MotoNews.pl

Kiepskie ogrzewanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie dreczy mnie problem z ogrzewaniem.Po odpaleniu musze dosc dlugo czekac zeby wskazówka od temperatury sie ruszyla a jak dojdzie do polowy to i tak ogrzewanie jest bardzo slabe.Mam nowy termostat(oplowski montowalem ze 3 m-ce temu)przyslonilem nawet chlodnice ale i tak dlugo sie grzeje tylko tyle ze troszke cieplejsze powietrze leci jak juz dojdzie do polowy.A jeszcze jakby tego bylo malo to auto przelacza mi sie na gaz dopiero jak silnik dostanie temperatury wiec na benzynie tez jestem w plecy.Licze na jakies rady i pozdrawiam!

A płyn chłodniczy rozumiem w normie ?

Powinien się szybko nagrzewać

Pozdro.

a może stary płyn?

Silniki 1,8 oraz 20, mają czujnik temperatury płynu w kolektorze, więc nawet przy braku płynu będzie pokazywał niedogrzanie. Co innego w 1,5, gdzie ów czujnik jest w głowicy, więc pokazuje prawdę...
Sprawdź czy w ogóle masz płyn...
Ależ się ostatnio wyrobiłem technicznie - jak gacie w kroku

No właśnie jak już mówimy o wskazówce "ciepełka" to u mnie latem dochodzi CZASAMI do połowy, teraz zaś to drgnie do góry może o dwie grubości. Przejście na gaz następuje dość szybko, ogrzewanie też działa, choć przy -10 stopniach raczej słabawo. Jest czym się przejmować? (Płyn zmieniany rok temu)

Cytat:
2004-01-11 23:16:50, feno pisze:
No właśnie jak już mówimy o wskazówce "ciepełka" to u mnie latem dochodzi CZASAMI do połowy, teraz zaś to drgnie do góry może o dwie grubości. Przejście na gaz następuje dość szybko, ogrzewanie też działa, choć przy -10 stopniach raczej słabawo. Jest czym się przejmować? (Płyn zmieniany rok temu)

Feno litości Termostat

ja mam podobnie . A jakie termostat lepiej jest wsadzic?? Oplowiski czy DU?? i ile cos takiego kosztuje i czy sam bede mogl cos takiego zrobic??

Cytat:
2004-01-11 23:35:38, mcneo pisze:
ja mam podobnie . A jakie termostat lepiej jest wsadzic?? Oplowiski czy DU?? i ile cos takiego kosztuje i czy sam bede mogl cos takiego zrobic??

To ja za Zoltarka bo widzę już siły nie ma się powtarzać ....WYSZUKIWARKA NA FORUM PROSZĘ...hasło " termostat " i full temat opisany!!!....albo lepiej...spojrzyj wyżej na listę postów i kliknij na "MASZ PROBLEM....".....a potem troszkę niżej masz linki "termostatowe".
Powodzenia!
Aha! spoko zadziałasz sam

Mam nowy termostat oplowski, dobry plyn w normie. a przy -10 silnik nagrzewa sie wolno, a w kabinie goraco nie da sie zrobic

U mnie przy -10 w kabinie robi się goraco po ok. 15 minutach jazdy.
Termostat 92st.
Jeśli u Ciebie nie robi się goraco nawet po 15-20 minutach jazdy tzn. że albo spadła Ci linka regulujaca temp. nawiewu powietrza albo spierdzieliła Ci się nagrzewnica.

Panowie płyn mam w normie i nie jest stary linka od regulacji temperatury tez dziala.Wiec moze tak jak pisal Jaco to wina nagrzewnicy tylko jak to sprawdzic!!!!

Ogrzewanie w Wisienku jest oki, ale żadne ogrzewanie nie dorówna temu jakie jest w Samarze. Tam po 15 minutach jazdy, przy -10 stopni było w kabinie 28 stopni, a dmuchawa chodziła na 1

Cytat:
Ogrzewanie w Wisienku jest oki, ale żadne ogrzewanie nie dorówna temu jakie jest w Samarze. Tam po 15 minutach jazdy, przy -10 stopni było w kabinie 28 stopni, a dmuchawa chodziła na 1

hehhehe widac rosyjska mysl techniczna dobrze przygotowana na kamczatke a u nas -10 to dla nich jak lato