MotoNews.pl

Esperakowe plany na przyszlosc

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
i z gory mowie - nie interesuja mnie Wasze plany odsprzedazy bo to nie ten dzial

co planujecie zmienic/zrobic/naprawic/ulepszyc w nadchodzacym czasie w esperynach?

pytam, bo i mi kreuje sie pewny plan postepowania ktory bede skuteczniej niz w poprzednim roku realizowal a zaczalem od felg ktorymi chwale sie w innym temacie:

ale to dopiero start, teraz trzeba ponaprawiac pare rzeczy technicznych zeby moc cokolwiek dalej myslec:

- wymieniam tarcze
- klocki
- bebny

hamulce bede malowal pod kolor nadwozia.

dalej w planach jest likwidacja rudy bo choc dopiero pojawia sie na dolach drzwi to juz mnie to wnerwia. i z noska znaczek od razu poleci przy okazji.

to chyba tyle, dalej plan owija sie wokol foteli z kadeta recaro i tylnej belki z tarczami tez z kadeta...

ja narazie założyłem fotele z Astry GSi do obejrzenia w wątku "RECARO" a dalej to jeszcze do pełni szczescia brakuje mi alusków no i tej klimy ale to juz za duzy koszt aha moze jeszcze bym lekko przyciemnił tył.

[ wiadomość edytowana przez: adasko_21 dnia 2007-05-21 22:08:33 ]

Cytat:
2007-05-21 22:02:43, Cwikus pisze:
........tylnej belki z tarczami tez z kadeta...

Na warszawskim zlociku oglądaliśmy espero Torpa.Przodowe hamulce ma z Saaba,tylne tarczowe z kadeta.I z tego co mówił,nie trzeba wymieniać całej belki.Mocowania piast i tarcz kotwicznych są identyczne jak w espero i wszystko pasi bez przeróbek.Tylko coś tam było z linką ręcznego.Od jednego była z krótka,od drugiego za długa..... .Ale to już musisz jego zapytać

Cytat:
2007-05-21 22:10:08, JaRabbit pisze:
Na warszawskim zlociku oglądaliśmy espero Torpa.Przodowe hamulce ma z Saaba,tylne tarczowe z kadeta.I z tego co mówił,nie trzeba wymieniać całej belki.Mocowania piast i tarcz kotwicznych są identyczne jak w espero i wszystko pasi bez przeróbek.Tylko coś tam było z linką ręcznego.Od jednego była z krótka,od drugiego za długa..... .Ale to już musisz jego zapytać

yyy Jacku to niebyło auto Torpa jesli masz na mysli te zielone

Z kategorii "naprawić/ulepszyć" jak tylko odłożę trochę kasy to biorę się za wymianę przednich sprężyn bo przy mocniejszym hamowaniu trę plastikiem pod zderzakiem po asfalcie.

Cytat:
2007-05-21 22:16:16, Kula69 pisze:
yyy Jacku to niebyło auto Torpa jesli masz na mysli te zielone

A czyje
Ale mniejsza o większość.Chodzi o samochód i rozwiązania konstrukcyjne

Cytat:
2007-05-21 22:18:47, JaRabbit pisze:
A czyje Ale mniejsza o większość.Chodzi o samochód i rozwiązania konstrukcyjne

Niepamietam ale wiadomo oco kaman

ja jestem w trakcie reanimacji drzwi... walcze już od tygodnia

Oczywiście nie całymi dniami tylko w wolnych chwilach... a ponieważ dużo ich nie było dlatego to tyle trwa

w garażu czekają juz parę miesięcy nowe tarcze brembo i sprężyny obniżające od hard-drive'a . No ale nie ma czasu się za to wziąć ...

No i w końcu wypadałoby założyć przekaźniki do świateł, ale sam nie potrafie, a Ci co mogą potrafić też są zawaleni robotą i tak się to przeciąga

Mam jeszcze inne plany, ale narazie nie bedę opisywać

pozdro

[ wiadomość edytowana przez: Kolber7 dnia 2007-05-21 23:45:18 ]

Cytat:
i z gory mowie - nie interesuja mnie Wasze plany odsprzedazy bo to nie ten dzial

Posprzątanie pierdół pozostałych w piwnicy po złomero

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2007-05-22 06:42:25 ]

Cytat:
co planujecie zmienic/zrobic/naprawic/ulepszyc w nadchodzacym czasie w esperynach? ... ale to dopiero start, teraz trzeba ponaprawiac pare rzeczy technicznych zeby moc cokolwiek dalej myslec: - wymieniam tarcze - klocki - bebny hamulce bede malowal pod kolor nadwozia. dalej w planach jest likwidacja rudy bo choc dopiero pojawia sie na dolach drzwi to juz mnie to wnerwia. i z noska znaczek od razu poleci przy okazji. to chyba tyle, dalej plan owija sie wokol foteli z kadeta recaro i tylnej belki z tarczami tez z kadeta...

Są jeszcze prawdziwi miłośnicy tego auta...

A ja cóż... tarcze, klocki, bębny, szczęki i cyliderki wymieniłem żeby jeździć bezpiecznie... W sobotę wymieniam pordzewiałe przewody hamulcowe żeby jeździć bezpiecznie i przy okazji przewody paliwowe żeby przy tych cenach paliwa go nie zgubić w trasie...
I po tym wszystkim zaczynam się modlić aby były to już ostatnie pieniądze które włożę w to autko przez najbliższe 21 miesięcy...

Cytat:
2007-05-22 08:01:57, lothaar pisze:
I po tym wszystkim zaczynam się modlić aby były to już ostatnie pieniądze które włożę w to autko przez najbliższe 21 miesięcy...

Zapomnij... ale na pocieszenie dodam, że raczej majątku nie wpakujesz. Z ciekawości to dlaczego 21 miesięcy, a nie np.18, albo 23?

Cytat:
2007-05-21 22:10:08, JaRabbit pisze:
Przodowe hamulce ma z Saaba,tylne tarczowe z kadeta.I z tego co mówił,nie trzeba wymieniać całej belki.Mocowania piast i tarcz kotwicznych są identyczne jak w espero i wszystko pasi bez przeróbek.Tylko coś tam było z linką ręcznego.Od jednego była z krótka,od drugiego za długa..... .Ale to już musisz jego zapytać

No to ja po wymianie zwalonego alternatora ( bedzie umnie jutro nowka sztuka z roczna gwarancja ), mam nastepne wyzwanie skoro pasuja tarcze od kadeta bez specjalnych przerobek to pomysle popatrze i sie zastanowie nad wymiana zawsze chcialem miec tarcze z tylu ( niewiem dlaczego )

A moze wiecie jaki to konkretnie model kadeta ??

Jeżeli chodzi o tarcze od zafiry i klocki od kalibry to był to kolega PSTRUS. Ma dość nietypowego esperaka, ale z sensem wszystko zrobione.
Na razie zrobiłem drzwi jak również zabezpieczenie wurth'em od spodu. Przymierzam się do przekaźników elektrycznych szyb i świateł. Biorę się za to jak pies do jeża, bo elektryk ze mnie żaden. Głównym moim celem jest poprawianie tego co może wspomóc normalną eksploatację tego samochodu. Upiększenia pozostawiam innym

Klocki (Obecne przy 12000 km się kończą )
Sprężyny od Calibry - Zamówiony przód
Cały nowy zawias, gumki itd... Kupiony
Ksenon... Już na prawdę niedługo
Przegub - Zamontować, tylko czeka
Przewody paliwowe - Część kupiona, część do zamówienia
Przewody hamulcowe, cylinderki, gumki zacisków... Tylko zamontować
Rdza... Zrobić w końcu nowe drzwi...

Jak rozbiję świnkę... Sekwencja i turbo...

A wcześniej wystroić, to co jest... Liczę na powtarzalne 120 koni... Nieźle jak na 600 zł inwestycji

I nakręcę film z przelotu Gdańsk - Żukowo... Moja ulubiona trasa

Podziwiam wasz zapał, naprawdę - zawsze marzyłem o tarczach na tył

A tu jeszcze i pomysł turbo - nieźle

Cytat:
2007-05-22 09:41:35, Zoltar pisze:
Liczę na powtarzalne 120 koni...

Wow... z wysunętą anteną, czy też z wsuniętą... toć to nawet 10% nie jest. Lepiej przepić te 6 stów.

Taka moc już była

Tylko przewód piardnął paliwowy...

Cytat:
2007-05-22 08:18:46, piotr_ek pisze:
Z ciekawości to dlaczego 21 miesięcy, a nie np.18, albo 23?

21 miesięcy bo założenie było takie, że jeżdżę nim 24 miesiące (3 już przejeździłem)
A potem... no to zależy jak będzie wyglądał... albo dla żony albo tam gdzie trafiają 12 letnie auta których nikt już kupić nie chce.

Cytat:
2007-05-22 10:38:06, lothaar pisze:
21 miesięcy bo założenie było takie, że jeżdżę nim 24 miesiące (3 już przejeździłem)

A ja gópi jeszcze 2 lata temu myślałem o nowszej wersji złomero z klimą itp. itd.

Cytat:
teraz trzeba ponaprawiac pare rzeczy technicznych zeby moc cokolwiek dalej myslec:
- wymieniam tarcze
- klocki
- bebny
(..)
to chyba tyle, dalej plan owija sie wokol foteli z kadeta recaro i tylnej belki z tarczami tez z kadeta...

więc jaki sens wymieniać bębny
szkoda wydanej stówy w myśl innych inwestycji