MotoNews.pl

Fiat 125p - English Version

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wczoraj zgłoszenie do naszego klubu wysłał kolega Milo, zaciekwiło mnie to jakim autem dysponuje, popatrzcie na zdjęcia :

moze coś więcej nam opowiesz o wrażeniach jazdy z kierownicą po prawej stronie

Najlepszym z wrażeń jazdy samochodem z kierownicą z prawej strony jest moment wyprzedzania

ale super....

złapałem kiedyś w Krakowie na stopa anglika z kadetem i jechałem sobie z przodu... mowie wam jaki czad jak gosciu wyprzedzał

U nnei w bloku koleś miał borewicza z kierą po lewej.Kiedys pojechał do anglii i przywiózł go tutaj. Swoja drogą fajne to ale jak w nich są pedały i biegi bo nie kumam, lewą wciska sie gaz czy jak i jedynka jest pierwsza z prawej do góry. Wytłumaczcie mi to. Moze mają tak samo jak zwykłe.

Cytat:
2003-10-11 12:04:03, Mebig pisze:
U nnei w bloku koleś miał borewicza z kierą po lewej...

Chyba po prawej...? Z tego co wiem to wszystko jest tak samo. Biegi tak samo i pedały też... ale może się mylę...

Cytat:
2003-10-11 12:08:50, Lafaar pisze:
Cytat:
2003-10-11 12:04:03, Mebig pisze:
U nnei w bloku koleś miał borewicza z kierą po lewej...

Chyba po prawej...? Z tego co wiem to wszystko jest tak samo. Biegi tak samo i pedały też... ale może się mylę...

Pedały sa identycznie skrzynia tez pomyślcie jak się fajnie musi lewa ręką operować lewarkiem a wyprzedzanie w prawostronnym ruchu musi byc stresujące dla pasażera

Przepraszam, z rozpędu popieprzyłem strony, oczywiście kiere miał po prawej.

Ja miałem raz okazje przejechać się kawałek BMW 750-ką z kierą po prawej, ofcoz automat ale nawet w jednej lini ciężko mi było przełączyć na D, ale najlepsze było jak po pas sięgałem - nawet się obróciłem bokiem żeby go poszukać . A sama jazda też dzika - max 70kph bo byłem na drodze zakręcony jak słoik ogórków

A moze poprostu jest przerzucone zdjecie

Nie bardzo, bo naklejke z numerami ma po dobrej stronie

Kcemy poznać historię tego fiata. Kolejny piękny rodzynek w FSOAK!

Moze opisze swoje wrazenia z ponad rocznego uzytkowania Nissana Primery Combi w Londynie:
Wiadomo: ciezko sie przyzwyczaic do biegow na lewa reke, ale po jakims tygodniu nie jest zle.Oczywiscie takie drobnostki jak jezdzenie po drugiej stronie i ronda krecace sie odwrotnie jak u nas tez zajmuja chwile.
Najlepsze jest to, ze przez chwile jezdzilem jako "szofer" (tak, tak..w garniturku i czapce z daszkiem) mercedesem sl600 i on mial kierownice po naszej stronie: wyprzedzanie, zwlaszcza ciezarowek to loteryjka, poziom adrenaliny odpowiednio wysoko. Moj szef opowiadal wrazenia z posiadania Porsche 928 z nasza kierownica: tam dochodzi jeszcze siedzenie dupa na asfalcie: widocznosc zerowa..
A z ciekawostek: kuzyn mial w londynie czerwona przejsciowke z angielska kierownica, niestety pozostal po niej tylko akumulator- poszla na zgniot.
Podobno u nas mozna bylo zarejestrowac tylko kilka takich aut w ciagu roku i to po badaniach..

Ale fajowy Fiacik!Prosimy o kilka słów o nim.Który to rocznik?Wygląda jak 1984-85,chociaż ma stary znaczek na atrapce...Silnik fiata czy poldka?Jaka skrzynia?Jakie ma oznaczenie modelu z tyłu?Zauważcie,że równiez wycieraczki są "odwrotnie".Ciekawe autko - chciałbym kiedyś pojeździć takim DF-em .

Cytat:
2003-10-12 14:30:35, kaovietz pisze:
Zauważcie,że równiez wycieraczki są "odwrotnie".

No własie, kiedys znajomy miał eskorta "odrotnego" i nie mogl go sprzedac, wiec przerobil go na "normalnego"... Przerobił wszystko oprócz... wycieraczek Podobno w czasie deszczu bardzo nieciekawie sie jezdzilo, bo niewiele bylo widac

Cytat:
2003-10-13 13:36:36, Lafaar pisze:
Cytat:
2003-10-12 14:30:35, kaovietz pisze:
Zauważcie,że równiez wycieraczki są "odwrotnie".

No własie, kiedys znajomy miał eskorta "odrotnego" i nie mogl go sprzedac, wiec przerobil go na "normalnego"... Przerobił wszystko oprócz... wycieraczek Podobno w czasie deszczu bardzo nieciekawie sie jezdzilo, bo niewiele bylo widac

Dlatego, jak pewnie co niektórzy zauwazyli, polonez z plastikowym podszybiem ma przygotowane miejsca na "lewe" wycieraczki.
W anglii to najlepsza metoda na rozpoznanie "w biegu" auta zza kanalu. No, chyba ze trafimy na Peugeota206, nowe clio lub C-klase (Tavrii nie spotkalem )

Ten to ma fajnie - wysiada bezpiecznie prosto na chodnik

A propos english version , poczytajcie:
4car forum