Pytanie o filtr powietrza

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak wiecie mam silnik poldka. nie wiem czemu ale jest tam założony fiatowski filtr powietrza -- dolot jest skierowanydo przodu w lewo.
i teraz tak, chciałbym zrobić sobie wlot powietrza na masce ale moje wypaczone(?) poczucie gustu podpowiada mi że wlot będzie ładniej wygladał na prawej stronie maski i dlatego chciałbym założyć filtr(obudowę) powietrza od poloneza żeby dolot był skierowany właśnie w prawo.
i teraz pytanko czy taka zmiana nic nie zmieni-- czytaj pogorszy warunków dostarczania powietrza do gaźnika? w końcu z jakiegoś powodu został w tym silniku filtr fiatowski, czy to jednak nie ma znaczenia?

jeżdżę maluchem ale z tego co wiem to w dużym fiacie jest to okrągły filtr zakładany od góry bezpośrednio na gaźnik.Jeśli tak jest faktycznie jak myślę to nie widzę przeciwskazań do zmiany dolotu na prawy

moim zdaniem zmiana strony doprowadzenia powietrza nic niezmieni wkońcu i tak bedzie ciągnięte przez ten wlot w masce A tak jak pisze Poochaty to gazior jest górnossący czyli zasysa powietrze od góry przez okrągły filterek!!

no wiem ze jest górnossący, chodziło mi o to czy jeśłi się wydłuży trochę(a się wydłuzy) tunel doprowadzający powietrze do samego filtra czy to własnie nic nie zmieni.
ale dzieki, i tak potwierdziliście moje przypuszczenia ze nic nie powinno sie złego dziać. thx

wysjcie filtra w prawo mialy poldki z silnikiem na jednopunktowym wtrysku, a taki filtr trzeba bedzie przerobic, zeby mocowanie pasowalo do gaznika

Z tego co oglądałem to filtr podejdzie bez problemu, do silnika bez wtrysku oto zdjęcie:

Nie wiem jak wyglada mocowanie na gaznik ale jak jestes blacharzem i byloby inne mocowanie to dajesz blaszkę, zaspawujesz wiercisz nowe otwory na szpilki i po robocie.

Tylko po co ?! Jeździsz na gazie i bedziesz ładował wlot dla picu ? Przeciez to bezsensu na gazie sie wszystko robi żeby nie było doładowania dynamicznego a ty chcesz mu jeszcze dokładać powietrza ?!