MotoNews.pl

Sygnalizator obrotów - do elektr.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak zrobić sygnalizator dźwiękowy / świetlny obrotów?
Założenia:
1) Możliwość ustawiania wartości obrotów dla których generowany jest dźwięk / światło
2) Możliwość regulacji natężenia dźwięku / światła - wyłączenia jednego lub obu
Obydwa powyższe dostępne po zamontowaniu układu np. pod deską - czyli jakieś regulatory na zewnątrz
3) Dostosowanie do układu el. MV6

Może macie namiar na jakąś stronę, albo wydłubanie takiego cuś to dla was betka
Strony z firmowymi "armatami" już widziałem - interesuje mnie raczej coś w stylu A. Słodowy.
Z góry dziękuję.

Pzdr.

PS. Dobrze byłoby, gdyby dało się to zrobić powszechnie dostępnymi narzędziami jak kilof, laubzega i sztamajza.

Czyzby odcinacz Cie za czesto zaskakiwal ??

He, he - wiesz jak jest - czasem w ferworze walki... , zwłaszcza gdy jest ciasno

I hoop do góry - drogie kolegi elektroniki: wykażcie się!

Takiej armaty właśnie chciałbym uniknąć - ale zasada działania jak najbardziej

Pzdr.

[ wiadomość edytowana przez: Prowo dnia 2003-07-31 08:43:38 ]

Bezczelnie pozwolę sobie wyciągnąć to do góry.
Może jakiś elektronik wrócił już z wakacji i zechce mu się dać jakieś wskazówki?

Zadanie nie jest trudne (a nawet banalnie proste

Jako układ wykonawczy należy wykożystać obrotomierz ( jest on niczym innym jak voltomierzem) należy go jedynie wyskalować ( czyli pomierzyć napięcie przy interesujących Cię obrotach ( zakładam że w okolicach 5500-6500 następnie przy ustalonym napięciu ( odcięcia ) należy wykonać prosty układzik z jednym tranzystorkiem ( będzie on załączał po przekroczeniu napięcia prosty multiwibrator wykonany na dwóch tranzystorkach , który z kolei będzie emitował dźwięk można do tego celu wykożystać instalację głośnikową pojazdu lub przetwornik piezoelektryczny . Do urządzenia mozna podłączyć diodę LED , która rownież będzie włączała się po przekroczeniu napięcia ustawionego na mostku wejściowym ( tak na oko potrzeba 3 tranzystory n-p-n ( głośnik piezoelektryczny lub 4 tranzystory gdy wykożystasz głośniki w samochodzie 5 rezystorów 2 kondensatory i jedna dioda LED i dwa wylączniki jeżeli dzwięki i światło bedą Cię denerwowały

oczywiscie dla elegancji wykonania można układ zbudować z wykożystaniem scalaka UL 1111 i zastosować dla pewności diodę zenera która dokładnie ustali punkt pracy urządzenia w chandlu dostepne są przetworniki piezo elektryczne z własnym wzmacniaczem co pozwoli zastosować tylko jeden tranzystor !!!

Pozdrawiam ( chociaż nie wiem po co Ci taki gadżet ???)

Edmund Dantes

Tak jak pisze E_D, zadanie jest proste i można to wykonać na tysiąc sposobów, od paru tranzystorów, nawet po zastosowanie małego mikroprocesorka (to moja preferowana opcja ). Napisz tylko dokładniej czego oczekujesz, czy ma to być skrzyneczka z pokrętłem i dwoma "pstryczkami", czy może wyświetlacz pokazujący dokładnie ustawiony poziom alarmu, a może taka linijka z diod świecących? Jak bardzo ma to być dokładne, jaka zawartość "bajerów", ile $$$ chciałbyś na to przeznaczyć i jak bardzo Ci się spieszy (do VI LOB party można prototypa wykonać bez problemu )

Założenia:
Co ma to robić:

Po osiągnięciu danych obrotów ma świecić i brzęczeć natarczywie, dając sygnał do zmiany biegów. .Musi istnieć możliwość ustawienia obrotów przy których to następuje (tzn. realnie w okolicach 6000 +/- „coś”
Musi być możliwość wyłączenia dźwięku / światła oraz odpowiednio osobna regulacja natężenia obydwu.
Wyświetlacze i linijki nie są potrzebne.

Konstrukcja:

Musi być łatwo elektrycznie podłączalne – najchętniej tak, abym mógł to zrobić samodzielnie np. po zdjęciu deski rozdzielczej.
Zakładam, że wielkość płytki z elementami „sterującymi” oraz jakąś obudową przeciwpyłową nie przekroczy sensownych rozmiarow i zdołam przymocować ją od dołu pod deską (rejon bezpieczników?), tak aby był dostęp do
1) włącznika światła, 2) włącznika dźwięku, 3) regulatora natężenia światła 4) regulatora natężenia dźwięku (oczywiście mogą to być np. dwa potencjometry z wyłącznikiem).
Elementy sterujące mogą być oddalone od układu np. na jakichś przewodach, tak aby podciągnąć je w zasięg ręki.
Coś, co wydaje dźwięk może być razem z innymi ustrojstwami (lub w pobliżu)
Element świecący (pojedynczy punkt z możliwością dość ostrego światła) powinien być na przewodach dł. kilkadziesiąt cm, tak abym mógł go zamocować np. obok zegarów od spodu na desce (czyli jego średnicę widzę jako ok. 2cm – jak większa to muszę przemyśleć koncepcję lokalizacji)
Powinno to być wykonane z dobrą jakością i trwałością (nie myślę tu o wyglądzie – oprócz elementu świecącego). Cena chyba mnie nie rozłoży.
Oczywiście powyższe założenia mogą ulegać modyfikacjom, zależnie od trudności wykonania i waszych sugestii.

Nie dawajcie mi proszę rad w rodzaju weź scalak i coś tam, zrób ścieżki na płytce itd. bo o ile z chęcią dłutuję w mechanice, to elektrykę z radością wolę zostawić bardziej fachowym.
A skoro jest to takie proste, to z chęcią się do Was uśmiechnę a moja wdzięczność (wymierna i nie) będzie was ścigać aż do śmierci.

Uff.

Pzdr.

Chętnie się podejmę, szczegóły -> priv.

Prowo znalazłem takie urzadzenie - jest dostępne na polskim rynku "ostrzega" tylko światłem (LED) ale jest małe i b.proste.
Opisano to ustrojstwo w chyba ostatniej gazecie TUNING - niestety nie ma kontaktu do dystrybutora. W gazecie tej zamieszczone jest także zdjęcie z Augustów LOB Party - uklony w stronę - urga.

Cytat:
W gazecie tej zamieszczone jest także zdjęcie z Augustów LOB Party - uklony w stronę - urga.

Skan mi tu natychmiast dawac

i numer tej gazety

Jeżeli chodzi o sygnalizator, to o ile zrozumiałem darq miał spróbować.
Ale namiary na gazetę chętnie widziane, chociażby te zdjęcia

Pzdr.

darq obecnie szuka odpowiedniej obudowy do tego czegoś
mam bardzo elegancką i profi skrzyneczkę, ale jej wymiary to 130x80x35, szukam czegoś mniejszego (chyba że taka może być)
Jak nie znajdę nic ciekawego, to postaram się przywieźć w sobotę sygnalizator bez obudowy (albo w tej o której wspomniałem)

PS. zostało tylko 4 D.D.Z. !

Skrzyneczka to nie jest najważniejsze. Nie jest warunkiem koniecznym. Zdaję się na ciebie.
Już się czeszem!

PS. Już tylko 3 NDZ (noclegi do zlotu)

Skaner mi się zbuntował ale podaje :
gazeta - "Auto tuning świat" nr 9 wrzesień 2003
artykuł pod tytułem - Obrotomierz, jak w WRC
producent (chyba) tego cacka to STRATOS MOTOR SPORT

Gazetę powinni kojażyć ci którzy byli w Augustowie - archiwalnych numerów mieliśmy pod dostatkiem.
Jak dogadam się se skaneren zapodam foty.
Pozdro

ooo mam link Stratos obrotomierze

[ wiadomość edytowana przez: Cleber dnia 2003-09-30 10:44:05 ]

[ wiadomość edytowana przez: Cleber dnia 2003-09-30 10:45:06 ]

Cytat:
2003-09-30 09:32:46, Prowo pisze:
Skrzyneczka to nie jest najważniejsze. Nie jest warunkiem koniecznym. Zdaję się na ciebie.
Już się czeszem!

Najpierw tajna puszka, teraz tajna skrzynka, za chwilę tubka, rurka i magiczny drucik. Prowo, Twoja Besita niedługo będzie ważyła 2,5 tony

Wziąłem to pod uwagę i zawczasu wyrzuciłem napęd dachu - dobre -set gramów mniej
Teraz mam atrapę - pokrętło przyklejone na stałe

Hop do góry.

To już ostatnia moja próba i prośba o pomoc. Na razie wszystko spełzło na niczym.

Czy naprawdę nikt nie może pomóc?
Czy to tak skomplikowane, że trzeba załatwiać firmowe???

No ale jak nie, to trudno. Jakoś tam damy sobie radę.

Chyba trzeba zamówić w firmie :
podaje ceny :

urządzenie nr.1 sygnalizuje zapaleniem diody od jednego określonego zakresu obrotów koszt ----- 70zł

urządzenie nr.2 sygnalizuje zapaleniem diód w dwóch określonych przypadkach np. moment obr. i odcinacz - dwa kolory sygnalizacji
koszt ----100zł

Nie jest drogo więc szkoda czekać - ja chyba zamówie nr.2
oto link :Stratos

[ wiadomość edytowana przez: Cleber dnia 2003-10-30 16:05:58 ]

[ wiadomość edytowana przez: Cleber dnia 2003-11-03 12:26:02 ]