ABS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Mój brat jest posiadaczem opla vectry A.Ma problem z ABS-em i postanowiłem mu jakoś pomóc,a mianowicie:
w jego oplu vectrze 2 litrówce od jakiegoś czasu zapala sie kontrolka ABS-u.Dzieje sie tak różnie,w czasie jazdy a także jak np.stoi na światłach na krzyżówce.Niekiedy zapali sie na kilka sekund,nieraz świeci przez 20 km a nawet potrafi tylko błysnąć.
Miał ktoś z klubowiczów taki przypadek albo słyszał o takim zjawisku?? Prosze o pomoc i porady.
Może coś jest z czujnikami ABS-u albo zębatkami na przegubach.Jak moge wyczaić co to za przyczyna?
Pozdrawiam i czekam na porady

Naderwane polaczenie/ lub luzne przy czyjnikach abs.
to byloby najprostsze

A propos pomarańczowej kontrolki ABS.Zapaliła mi sie dzisiaj przy skrecaniu w lewo.I nie gaśnie..Oma postoi trochę i jest wszystko ok.W związku z powyższym.Może to być coś z poł.czujnik?Jezeli to szkodliwe to co zrobić i jak się do tego zabrać???

Zanieczyszczony bądź uszkodzony czujnik prędkości obrotowej koła. Ja miałem coś takiego ale przypadkowo wiechałem do większej kałuży z wodą i problem zniknął. Zobaczy się na jak długo.

RZ.

Witam,

problemy z ABS'em to najczęściej wina kabelków i złączek. Czujniki na szczęście nie sypią się za często
Popytaj jeszcze na forum użytkowników Vectry

Pozdro
Grisza

Brak styku to najczęstsze przyczyny zapalania się kontrolki, sprawdź stan kabli od czujników i czy w miejscu gdzie kabelek jest mocowany z przodu do amortyzatora, czy niema tam przetarć, możesz jeszcze wyciągnąć czujniki i zobaczyć czy niema jakiegoś syfu na nim i czy same koło zębate na półosi niema zapchanego któregoś rowka.

Brak styku to najczęstsze przyczyny zapalania się kontrolki, sprawdź stan kabli od czujników i czy w miejscu gdzie kabelek jest mocowany z przodu do amortyzatora, czy niema tam przetarć, możesz jeszcze wyciągnąć czujniki i zobaczyć czy niema jakiegoś syfu na nim i czy same koło zębate na półosi niema zapchanego któregoś rowka.

Cytat:
2003-09-18 11:24:43, marek895 pisze:
w jego oplu vectrze 2 litrówce od jakiegoś czasu zapala sie kontrolka ABS-u.Dzieje sie tak różnie,w czasie jazdy a także jak np.stoi na światłach na krzyżówce.Niekiedy zapali sie na kilka sekund,nieraz świeci przez 20 km a nawet potrafi tylko błysnąć.

Cześć.
Jeśli kontrolka zachowuje się w taki sposób:
1. Przekręcasz kluczyk, zaświeca się kontrolka
2. odpalasz autko, gaśnie kontrolka
3. ruszasz i po jakimś czasie kontrolka się zaświeca
to na 90% nieprawidłowe sygnały z czujników - trzeba przeczyścić łączki.
Jeśli natomiast jest tak:
1. Przekręcasz kluczyk, lampka się zaświeca
2. odpalasz (ale jeszcze nie ruszasz) lampka się świeci
3. jedziesz, lampka miga lub gaśnie i czasem się zaświeca
To na 95% przekaźnik.

Ja bym najpierw poprzeczyszczał styki przy przewodach czujników, a jeśli to by nic nie dało to przyjrzał się przekaźnikowi (niewielki koszt).
Pozdrawiam
Marek

Proponuję również przejrzeć archiwum temat był wałkowany wiele razy.

Pozdrawiam