| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2003-08-24 10:39:54 Witam wszystkich.
Mam problemik z czujnikiem temperaturki (tak mi się wydaje). Może ktoś z Was przerabiał temat. wartości oporów czujnika: ~90 st. C 221 ohm (TIS podaje ~300 k ohm) ~70 st. C 367 ohm ~45 st. C 1005 ohm ~18 st. C 2890 ohm (TIS podaje ~1300 ohm dla 15 st. C) Czujnik padł. Co o tym sądzicie? |
Mlody_Omega HONOROWY WETERAN Lanser Pabianice | 2003-08-24 11:27:28 witam,
Jeśli czujnik padł to musisz mieć problemy z odpalaniem zimnego silnika (standardowa usterka w tym wypadku). Autko odpala i bez gazu gaśnie, dopiero po ok. minucie jest OK. Co do wartości oporów to się nieorientuję. Jeśli występują u Ciebie ww objawy to zmień czujnik. W zeszłym roku zapłaciłem za niego 16zł. pozdr. |
marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2003-08-24 15:14:55 Właśnie mi się coś takiego pojawiło.
Gaśnie po odpaleniu (pracuje jakieś 5 sek i gaśnie). Tak też sądzę, że czujnik, dlatego mierzyłem rezystancję. Jutro kupuję w następną sobotę montuję. Później dam znać czy się coś zmieniło. |
marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2003-08-26 10:51:36 Czujnik kupiony całe 28 zł...
Dzisiaj montuję. Jutro dam znać czy po nocnym przestoju coś się zmieniło w sprawie odpalania. |
marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2003-08-27 06:55:10 Czujnik wymieniony.
Problem z gaśnięciem po odpaleniu nie został zlikwidowany... Trzeba przyznać, że równiej pracuje na zimnym silniku. |
marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2003-08-28 07:14:28 Nie sądzę, silniczek bzyczy jak zawsze. Poleci jeszcze 220 na LPG.
Wydeszek też OK. Olej tak jak przez ostatnie 5 lat... (ups. ale ten czas leci). A druga sprawa. Za pierwszym razem odpala i gaśnie... za drugim odpala i chodzi. Czas między 1 i 2 odpaleniem ~15 sek. Jak sądzisz, silnik poprawił swój stan techniczny przez ten czas? Wybitnie to wygląda na któryś czujnik lub szczelność układu ssącego... Tak mi się wydaje. Nad ssącym aktualnie pracuję. Problem z odpaleniem występuje od 6 miesięcy. W lato +30 st.C także gasł za pierwszym razem. Później działał OK. Zużycie paliwka wzrosło. Sądzę, że kolejny atak wykonam na sądę lambda... |
marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2003-08-29 07:23:53 Tak, ale jak masz padnięty jakiś czujnik to i ECU dostaje
dziwne dane i jest jak jest. Czyli jnaczej. Problem pojawił się z dnia na dzień. |
marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2003-10-27 07:15:55 Problem z porannym rozruchem (gaśnięcie za pierwszym razem)
później chodzi OK (ale na zimnym silniku nie było tak jak wcześniej) 1. wymieniłem czujnik temperatury: nie pomogło 2. sprawdzenie układu ssącego: szczelny 3. sprawdzenie pompy paliwa: OK 4. Wymiana filtra paliwa 5. Sprawdzenie okablowania Nie pomogło. Rano odpalałem za 2 kręceniem... Zalalem preparat do oczyszczania wtrysków firmy STB. Po jednym dniu przeszło jak ręką odjął. Maszynak startuje jak trzeba. Nie ma objawów duszenia się, do czasu rozgrzania silnika. Jest super. |