Temperatura silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, (dziewiczy post )
Tydzien temu kupilem Omege (`91, 2,3 TDR) i nie wiem czy dziala poprawnie termostat? wskazowka pokazuje kreske rowno pomiedzy czerwonym polem a 90 stopni, a podczas mrozu troche nie do grzewa i jeszcz jedno
Spotkal sie ktos z Was z jakas dorabiana chlodnica oleju(!) jest przykrecona przed ta wlasciawa chlodnica (wody)
Pozdrawiam

U mnie w c20ne to temperaturka stoi jak zamurowana na 90 st dokładnie no chyba że jest upał to wtedy zaczynaja sie jaja wjak np stoję w korku. Sprawdz sobie termostat czy jest szczelny najprościej to odpalić zimny silnik i trzymać za rure odprowadzającą od termostatu jeżeli nagrzewa sie powoli to termostat a jeżeli jesteś w stanie wyczuć moment 90 st czyli otwarcia termostatu to jest ok. ewentualnie mozesz mieć zaśniedziały styk pomiędzy czujnikiem temperatury A co do tej chłodnicy to o czymś takim nie słyszałem

Cytat:
Spotkal sie ktos z Was z jakas dorabiana chlodnica oleju(!) jest przykrecona przed ta wlasciawa chlodnica (wody)
Pozdrawiam

Czemu sądzisz, że jest ona dorabiana?
W omedze A występuje chłodnica olejowa, "wolnostojąca" przed chłodnicą cieczy chłodzącej.

oczywiscie sa to tylko domysly, owszem jest to A, ale mocowanie tej chlodnicy jest .... strasznie amatorskie, jedna (!) sruba i to tak na slowo honoru
Nigdzie nie znalazlem informacji ze faktycznie w Omedze A jest chlodnica przed ( u mnie jest centralnie) chlodnica cieczy.
Moze ktos wie? (2,3 DTR)
Pozdrawiam

to powinna byc chlodnica intercolera...(turbo)
Co do temp. termostat albo bimetal-wlacznik wiatraka(ok 250-300zl)...piszesz ze nie dogrzewa,odpowietrz uklad!!!

Szymek,

W 2.5 TD jest takie cos. mysle ze 2.3 systuacja podobna.
Dowiedzialem sie o chlodnicy oleju przypadkowo przegladajac TIS-a
po 1,5 roku jezdzenia.

Dzisiaj bylem u mechanika bo strasznie zaczal olej z niej cieknac.
A ten ja wymontowal ! powiedzial ze nie jest potrzebna. caly dzien jezdzilem i zadnej roznicy nie zauwalem, juz nie wiem co o niej myslec, ale mam ndzieje ze tem mechanik sie nie mylil
Dzieki za posty
Pozdrawiam

Jezeli nie bylaby potrzebna chlodnica oleju to nie montowaliby ich...uszczelnij i zaloz.W mojej tez jest chlodnica oleju przed chlodnica plynu chlod.tzn na dole ale przed.

pozdr

CzaRny3000,
czy u Ciebie ta chlodnica byla montowana fabrycznie? i dokad ida przewody z tej chlodnicy, bo u mnie trafialy tuz przed filtrem oleju! do dorobionej przedluzki, jak to wyglada u Ciebie?
Pozdrawiam

chlodnica jest oryginalna na 100 %.a dokad ida przewody od niej...???hmmm jest 6,20 zimno i ciemno.nie ide zobaczyc !!!kolo 8-9 pojde

pozdr

Chłodnica oleju wygląda tak: (sorki za jakość)

Widok z góry po otwarciu maski jest jeszcze cosik takiego:

I jak tam u Ciebie?

mam takie cos jak na pierwszym rysunku.mocowan niestety nie widze...a na drugim rysunku nie mam pojecia co to jest!!!!!!
w kazdym razie na 100 % nie mam tego !!!!(rys 2)bo wydaje mi sie ze rys 1 i rys 2 sa rozne ???

pozdr

[ wiadomość edytowana przez: CzaRny3000 dnia 2003-11-07 12:07:14 ]