Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() urban TOYOTA CarinaE Włocławek | 2003-11-07 10:38:57 W teorii powinno pomóc ![]() ![]() |
![]() CarinaGTI TOYOTA DRIVER Yaris & GAZ69 & Hilux wrocław/DTR | 2003-11-07 11:02:38
hehe spoko - musilaem wymienic bo po 2 tygodniach eksploatacji zaczelo delikatnie cedzic pod nia, a wyciekow zero suchutki, czyli reasumujac czeka mnie prawie NG silniczka hmmm no no zaczyna robic sie coraz ciekawiej ... Ale dzieki Perzan za szczegolowe info ![]() |
![]() darek1200 TOYOTA DRIVER Warszawa-Ursus | 2003-11-07 11:35:05 CZesc!
Niestety Ci nie pomoge ![]() ![]() Powiedz mi jak tam z norma spalin u Ciebie, przy pobieraniu takiej ilosci oleju przez silnik. Masz bardzo wysokie HC? pzdr |
![]() CarinaGTI TOYOTA DRIVER Yaris & GAZ69 & Hilux wrocław/DTR | 2003-11-07 11:37:39 hmm szczerze nie sprawdzalem ale moge podjechac do znajomego an staacje i wsadzi copsik w rurke i podam ci parametry-tylko trza bedzie uwzglednic ze nie mam kata- mysle ze bede w poniedzilek to na priva ci przesle wyniki |
![]() Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2003-11-07 23:15:50 Carina, pochwal się tutaj. Będzie jakaś skala porównawcza.
Przy najbliższej okazji postaram się zapamiętać moje pomiary. Niestety nie mam żadnego znajomka i każde wsadzenie rurki kosztyje mnie 30,- ![]() Pozdro. |
![]() CarinaGTI TOYOTA DRIVER Yaris & GAZ69 & Hilux wrocław/DTR | 2003-11-08 10:50:08 oki nie am [problemu- tylko beda dwa pomairy, poniewaz oryginalnie (dla tych ktorzy nie weidza) ma dwa "wygary"-tłumiki, wiec zrobie badania razy dwa ![]() ![]() |
MaciekB 4R W | 2003-11-08 12:00:17 i właśnie te dwa wydechy to piękna rzecz!
tak porównują to chyba powinienem być szczęsliwy - 200.000 na karku, a nigdy nawet kropli nie dolewałem. teraz przeciągam wymianę oleju do 15.000 by zrobić to razem z rozrządem, a na bagnecie ciągle na kreseczce "max" ![]() eche, mam nadzieję że nie zapeszę sobie ![]() |
![]() CarinaGTI TOYOTA DRIVER Yaris & GAZ69 & Hilux wrocław/DTR | 2003-11-08 12:18:28 hehe no ba wyglada kozaaacko hihii
A co do olejku to nawet niech sobie bierze z te 2-3 litry od wymiany do wymainy ale sakre ble przy srednio-dynamicznej jezdzie dolewac literek co 1500km??!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Crit | 2003-11-08 13:35:21 o w mordę przy takim spalaniu oleju to bym auto miał na kołkach, teraz mój olej jest po 65 zł litr ![]() |
![]() CarinaGTI TOYOTA DRIVER Yaris & GAZ69 & Hilux wrocław/DTR | 2003-11-08 13:37:10 czyli reasumujac :
1. napewno wymienic usczelniacze zaworkow 2. looknac na pierscienie- docelowo wymienic 3. sprawdzic zaworki ssace i wydechowe i prowadnice 4. sprawdzic cylinderki-dokladnie rant i w razie czego przeszlifowac pamietajac by nie zamawiac pierscieni nominalnych tylko ciut wieksze(uwzgeldniajac szlif) 5. hmmm a podobno tez moze olej wyrzucac przez uszczelniacz wału- duzo jest rozbierania przy tym?? 6. swieczke ogladalem i nie am zadnego nagaru na nich 7. nie leci dymek podczas porannego odpalania ani przy dynamicznej jazdy-sprawdzalem 8 czy ktos zna moze wartosci cisnienia dla 3S-GE (GTI) chodzi mi o cisnienie nominalne i minimalne-wpierw zaczne chyba od sprawdzenia cisnienia i bede znaczeni duzo wiedzial wtedy ewentualnie problem bedzie tkwil w "glowiczce" 9. ogolnie autko zagazowane( a takie mam) zawsze bedzie bralo ciut wiecej oleju niz bez gazu pozdr -sorki za dluuugiwe rozpisanie sie |
![]() Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2003-11-08 14:49:57
Ad. 5. Zależy z której strony. Od rozrządu - no problem, od sprzęgła - wyjmujesz skrzynię. Od strony sprzęgła zaraz zobaczysz czy cieknie. Będzie mokro na łączeniu skrzyni i silnika. jak sucho - nie rusz. Ad. 8. Nominał - 13,0; minimum - 9,5 bar wg Haynesa. Ciśnienie powie Ci tylko o stanie pierścieni uszczelniających. Zgarniające mogą być zapieczone, pęknięte, wyrobione i przy dobrej kompresji będzie brać olej. Ciekawe, że przy takim spalaniu nie masz nagaru. Nawet przy gazie powinno go być trochę. Może jednak gdzieś bokiem ucieka ? Nie masz przypadkiem oleju w chłodnicy ? Pozdro. |
![]() CarinaGTI TOYOTA DRIVER Yaris & GAZ69 & Hilux wrocław/DTR | 2003-11-08 19:00:34 hmm czyzbys mial Perzan haynesa ?? hehe ![]() ![]() ![]() co do cisnienia to tez przy okazji powie mi o koncowkach wtryskiwaczy-jak na razie przechodze na 10W, a remont jak juz w new year co do nagaru to msuze looknac od strony chlodnicy-tak jak mowisz, a na sweicach nie mam poniewaz zapomnialem dodac ze zrobilem na platynkach dopiero 3-4kkm wiec jeszcze mogl sie nie pojawic-no ale cosik poqwinno bylo widac I podobnie wypozycze kanal i lookne na wał- by dobrze looknac pozdr ![]() |
![]() Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2003-11-08 23:51:32
Haynes dobra rzecz. ![]() ![]() ![]() ![]() Nie bardzo rozumiem, jak ciśnienie powie Ci cokolwiek o wtryskach ? Przecież wtryski są przed zaworem ssącym, patrząc od strony dolotu, więc nie mają nic do gadania przy sprężaniu. To jeszcze nie jest wtrysk bezpośredni ![]() 3-4kkm, czyli "wyjeździłeś" już ze 2l oleju. Po tej ilości powinno już być coś widać. Looknij, looknij a dobrze. Wał, miska, cały silnik. Takie zużycie bez nagaru... coś to mi śmierdzi. Pozdro. |
![]() CarinaGTI TOYOTA DRIVER Yaris & GAZ69 & Hilux wrocław/DTR | 2003-11-09 02:41:07
no i masz racje Perzan- szczerze powiem cosik mi chyba sie cud stal!!!- owie zupelnie powaznie-tomek_paseo jest swiadkiem bral olej a jak probowalem teraz dolac-kontrolka niskiegostanu sie zaswiecila- i kupilem literek 5W50 a tu nagle ... ja ci patrze na bagnet a on full no is ei okazalo ze chyba wychopdzi ze spala mi okolo 1L na 2500-3000 odetchnlaem z wielka ulga ze chociaz nie na ten 1000 ale bede mial 3S-Ge na wielkiej uwadze |
carinus TOYOTA SPEC Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2003-11-09 10:18:39 troche dziwna sprawa jest z tym olejem w naszych silnikach.jak jezdzilem spokojnie bez wkrecania na wysokie obroty to uleju nic nie ubywalo.Dopiero jak robilem proby z przyspieszaniem na gazie i krecilem silnik do konca pod pelnym obciazeniem to olej pozeral jak glupi.Dodam ze mam wymienione uszczelniacze,pierscienie,prowadnice zaworow,wszystko podocierane i olej jest brany.Widocznie tak musi byc i tyle.
|
![]() CarinaGTI TOYOTA DRIVER Yaris & GAZ69 & Hilux wrocław/DTR | 2003-11-10 10:01:45 hmmm niom zgodze sie z toba carinus ze nasze GTI tak widocznie juz maja-ale teraz chce sprawdzic ile wezmie [przy sredniej jezdzie-postaram sie nie wcisakc-no chyba ze znowu na passacika 1.8T trafie- i znowu nie bedzie mnie mogln wyprzedzic... szerokiej drogi i oby wasze braly jak najmniej a o remoncie pomysle next year ![]() |
![]() Micaj TOYOTA DRIVER Carina E 1.8 GL LB Starogard Gdański | 2003-11-13 10:30:24 A w mojej jest tak samo. Jak depnę to spala 1L na 2,5K-3K km. Jak nie przyciskam to 1L na 4-5K km. Ale spala zawsze bo chodzi na LPG. |