeba mu zrobic nowy??
Soorki ze sie tak dopytuje ale to moje pierwsze styki z tymi rzeczami
Z gory wiekie dzieki i pozdrawiam

- dokladnie jak mowisz, jesli kupiles samochod z innego powiatu to dostaniesz dowod czasowy na miesiac a pozniaj dadza Ci staly..
-ano tak
-przepisza Ci ten przeglad do lipca 2004 na nowy dowod..bo jest wazny..

No to spoczus, oczywiscie autko rejestruje na starego a mnie jako wspołwlasciciela wtedy beda mi bily na moje konto znizki, bo na siebie nie moge zarejestrowac a ojca jako wspolwlasciciela czy to jak z tym jest??
Tepy jestem w tych sprawach

hmm jezdziłem bity rok z samym prawkiem i nigdy niue sprawdzali dowod.
A dowó miałem od 15 roku zycia 10 letni.
Co ciekawe jak skonczyłem 18 nie musiałem zmieniac liczy sie normalnie ten dowód.

A co do wspólwlasciciela to stara mówi ze mnie za......... bo straciła znizki wszystkie .

Cytat:
2003-10-13 20:51:30, marexp18 pisze:
No to spoczus, oczywiscie autko rejestruje na starego a mnie jako wspołwlasciciela wtedy beda mi bily na moje konto znizki, bo na siebie nie moge zarejestrowac a ojca jako wspolwlasciciela czy to jak z tym jest??
Tepy jestem w tych sprawach

Jak dasz siebie jako wspolwlasciciela to Ci podniosa stawki OC - tego jestem pewny bo kiedys pytalem..
ja bym na Twoim miejscu zarejestrowal na starego, ja mam na matke i nawet jak stuke to jej znizki nie poleca bo ona ma pakiet ktory dostala z nowym samochodem. Ale nie wiem co by bylo jak by miala "normalane" OC.

Ehe...a o duzo wzrosna te stawki OC?? Mysle ze wyrobie sie z ubezpieczeniem w granicach 150-200zł max. chodzi mi zeby lecialo mi juz cos znizki, jesli OC zrosnie o te ja wiem 30 zl to chyba nie ma roznicy czy moze wiecej niz 30złociszy???
Pozdrowka

no nie wiem o ile by wzroslo..ja mam tylko na matke i place 240 na pol roku..wiecej bym nie przelknol..

Dawaj ojca jakiego wlasciciela i ty wspolwlasciciel inaczej sie nie oplaca.

Zarejestruj fure z ojcem albo z mamą jako współwłaściciel!!!!

Niech ojciec (ew mama) weźmie wyciąg od sowijego ubzpieczyciela o bezszkodowości, i niech uda się z nim i z dowodem rejestracyjnym do innego ubezpieczyciela...(np z pzu do warty) i wtedy Ty w np. w warcie nawet jak spowodujesz wypadek to nie spowodujesz że ojciec straci w pzu (poprostu zniżki przepadna tylko w warcie) a zniżki macie tu i tu....

Ufff....uporalem sie zarejestrowałem kaszla, ale tak sie piernicza w tym wydziale ze mozna sie spokojnie przespać, ale juz luz...aby jutro musze oplaci go, zrobie tak jak wpsomnil DamianS Ciocia jest ubezpieczycielem i ma kilka firm wiec cos napewno wybiore
Dzieki chlopaki za wszelkie info ktore mi ulatwily naprawde sprawe.
Narazisko

No i dopuki nie skończysz 25lat, dowalom ci 30% zwyżki (przynajmniej w PZU, nie wiem jak u innych). No ale ta zwyżka jest tylko na tą umowę z tobą jako wspólwłaścicielem. A jak chcesz dochapać sie zniżek za niską cenę, to lepiej zarejestrować na siebie motorower , choć nie wiem czy się coś nie pozmieniało, tzn. czy te zniżki z motoroweru przechodzą potem na auto. Wie ktoś jak to teraz wygląda??

Cytat:
2003-10-14 23:18:54, dybon pisze:
No i dopuki nie skończysz 25lat, dowalom ci 30% zwyżki (przynajmniej w PZU, nie wiem jak u innych). No ale ta zwyżka jest tylko na tą umowę z tobą jako wspólwłaścicielem. A jak chcesz dochapać sie zniżek za niską cenę, to lepiej zarejestrować na siebie motorower , choć nie wiem czy się coś nie pozmieniało, tzn. czy te zniżki z motoroweru przechodzą potem na auto. Wie ktoś jak to teraz wygląda??

w samopomocy np. nie ma zwyżek za wiek...i w kilku innych też nie...