Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
dpkf 126elx Sosnowiec | 2003-11-02 16:43:01 cze wszystkie sugestie do poprawienia ogrzewania w 126 |
![]() Grzechu F&F Wolny Słuchacz :) Seat Ibiza '00 Legnica | 2003-11-02 18:44:52 a najlepiej zalozyc webasto - wiece na pewno co to - moich dwoch kumpli ma to u siebie - spala to to 250 gram U 95 na godzine jazdy a grzeje niemilosiernie - przy kratkach wlotu powietrza, temp. wynosi 80 stopni - ale zmiejszyli mieszanke i maja teraz przy wlotach okolo 60 stopni - po 3 minutach grzania w aucie jesy 30 stopni wiec wyobrazcie sobie jakie to cudo ![]() |
![]() yellowarrow81 Fiat 126p Warszawa | 2003-11-02 20:06:59 A możliwe jest taka opcja że mam zapchany kanał grzewczy bo u mnie ciepłe powietrze prawie nie leci!!? A druga rzecz czy do tej przepustnicy(zaworu odcinającego ciepłe powietrze) można się jakoś dostać bo nie wiem czy nie mam przypadkiem zerwanej linki!!? Pozdro! |
![]() widynek F&F Sympatyk 700k Kraków | 2003-11-02 20:22:23 do wszystkiego można dotrzeć ![]() a do klapki w prosty sposób - na tunelu środkowym, z tyłu (czyli przy kanapie) masz dywanik... ściągasz go, następnie odkręcasz 2 czy 3 śruby i ściągasz taką czarną blaszkę.... pod tym masz tą przepustnicę.. linka mogła ci się zerwać od strony dźwigienki też (to chyba bardziej prawdopodobne). zapchany, to raczej mało prawdopodobne, prędziej jest gdzieś nieszczelny (któraś z gumowych rur rozwalona, albo ten blaszany odcinek przerdzewiał...) |
![]() Yankee F&F MEMBER This Is Fluffy He Is The Destroyer Of Worlds. | 2003-11-02 20:22:28
a może ci poprosu ta gumowa rura w której leci powietrze od silnika spadła ?? można się do tej "przepustnicy" dostać ściągasz dywanik z tunelu środkowego i tam przy kanapie masz metalową pokrywe odkręcasz ją |
![]() yellowarrow81 Fiat 126p Warszawa | 2003-11-02 20:37:14 Właśnie studiuję "Książkę napraw" i wyczytałem, że intensywność ogrzewania zależy również od sprawności termostatu i tu mam ból jak kupiłem furę to poprzedni właściciel zdjął termostat z obudową w celu lepszego chłodzenia silnika. Na zimę mechanik założył mi termostat z obudową ale nie wiem czy czegos przypadkiem nie spieprz...., a druga opcja to niejaki "zawór klapowy" który sterowany jest właśnie przez termostat!! W tamtym roku wnętrze samochódu nagrzewało mi się po bardzo długim czasie i jeśli tegoroczna zime będzie taka sama to zamarzne!! Czy termostat to coś skomplikowanego?? Oczywiście wpierw sprawdzę wszstkie połączenia elastyczne i metalowe no i ten "zawór" mam nadzieje, że na tym się skończy!! Pozdro!! |
![]() widynek F&F Sympatyk 700k Kraków | 2003-11-02 20:44:51 termostat steruje klapką /pozwala jej się uchylać - wtedy wychodzi przez nią ciepłe powietrze , bądź nie../. znajduje się w "obudowie termostatu" czyli tej blasze, dostęp do niego - odkręcasz od góry taką okrągłą klapkę (2 nakrętki na klucz ![]() |
![]() LoRd_S F&F Sympatyk 126p Bielsko-Biała | 2003-11-03 15:17:27 Ja polecam zrobienie dziury w tunelu zaraz przed tylna kanapa. Ładnie zamaskować jakąś kratką albo czymś i będzie git. Jak ktoś ma elektrowentylator to polecam zamontowanie w środku tak jak opisywałem w innym poście. |
![]() Kaszlarz_20 2 x subaru legacy . ... Warszawa | 2003-11-03 17:27:58 A mój kumpel zrobił tak że wylot z puszki(tej z termostatem) podłączył obok tylnego siedzenia po prawej stronie w osłonie.I wrażenia istnie mordercze.Przez kilka minut da się w nim siedzieć ale później trzeba się przesiadać na przód gdzie są otwarte szybki. To rozwiązanie dla ciepłolubnych. Ja chyba sobie też tak strzele tylko że zastosuje jakąś przepustniczkę... |
![]() krzych Malaria kraków | 2003-11-04 22:53:06 A ja zrobiłem jeszcze inaczej a mianowicie uszczelniłem sobie cały kanał w samochodzie pianką budowlaną < zamknołem termostat na stałe i też zajebiscie grzeje ![]() |
![]() yellowarrow81 Fiat 126p Warszawa | 2003-11-04 22:59:51 Gdzie konkretnie taka piankę można dostać i za ile?(Castorama, OBI, Praktiker???) |
![]() krzych Malaria kraków | 2003-11-05 08:05:25
Dokładnie to jest pianka np do montarzu okien wystarczy dobrze tym kanał uszczelnić i juz jest duża poprawa jak dla mnie to jest super. Zobaczymy jak to sie będzie spisywało w czasie zimy ![]() |
seba126 Fiat 125p Piekary Śląskie | 2003-11-05 10:48:31 ja zamontowalem kratke z poldka w tunelu, przed kanapa i jest duza poprawa, pomimo tego ze obecnie niemam gumowej rury laczacej obudowe termostatu z tunelem, jak bedzie ta rura to jeszcze lepiej bedzie grzalo ![]() |
![]() paweldm Mitsubishi outlander Skarszewy/Gdańsk | 2003-11-05 11:24:04 A w maluchu jest wogle coś takiego? Proponuję podgrzewacz z zaporożca.
Pamiętam ogniś lud na podłodze, to były piękne polskie zimy, nie to co teraz. |
![]() marexp18 Niegdys Fiacik 126p Zakrzówek | 2003-11-05 17:04:12 Ja zrobiłem sobie rowniez tak samo jak kolega seba126z ta kratka i jest duza roznica w ogrzewaniu, wczesniej zanim nadmuchalo ciepelka troszeczke zeszlo teraz jest o wiele lepiej, pomysl jeszcze nad wiatraczkiem od kompa napewno polepszy, u siebie jeszcze nie zalozylem. Jest to najtansze rozwiaanie chyba a efekt dosc niezly.
Pozdrawiam |
![]() widynek F&F Sympatyk 700k Kraków | 2003-11-05 17:20:42 ja miałem u siebie wiatraczek 8x8 cm i efekt był mizerny (kratka koło kanapy). najfajniejszy pomysł zapodał kiedyś arti - wywalić mieszek lewarka (gumowy) - ciepełko leci wtedy bliżej przodu.. szkoda że nie ma w tunelu miejsca zbytnio, żeby aż tam doprowadzić przewód zmniejszający straty... ![]() |