Łożyska kół

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć.
Mam krótkie pytanie dotyczące łożysk kół obu osi. Ma ktoś z Was może ich numery? Chyba będe sie zbierał do ich wymiany i trzeba będzie sie za nimi rozejżeć. A jeszcze jeżeli ktoś mógłby podać cenę takich łożysk, to byłbym wielce wdzięczny.

Pozdrawiam.
Paweł.

Po czym poznajesz, ze juz czas na wymiane?
Ja niestety nie moge Ci pomoc..

Cytat:

Wysłany: 2003-05-14 16:06:25, Andrzei pisze:

Łożyska przednie stożkowe
- większe 29 x 50 x 15 szer. (mm)
- mniejsze 17,5 x 40 x 15 szer. (mm)

Simering tylny 40,5 x 62 x 8 szer. (mm)

Łożyska przednie kulkowe dwurzędowe 39 x 72 x 37 szer. (mm)

Dzięki Andrzejowi znamy tylko wymiary tych łożysk. Dla pewności lepiej by było poznać ich numer kalatogowy i z tym numerem szukać w sklepach.
Wiem, ze mógłbym bezpośrednio udać sie do sklepu i nabyć, ale w kupując po w/w numerze jest szansa na zaoszczedzenie kilku pieniążków Naprawde nawet w tej książce o tym autor nie wspomniał?

A odpowiadajac na pytanie rjsunset'a ... Moj bolid ma w tej chwili ok 105 tyś. km. za sobą. W czasie jazdy dochodzą mnie odgłosy w postaci cichego i jednostajnego wycia. Wraz ze zmianą predkości zmienia sie jego charakterystyka. Wiem, że nie moge w ten sposób stwierdzić z całą pewnością , że są to łożyska, ale hmnmm ... robię rozpoznanie sprawy

Pozdrawiam.
Paweł.

Cytat:
2003-09-12 21:59:38, Kufel pisze:
Dzięki Andrzejowi znamy tylko wymiary tych łożysk. Dla pewności lepiej by było poznać ich numer kalatogowy i z tym numerem szukać w sklepach.

Może dopiero w poniedziałek postaram się podać numery katalogowe. Chyba że ktoś ma pod ręką katalog i znajdzie wcześniej.
A rozmiary łożysk podawałem bodajże na prośbę Adminka, bo chciał kupić jakieś zastępcze nie kierując się numerem katalogowym.

A po co Tobie numer katalogowy łożysk, ważniejsze jest oznaczenie znajdujące się nałożyskach bo wtedy kupisz takie jak potrzaba, bez względu na producenta i zapewne taniej. Natomiast numerem katalogowym posługujesz się tylko w sklepach z częściami Daewoo i w dodatku przepłacając. Często też łożyska innych producentów są dużo lepszej jakości niż te, które ma Daewoo. Oznaczenia łożysk są ujednolicone (bez względu na producenta) więc nie można kupić złego łożyska jeżeli ma się numer spisany z łożyska. Bardzo dobre łożyska są polskie FŁT.

Ok, ale jaki jest ten numer katalogowy? (mam na mysli ten "uniwersalny", a nie daewoo)
Pytam, bo u mnie wyje juz jak siemasz wiktor ze wszystkich kol...

Podaję numery ktalogowe łożysk:

Tylne duże - 94797384
Tylne małe - 02667886
Simering tylny - 03461793
Przednie - 90279332

Numery typu łożyska nabite na łożysku zależą oczywiście od producenta i dlatego podawałem Adminkowi ich rozmiary, żeby w oparciu o katalogi producentów dobrać coś właściwego.
Nie mam "pod ręką" niestety katalogu FŁT czy SKF żeby coś podać.
Może Adminek się odezwie i podpowie czy coś innego niż oryginalne dobrał do swojego auta.

Dzięki Andrzei za numery katalogowe. Jak nie wypali sprawa z numerami oznaczeniowymi łożysk, to napewno skorzystam Dziękuję.

Cytat:
2003-09-13 08:59:23, Krzysztof_L pisze:
A po co Tobie numer katalogowy łożysk, ważniejsze jest oznaczenie znajdujące się nałożyskach bo wtedy kupisz takie jak potrzaba, bez względu na producenta i zapewne taniej.
(...)
Oznaczenia łożysk są ujednolicone (bez względu na producenta) więc nie można kupić złego łożyska jeżeli ma się numer spisany z łożyska.

Właśnie miałem na myśli numer katalogowy z ogólnego katalogu łożysk Sorki, może nie opisalem tego w jednoznaczny sposób. Myśle, ze nie tylko mi taka informacja by sie przydała Być może jakiś szcześliwiec miałby możliwość sprawdzenia?

Pozdrowionka.
Paweł.

prednie lozyska sa takie same jak w Kadecie GT i kosztuja 62 pln na ulicy biezunskiej w wawie (SKF) tylne 59pln

Wracam do tematu z takim zapytaniem :

czy z "okazji" wymiany łożysk z przodu wymienia się również pierścienie osadcze, a w tylnym zawiesiu dodatkowo uszczelniacz, a może coś jeszcze ?
Szykuję się własnie do takiej czynności i warto by wiedzieć, co by potem nie biegać za częściami

I jeszcze jedno - nasza książeczka o Espero pokazuje na rysunku o tylnym zawieszeniu tylko JEDNO łożysko - no to jak tam właściwie jest, jedno czy dwa łożyska

tu masz dokladniejszy rysunek
tyl: http://www.elcats.ru/daewoo/section.asp?uz=0&par=02200079&model=espero
a tu mozesz sprawdzic ceny po nr katalogowym
inne pewnie beda tansze ale przynajmniej bedziesz mial skale porownawcza
http://www.daewoo.com.pl/parts/

Tu też można znaleźć troszkę części z cenami http://moto.sklep.pl/index.asp
A może ktoś wie gdzie i za ile można zrobić wymianę łożysk przód + luzy zawiechy????

Dzięki Panowie za pomoc !
W poprawnym rozeznaniu części utwierdził mnie jeszcze wczoraj na GG Andrzei
Teraz tylko zgromadzić ten "złom" i do mechaniorka
ZieMa, chętnie odpowiem na Twoje pytanie, ale po wymianie łożysk

Cytat:
HenBas pisze:
Wracam do tematu z takim zapytaniem :
czy z "okazji" wymiany łożysk z przodu wymienia się również pierścienie osadcze, a w tylnym zawiesiu dodatkowo uszczelniacz, a może coś jeszcze ?
Szykuję się własnie do takiej czynności i warto by wiedzieć, co by potem nie biegać za częściami

HenBas, ja nastawiłem się na wymianę łożyska, gdy coś mi zaczęło się strasznie telepać z przodu. Kupiłem łożysko, zimmeringi i ... okazało się, że jakiś kawał drutu obwiązał się wokół prawej półośki.
Mogę Ci odsprzedać 20% taniej jedno łożysko(ok.70 PLN) i zimmeringi (kilka zł). Wszystko 100% pewne, kupione w sierpniu'2003 w hurtowni Daewoo w Sosnowcu przy ul.Mikołajczyka.
Robimy transakcję w Katowicach ?

P.S. Aha, jeszcze mam szczęki hamulcowe (polskie), kupione za 65 PLN. Też, po rozkręceniu bębnów, okazało się, że wszystko jest dobre, tylko poprzedni właściciel nie potrafił wstawić rozpórki i ustrojstwo piszczało. Przed zakupem trochę pomyślałem i kupiłem bębny warunkowo, z możliwością zwrotu i przynajmniej z bębnów nie musiałem robić zapasów.

Dariusz dziękuję, ale jedno łożysko i tak mi nic nie daje, bo musiałbym gdzieś szukać i dokupić drugie. Chyba lepiej mieć takie same, no nie
Zresztą znalazłem dobre, polskie po 62 zł/szt.

Ps.
A te szczęki to rzemiosło czy państwowe ?