| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
rogacek TOYOTA DRIVER VW Ogórek/vw garbus/ ... wrocek | 2003-10-11 13:23:46 popraw dolot zimnego, wywal kata i zrób wydech, daj głowicę do Henricha by zrobił Ci kompletne GT głowicy |
CarinaGTI TOYOTA DRIVER Yaris & GAZ69 & Hilux wrocław/DTR | 2003-10-11 13:33:25 dzieki za info- bawic sie w cos takiego jak strumiennica supersprinta zamiast kata?? |
faworyt TOYOTA DRIVER Toyota Carina 2.0 GLi Krapkowice | 2003-10-11 15:33:06 sorki,ale kto to jest Henrich i gdzie ma warsztat i ile się ceni,bo mojej carince też by się poprawienie głowicy przydało.a propo tematu,to Spójrz sobie na testy w gazetach toyoty celicy GT(175KM) i elastyczność tego sinika w niższych obrotach,jest ona poprostu słaba w porównoniu do przykładowo bardziej cywilnych modeli np.3S-FE.Sądze,że dużo łatwiej będzie tam poprawić góre niż dół.Najłatwiej to TURBO.ale trzeba wiele$$$$$$$$$$$$$.Tą strumienice to musisz dokładnie wiedzieć gdzie zamontować.To niejest takie proste,ale może pomóc jak dobrze założysz.Pozdrawiam
[ wiadomość edytowana przez: faworyt dnia 2003-10-11 15:42:09 ] |
CarinaGTI TOYOTA DRIVER Yaris & GAZ69 & Hilux wrocław/DTR | 2003-10-12 20:15:15 oki dzieki za odradzenie a propos strumiennicy zamiast kata!!!
|
_Artur TOYOTA DRIVER Yaris Terra Jaworzno | 2003-10-13 09:15:32 Słuchaj CarinaGTI, a może jakaś podmiana chipa?
Podobno z silników z turbo można dość dużo wyciągnąć. Można też wstawić "sportowy" kolektor wydechowy (chyba Supersprint) - są różne opinie co do tego rozwiązania. Ale niektórzy uważają, że poprawia on elastyczność silnika. |
_Artur TOYOTA DRIVER Yaris Terra Jaworzno | 2003-10-13 13:09:26
Nie wiem jak w Twojej Carince, ale u mnie nie da się nic podregulować w elektronice. "Regulacja" może polegać tylko i wyłącznie na zmodyfikowaniu programu komputera, a to właśnie jest - popularnie mówiąc - wymiana chipa. Podobno dobre rezultaty daje także zamontowanie sportowego wałka rozrządu. A zresztą, poczytaj na tej stronie, jest tam sporo ciekawostek.
Kiedyś szukałem takiego kolektora do Civica. Cena z tego co pamiętam była na poziomie 1500PLN. Patrzyłem na stronę SuperSprinta, ale do Cariny nie mają nic. Może z innej firmy. Jakbyc chciał zobaczyć, jak taki kolektor wygląda (ten jest do Civica), to proszę: Kolektor |
CarinaGTI TOYOTA DRIVER Yaris & GAZ69 & Hilux wrocław/DTR | 2003-10-13 13:12:35 Qmpel z G4 z hamowni mowil mi ze chip to jest pryszcz mozna kupic za 50zł tylko najwaznijesze jest jego dokladne zaprogramowanie
Dzieki serdeczne Artur za infosy no i za linki rowneiz browarek sie juz zacznie chlodzic |
_Artur TOYOTA DRIVER Yaris Terra Jaworzno | 2003-10-13 13:21:31
Of course. Używam trochę za dużo skrótów myślowych, jak sądzę. Chodzi o to, że pod pojęciem "wymiana chipa" rozumię zmianę programu, który właśnie jest w tzw. chipie zapisany. Modyfikuje się oryginalny program i zapisuje w nowym chipie, a ten podmienia w samochodzie. Oczywiście można przeprogramować oryginalny układ, ale lepiej jest go zatrzymać nienaruszony, w razie, jakby się chciało wrócić do "poprzedniego samochodu".
Żaden problem |
carinus TOYOTA SPEC Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2003-10-13 21:28:15 Niestety w toyocie podobno nie ma mozliwosci przeprogramowania ukladu.Mozliwa jest tylko wymiana calej kosci a uzyskany efekt moze byc gorszy od fabryki i dlatego juz tak nie mysle o poprawieniu elektroniki a raczej na zmianie geometrii dolotu. |
Iceman Toyota Corolla Warszawa | 2003-10-14 11:59:59
Podejrzewam ze masz racje, w temacie osiągów uzyskanych, wzrost o 2,3 km może nie być wart pieniedzy i roboty zainwestowanej w programowanie chipa. Zmiana geometri układu ciekawa sprawa, sam kombinowałem kiedyś ze zmianą układu dolotu, ale problem na jaki trafiłem to woda w chwycie powietrza. Teraz zastanawiam sie nad taką przebydowa chwytu tak zeby nie zasysał wody i łapał możliwie zimne powietrze do układu jak również nad pozbyciem sie podłączenia przewietrzenia silnika do przepustnicy, a wypuszczeniem go do atmosfery oczywiscie przez jakiś filtr. |
_Artur TOYOTA DRIVER Yaris Terra Jaworzno | 2003-10-14 15:06:01
Nie chodzi wcale o to, żeby maksymalna moc wzrosła o parę koni. To rzeczywiście drobiazg i ma wpływ tylko i wyłącznie na V-max. Proponuję pooglądać wykres, dlaSuzuki Swift 1.3. Zwróćcie uwagę, że dla niskich obrotów (oś pozioma), w przy ok. 1700 obr/min, moment obrotowy jest 2x większy po tuningu chipa! Wzrasta z 40 na 80Nm! Oczywiście autko to ma jeszcze inny wydech i wałek, ale uważam, że najwięcej daje zmiana programu. Oczywiście korzyści wynikające z chip-tuningu są zależne od posiadanego silnika. Nie z każdego można tak dużo wyciągnąć. Z mojego VVT-i nie można, a szkoda |
Iceman Toyota Corolla Warszawa | 2003-10-15 08:41:05 Z pewnością jest to kolejny krok w modyfikacjach, bo po założeniu wydechu, wałków i modyfikacji głowicy, konieczne bedzie programowanie chipa. Obawiam sie jednak ze nie da to tak dobrych rezultatów jak w suzuki.
|
_Artur TOYOTA DRIVER Yaris Terra Jaworzno | 2003-10-15 14:52:40
Tak naprawdę jeśli chcesz coś zmienić na lepsze i nie robić tego w ciemno, to jedź na jakąś dobrą hamownię i niech Ci zrobią wykres momentu w funkcji obrotów. Wtedy będziesz wiedział na pewno jaki masz silnik. Fachowcy na pewno Ci doradzą, co możesz zrobić, żeby uzyskać lepszy efekt. Taka przyjemność kosztuje 150zł, więc nie jest to astronomiczna suma. Bez takiego pomiaru wszelkie zabiegi to tylko eksperymenty i mogą niewiele pomóc. |
carinus TOYOTA SPEC Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2003-10-15 21:25:07 Jak patrze na ceny modyfikacji to jestem za wymiana calego silnika na mocniejsza wersje razem ze sterownikiem.
Zastanawia mnie jeszcze przebieg momentu w 3SFE ktory przy niskich obrotach jest bardzo dobry i potrafi dosyc szybko rozpedzic autko.Fakt ze moc w porownaniu do 3SGE jest mniejsza ale dla mnie to malo istotny szczegol. Myslalem nad zamiana kolektorow ssacych w obu silnikach wraz ze sterownikami albo zalozenie samego sterownika od 3SFE wraz z paroma elementami elektryki. Iceman-z tymi przerobkami odpowietrzenia skrzyni korbowej to chyba nie bedzie za dobry pomysl.Przy braku podcisnienia olej moze zostac wywalony przez uszczelniacze i uszczelki pod wplywem cisnienia z przedmuchow na cylindrach.Jezeli zanieczyszcza sie przepustnica to mozna faktycznie zalozyc jakis filterek przeplywowyale nie rezygnuj z przewietrzania. Nie wiem jak mozesz chwytac wode do wlotu powietrza. Mam nadzieje pogadac z xtre na temat mozliwych modyfikacji silnika.Moze istnieje dla mojego silnika inny korzystniejszy sposob zwiekszenia momentu a ja o tym nie wiem. |