Gumowe listwy drzwi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Odrdzewiłem, pomalowałem i zakonserwowałem drzwi, które teraz wyglądają jak należy . Pytanko mam następujące: Czy zakładać gumowe listwy na dole drzwi, uszczelniające je od progów? Słyszałem, że jest to tylko ognisko zbierania się wody i rdzewienia.

Pozdrowionka Qba

Moja rada jest następująca: NIE ZAKŁADAJ. Te gumowe listwy są akurat na drodze odpływu wody ze środka drzwi. W połączeniu z błotem i większymi zanieczyszczeniami wytryskiwanymi spod kół (jeśli nie ma oczywiście plastikowych nakładek na progi). Tworzy to konsystencje sprzyjającą przytrzymywaniu wilgoci, a co za tym idzie przyspiesza korozję.

Dokładnie tak, a nawet jeszcze bardziej. Nie zakładaj. Ten fragment Poloneza został zmieniony i nowsze modele nie mają już tej uszczelki. Fabryka przyznała się do błędu.

popieram JANIA i LOCO.Po co masz za jakiś czas znowu robić dzwi.

a ja u siebie ma od strony kierowcy a od pasazera nie mam i nie mam zamiaru zakladac a i od kierowcy chyba zerwe
jak na razie nic nie rdzewialo od kierowcy ale od pasazera makabra nawet nie chce zagladac (

Dokładnie jak koledzy NIE ZAKŁADAJ!

Nie zakladaj tak jak mowili koledzy a jesli jeszcze nie masz to zaluz plastiki na progi kamienie ci sie nie beda obijac o dol drzwi w czasie jazdy i wydluzysz ich zycie

pozdr

a co z progami się dzieje pod tymi nakładkami może drzwi to ratuje ale czy progi ????

Pozdrawiam Robaczek

Dzięki za rady - nie założyłem. Dodam jeszcze tyle, że jak na 11 letnie drzwi to są w stanie super. Nawet pod boczkami i na dole gdzie ścieka woda nie było rdzy (swoją rolę spełnił Fluidol ) jedynie pod tymi gumowymi listwami wyglądało to fatalnie ale nie na wylot. Co do nakładek na progi posiadam takie i progi nie rdzewieją pod plastikiem tylko jak zwykle od podłogi dlatego polecam możecie je śmiało zakładać.

Pozdrowionka Qba

A w progi olej

pozdr

Te gumy miały sens jak nie bylo progów plastikowych. Ale i tak tam sie zbiera najgorszy syf. Jeśli już to można toto zapaćkać fluidolem - bedzie troche elastyczne, ale nie bedzie wpywał syf pod uszczelkę... Jak macie progi to usuwać listwy natychmiast.
Jeszcze rada przed zimą - zalać wszystkie zagięcia krawędzi blach fluidolem - dół dzrzwi, klapa, maska, noski, nadkola (ty raczej zaprawki i bitex)

Podłogę oczywiście bitexem ale zakonserwuj sobie drzwi bitexem nawet jeśli będzie to sam ich dół i po godzinie jazdy na odtrucie do szpitala (bitex nie nadaje się do środka nawet w małych ilościach - śmierdzi okropnie). Fluidol też nieźle daje przez pierwsze dni ale dość szybko wietrzeje.

Pozdrowionka Qba

Z resztą blach i podłogą już sobie poradziłem

Tak nie do końca w temacie ale też dotyczy listew drzwi.

Rozpaczliwie poszukuję fabrycznych listew ozdobnych na drzwi lewe i prawe do Trucka (długie drzwi z dzieloną szybą). Najchętniej w wersji plastikowej w ostatnich lat produkcji PN Caro Truck ( koniecznie model przed Plusem), nie pogardzę również gumową wersja tej listwy pod warunkiem że nie będzie spuchnięta i odkształcona. Niestety na dzień dzisiejszy nie ma szansy kupienia takiej listwy w sklepie - dzwoniłem do sklepu fabrycznego, wszystkich salonów i sklepów Daewoo-FSO, róznych sklepików na terenie wawy handlujących częściami do poldka, zahaczyłem nawet o fabrykę Trucka w Lublinie, (szroty też zwiedziłem). Nie ma nigdzie i nie będzie. Co więcej producent tych listew już nie istnieje, więc nowych na rynku nie ma się co spodziewać. Dlatego też moja prośba, gdyby ktoś miał takie, bądź spotkał takie w sklepie (jakimś cudem), albo w dobrym stanie na szrocie, niech da znać co i gdzie, ewentualnie może kupić jeżeli nie zrujnuje mu to budżetu - zwracam wszelkie koszta i stawiam piwo.

Pojawiły sie na rynku listwy ozdobne w wykonaniu rzemieślniczym, w cenie około 40 zł za komplet na trucka, niemniej jednak ich wykonanie pozostawia wiele do życzenia - najgorsza jest ich faktura totalnie różna od fabrycznego oryginału - widziałem te listwy oglądałem, przymierzałem i są fatalne - takich nie chcę, takie mogę sobie kupić. Rzemieślnicze wykonanie można rónież poznać po tym ze śruby mocujące plastikową listwę są metalowe a w fabrycznej plastikowej listwie gwint i nakrętka jest z tworzywa (i tylko takich szukam).

PS zamieściłem również ogłoszenie w giełdzie klubowej na ten temat( Tam również są wszystkie namiary na mnie), niemniej jednak nie każdy giełdę przegląda, stąd pozwoliłem sobie temat listew wrzucić na forum.

Ludzie pomóżcie bo mi Coupe fatalnie bez listew na drzwiach wygląda, a nie założę przecież od plusa !!!

[ wiadomość edytowana przez: arturw dnia 2003-10-14 14:07:27 ]

Podlaczam sie do prosby ArturaW. Sam poszukuje takich listew do mojej Coupety. Chwilowo mam zalozone rzemieslnicze, z metalowymi srubami. Listwy sa juz powyginane - kiepsko to wyglada.

Pozdrowka
Adamus

popytam w moim ulubonym sklepie i jakby co zloże zamówienie z godne z twoimi wymaganiami czyli orginału z plasikowymi śrubami i nakretkami