| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Lechu Miłośnik FSO Karolina Gdańsk/Warszawa | 2004-12-19 22:38:00 wiem ze gdzies juz sie przewijalo to pytanie ale nie udalo mi sie znalezc pelnej odpowiedzi w jednym miejscu. oddalem silnik do ekspertyzy i okazalo sie ze glowica jest w fatalnym stanie i jej naprawa bedzie kosztowac fortune. a więc: od jakich aut mozna zastosowac glowice do 1,8 DOHC'a bez zadnych przerobek? rozumiem ze glowice od 1,6 i 2,0 pasuja. a co z innymi autami? croma, regata? za ile mozna kupic sama glowice? |
schab (S) Alfa Romeo 156 2,0JTS Kraków | 2004-12-20 09:33:03
Jeżeli do auta tylnonapędowego - to przeróbki po założeniu głowicy od Ritma , czy Regaty na gaźnikach będą naprawdę niewielkie : zamienione miejscami kolektor ssący i wydechowy , oraz termostat wypadający nad skrzynią , a nie pomiędzy rozrządem ! Jeżeli od aut na wtrysku ( było takie Ritmo i Regata , Croma , dolicz Lancię - Deltę , Dedrę i Themę ) : - masz problem tylko z termostatem . |
Lechu Miłośnik FSO Karolina Gdańsk/Warszawa | 2004-12-20 18:15:43
hmmm. mam gaznikowca, ale czy zamienione kolektory to naprawde minimum przerobek? na czym dokladnie mialoby to polegac? z termostatem nie powinno byc problemu, bo mialbym zalozony typu by-pass, zaraz na wyjsciu z chlodnicy. z tego co piszecie wynika ze jedynie glowice od 1,6 i 2,0 (czy wszystkie?) pasuje bez zadnych przerobek. |
bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2004-12-20 18:20:23 a co takiego strasznego stało sie twojej głowicy |
Lechu Miłośnik FSO Karolina Gdańsk/Warszawa | 2004-12-20 18:54:29
oddalem dohc'a do "ekspertyzy" zeby ocenic czy stac mnie na remont silnika i okazalo sie ze regeneracja samej glowicy bedzie kosztowac ponad 700 zl (wymiana wszystkich tulei zaworowych, szlifowanie zaworow, spawanie wzerow w kanalach wodnych, itd.). dlatego zastanawiam sie czy nie taniej bedzie kupic glowice w lepszym stanie i ja ewentualnie regenerowac |
PG Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2004-12-20 19:21:51 uu jak nie robisz tego samemu to zaplacisz troszke ile len silnik ma kilometrow za az kanaly musisz musisz latac???? ile kosztuje taka expertyza??? rozumiem ze rozebrali caly silnik do niej- /glupie pytanie/ |
Lechu Miłośnik FSO Karolina Gdańsk/Warszawa | 2004-12-20 19:31:44
przebieg nieznany. za sprawdzenie i pomierzenie poszczegolnych elementow zaplacilem 100, przy czym blok dostarczylem juz rozebrany. teraz siedze i dodaje ile kosztowalby mnie remont calosci. licznik juz przekroczyl 3000... |
bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2004-12-21 17:05:53
no tak najpoważniejsze jest spawanie a reszte też robiłem czyli prowadice plus zawory |
Woleczek Alfa Romeo Giulietta ... Krosno | 2004-12-24 12:41:36 Najlepiej kup sobie głowicę w lepszym stanie (dobre zawory), prowadnice zaworowe pasują od poloneza, dobre uszczelniacze to koszt 20zl za komplet. Jeśli chcesz to ja mam głowicę od 2.0 w stanie ok, ale oczywiscie do zrobienia. |
marko77 Pf125/ DU lanos wrocław | 2004-12-24 14:03:10 nie wiem jak Ty na to patrzysz ale ja już się przejechałem na szybkich i tanich remontach.
Za remont głowicy dałem coś koło 1000zł, ale ze starych elementów pozostała jedynie skorupa, która dodatkowo została poważnie zmodyfikowana I nie żałuje tych pieniędzy choć i dla mnie był to nie mały wydatek, ale za to wiem doskonale co pracuje w moim silniku i mam na to gwarancję. A zakup używanej głowicy ?? nie ma co się łudzić, napewno też trzeba będzie ją w jakimś stopniu naprawiać. |
bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2004-12-24 14:26:37
ano mmasz racje bo ja jestem pewien ze moja głowica jest zrobiona porzadnie |
Woleczek Alfa Romeo Giulietta ... Krosno | 2004-12-24 16:44:58 Dlatego napisałem, że każdą głowice trzeba zrobić przed wymianą a jeśli zawory sa dobre to nie ma potrzeby wymiany natomiast dotarcie jest nieuniknione. Chyba, że sa cienkie jak listki [ wiadomość edytowana przez: Woleczek dnia 2004-12-24 16:46:28 ] |
Ireq ford capri Mk2 ford ... kraków | 2005-01-25 23:55:51 ..głowice od 2.0 sie nie nadają do 1.8- wieksze komory spalania..pozostaje jakaś 1.6 ale KONIECZNIE od wersji na tłokach 84- inaczej lubi walic wodą do cylindra, zwłaszcza nr 4..Powodem są zbyt blisko (jak dla dużych tłoków)wiercone otwory cyrkulacyjne..ewentualnie zaspawać i przeplanowac..A swoją drogą co to za problem z głowicami?.. Przeciez tego jest tyylye..choćby u nas w Kabulu ze 4 sztuki.. a od Cromy i Regaty, Tempry, Delty , Bety,Trevi itepe nie pasuja bez przeróbek- wydech i dolot zamienione miejscami, wylot chłodzenia z drugiego końca..[ wiadomość edytowana przez: ireq dnia 2005-01-25 23:59:14 ] |