Instalacja LPG

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś z szanownych użytkowników forum orientuje się gdzie w okolicach Katowic można kupić zestaw naprawczy do instalacji Gazowej Lavato ??
za wszelką pomoc dzienkuje , jak uda mi się zdobyć zestaw , (nie wiem kiedy to będzie , przed wakacjami ) to zdam dokładną relacje z wymiany bebechów w parowniku , może zrobie fotki i będzie artykulik na stronke .

Mysle ze raczej napewno ze zestawem naprawczym do reduktora lavato nie bedzie zadnego problemu
wystarczy wejsc na onet wpisac lavato i znalesc jakas hurtowie i po klopocie
Ale jesli Ci sie nie chce szukac to na http://www.margaz.pl
cos znajdziesz
co do fotek to juz raz pokazalem jak to wyglada od srodka ale
nikogo to N I E I N T E R E S O W A L O
;-] tutaj sa prawie same malce.... a kto ma gaz mozna policzyc na palcach jednej reki.

Jak to nie interesowało , ja pamientam że gdzieś widziałem fotki , z rozebranym parownikiem , i czytałem wskazówki , i bardzo mnie interesowało , tylko wtedy nie miałem kasy na zestaw naprawczy i nie zabardzo wiedziałem o co pytać . Jak się zaopatrze to będę się zgłaszał po wskazówki , chyba że to łatwizna i pójdzie jak po maśle
trudno to złożyć do kupy i wyregulować ?? , czym to myłeś w środku ?? ile Ci zajeło rozebranie i złożenie ??

A ile kosztuje ząłozenie instalacji gazowej do fiata 132.
Dosc pilne dla mnie.
Silnik 2,0 na gaźniku .
jaka instalacje wybrac - tania a dobra .

Rozebrac to pryszcz
w zasadzie konstrukcja jest prosta jak rozlozyc to sie pokapujesz mylem to takim preparatem do czyszczenia gaznikow
napsikalem i zostalem zeby odmoknal
ale benzyna ekstrakcyjna tez mozna ...
rozebranie to 15 min :-]
zlozenie 30 min

Cytat:
2003-03-26 23:01:49, CZUCZU pisze:
Dosc pilne dla mnie.
Silnik 2,0 na gaźniku .

tyle samo co do innych gaznikowcow czyli kolo 1 tys
tylko moga byc problemy z dostaniem mixera pod orginalny gaznik
chyba ze zastosujesz od poldka....
mysle ze lavato i brc
ja jakbym mial wybierac zdecydowalbym sie na lavato
aczkolwiek landi-renzo tez jest OK ale ja juz im nie wieze :] za duzo modza

Barry czyli jeżeli bym kupił to biore specjaliste przed załozeniem .
Teraz tylko kase uzbierać - cieżko bedzie brakuje mi dwóch kafli.

Cytat:
2003-03-26 23:42:23, BARRY pisze:
Cytat:
2003-03-26 23:01:49, CZUCZU pisze:
Dosc pilne dla mnie.
Silnik 2,0 na gaźniku .

tyle samo co do innych gaznikowcow czyli kolo 1 tys
tylko moga byc problemy z dostaniem mixera pod orginalny gaznik
chyba ze zastosujesz od poldka....
mysle ze lavato i brc
ja jakbym mial wybierac zdecydowalbym sie na lavato
aczkolwiek landi-renzo tez jest OK ale ja juz im nie wieze :] za duzo modza

Ja mam ElpiGaz i nie narzekam- czesci sa bardzo latwo dostepne, reduktor sterowanty elektrycznie, a nie podcisnieniowo. Zestaw naprawczy do reduktora dostepny w prawie kazdym sklepie w szczecinie, kosztuje okolo 120 zl. Ja jestem z tej instalacji bardzo zadowolony, a jedtne problemy jakie z nia mialem wynikaly z nieszczelnosci miedzy glowica a blokiem silnika.

PILNE!!!!

Panowie, szukam schematów instalacji gazowej do silników 2.0 dohc. Również schematów naprawczych.

Ja w swoim DFie mam LPG. Butla STAKO w kole zapasowym, reduktor LANDI-RENZO elektroniczny. Miksera nie posiadam bo był bardzo prymitywny,przesuwał się,gubił wolne obroty i w ogóle cuda się działy. Wywierciłem otwory w gardzielach gaźnika i wkręciłem dysze, Od tego czasu jest ok.

To ja może taki lekki OT, skoro już jesteśmy przy DOHC to takie przyszłościowe pytanie mam:
Czy dużym problemem byłoby podłączenie LPG pod dwa gaźniki . Wiem że to może troche mija się z celem żeby zakładać gaz dla oszczędności przy gaźnikach które tej oszczędności raczej nie pomagają ale... Złoty środek staram się znaleźć

Moim zdaniem źadnym. Tylko rozgałęźnik z regulacjami należałoby zainstalować i znać wydajność reduktora. Pzdr

problem jest z mixerami
chyba ze zrobic taki uniwersalny z rurek
nieraz taki widzialem w gaznikach seryjnych adf 250
tylko niektore mialy zle rurki zamocowane bo o ile wiem powinny byc w miejscu najwiekszego podcisnienia czyli na srodku gardzieli
a oni niestety mieli inaczej ale rowniez dzialalo

Cytat:
2003-11-02 14:38:50, BARRY pisze:
chyba ze zrobic taki uniwersalny z rurek

taki mikser z rurek widzieliśmy w alfie 33 z dwoma gaznikami Dellorto DRLA i własciciel mówił ze auto straciło na mocy ale jezdzic jezdzi. Mowil, ze mikser do jednego takiego gaznika to koszt około 200zł i ma jakies wiatraczki które sie wpycha do gardzieli - trzeba sprowadzac na zamowienie z Włoch.

ciekawy jest wykres z hamowni z bmw 525 o mocy seryjnej 192KM przy zastosowaniu instalacji gazowej 2 generacji moc na gazie spada do 135KM

link do wykresu z hamowni

na spocie FSO w Krakowie kasztan miał z reduktora ( z jakiegoś zaworka atmosferycznego ) poprowadzoną rurkę do filtra powietrza, dzieki czemu samochód nie musiał mieć żadnych zwęzek na dolocie powietrza.

Co do dwóch gaźników - teoretycznie nie... Ale znajomy gazownik po trzech miesiącach prób się poddał... i stwierdził, że wyregulowanie tego "kurewstwa" jest prawie niemożliwe...

Ciągle szukam tych schematów. Możecie podać chociaż jakieś linki?

Panowie c'mon potrzebuję ich...

a co to ma być za schemat ?
Ładujesz butle do bagażnika, wielozawór musi być pod kątem 30 stopni do płaszczyzny. Ciagniesz przewody chyba miedziane do reduktora ( reduktor musi być ułożony w kierunku jazdy tak jak jest to pokazane na załączonym zdjęciu ) od tego odchodzą gumowe przewody do gaznika i do ukladu chłodzenia. Wystarczy zajrzeć komuś pod maskę. Nie wiem co to za filozofia zakładać gaz że muszą to robić autoryzowane zakłady. Ale wiadomo na czymś kase trzeba zbić.

zdjecie ulozenia reduktora w komorze silnika

Mój ojciec chyba chce rozłożyć wielozawór i reduktor na pierwiastki.

O ja mam pytanie natury ogolnej... Wiadomo ze sa rozne miksery.... A czy jakis z nich jest szczegolnie lepszy? W ogole jakie sa rodzaje??

Ja mam np. taki z dwona rurkami (dosc dlugie chyba koncza sie tuz przed przepustnica). W sumie zadowolony jestem z niego