Podgrzwanie lusterek Omega B

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Gdzie szukać przyczyny braku podgrzewania lusterek. Podgrzewanie tylnej szyby działa.

w luetrku sa spirale grzejna, tam. Tyl i lustreka sa na tym samym bezpieczniku.

Hej prostuje sie tak jest w omie A w B nie wiem.

[ wiadomość edytowana przez: piotrs dnia 2003-11-05 15:49:43 ]

Ale chyba wszystkie ścieżki w obu lusterkach nie były by przerwane. W którym miejscu najłatwiej sprawdzić, czy dochodzi do lusterek napięcie i nie pomylić z przewodami od sterowania lusterkiem. Ta nie świecąca zielona dioda, może świadczy o tym, iż nie dochodzi tam napięcie.

Napiecie moze dochodzic ale spirale nie grzeja. Tak teraz mam z jednym lusterkiem.

Wobec tego jak rozebrać lusterko aby sprawdzić spirale i wymienić lustro.

Spirale w lusterku są dość grube raczej ciężko je "zepsuć", sprawdź najpierw napięcie na kablach. Powinno być około 11,5 V

[ wiadomość edytowana przez: stahu dnia 2003-11-05 18:14:54 ]

Napięcie mam sprawdzać przy włączonym silniku czy nie, gdyż w niektórych samochodach takie grzanie działą tylko przy włączonym silniku aby nie męczyć akumulatora.
Jak podważyć lustro aby je wyjąć i dostać się do kabli.

Powtórzę za Piotrem - nie wiem jak w B, ale w A, jeśli świeci się kontrolka grzania tylnej szyby a nie świeci się zielona kontrolka podgrzewania lusterek, to podejrzewałbym przekaźnik czasowy/połączenie do niego, który reguluje czas załączenia ogrzewania. Jeśli nie świeci się kontrolka, to wskazuje na brak zasilania lusterek (niezależnie od stanu grzałek). Czy ogrzewanie szyby wyłącza się samo po pewnym czasie ? Nie sądzę, aby w B robili drastyczne różnice...
Pzdr

U mnie w Omie B chyba nie ma tej kontrolki lusterek. Gdzie ona powinna być
pzdr

Kontrolka w B to takie małe światełko pomarańczowe przy regulacji lusterek na drzwiach.
Lusterka wyjmuje się banalnie, wystarczy podwarzyć nawet ręką. Napięcie sprawdzałem przy wyłączonym silniku i oczywiście włączeniu grzania tylnej szyby i lusterek.

a czy przy wylączonym silniku wlacza sie u ciebie ogrzewanie tynej szyby bo u mnie w A tak nieda rady nawet odrazu po uruchomieniu tez nie dopiero po chwili pracy silnika mozna wlaczyc ogrzewanie tylnej szyby

z reszta w polonezie CARO juz tez tak mialem wiec nie wierze ze mozna tak w omedze i to B

Cytat:
Lusterka wyjmuje się banalnie, wystarczy podwarzyć nawet ręką

OK..ale czy po takim wywarzeniu luster ich zaczepy pozostana nienaruszone???
Co by mozna bylo je tam spowrotem wsadzic

Cytat:

OK..ale czy po takim wywarzeniu luster ich zaczepy pozostana nienaruszone???
Co by mozna bylo je tam spowrotem wsadzic

No oooooooooczywiście, a czy przy wyłączonym silniku grzeje szyba to sprawdzę przy okazji, bo kontrolki się świecą i napięcie na lusterkach jest

No Chłopaki widzę, iż w końcu rozgadaliście na nurtujący nmie problem. W czasie długiego wekendu chyba znajdę czas aby skorzystać z waszych porad. Dzięki za nie.
Mam jeszcze jedno pytanie. Skoro przekaźnik załącza grzanie tylnej szyby, to dlaczego ten sam przekaźnik nie załącza grzania lusterek? Dodam jeszcze, że nie sprawdzałem, czy działa wyłączenie czasowe. Nie było jeszcze potrzeby tak długiego grzania tylnej szyby.

Cytat:

Skoro przekaźnik załącza grzanie tylnej szyby, to dlaczego ten sam przekaźnik nie załącza grzania lusterek

Odpowiadam ja zwykle na podstawie schematu Omy A :
- to są dwa oddzielne styki przekaźnika,
- oraz w końcu dwa różne obwody (kable),
- bo może ktoś dokonał "niezbędnych przeróbek".

Pzdr

A ile może kosztować taki przekażnik. Podejrzewam, iż do dostania tylko w ASO i czy od astry, czy vectry by pasował dla samego sprawdzenia?