Kontrolka (!)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Dziś w czasie jazdy zaczęła mi mrugać czerwona kontrolka.
Na wolnych obrotach prawie nie świeci,zaczyna szybciej mrugać im wyższe obroty.
Druga od góry,zaraz pod kontrolką kierunków.
Taki czerwony wykrzyknik,pomiędzy nawiasami ( ! )
Od czego ta kontrolka i czy mam sie bac??
Co sprawdzić,ewentualnie wymienić??
Pierwszy raz to się zdarza,
pzdr.

P.S. Oczywiście auto to 21072

dolej płynu hamulcowego

To kontrolka hamulcow , albo plyn hamulcowy albo koncza ci sie klocki hamulcowe

pozdro

Chyba to właśnie,bo klocki już kończą żywot(grubość blachy).
Dobrze,bo jutro zaczynam przód robić(tulejki,sworznie,drążki),to i klocki sie wymieni za jednym zamachem.
Dzieki

Cytat:
2006-06-19 11:18:47, Koz3r pisze:
To kontrolka hamulcow , albo plyn hamulcowy albo koncza ci sie klocki hamulcowe pozdro

łada 2107 nie ma czujników zurzycia klocków...

Jestes pewny? a skoro niema to i tak moze to byc to ,a jak sie koncza klocki to poziom plynu troche nie maleje? Moim zdaniem jak koncza sie klocki to jest mniejsze cisnienie plynu hamulcowego (i mniejszy poziom ) co uaktynia kontrolke , spowodowane tym ze tloki hamulcowe sa dalej wysuniete . Uswiadomcie mnie jak sie myle.
Mialem taki przypadek u siebie i niewiedzilem co sie dzieje , a jak zmienilem klocki ( bo stare byly mooocno zuzyte ) to problem zniknal

[ wiadomość edytowana przez: Koz3r dnia 2006-06-19 14:40:08 ]

[ wiadomość edytowana przez: Koz3r dnia 2006-06-19 15:29:23 ]

Otóż to.
W Tico ojca było podobie-jak kończyły sie klocki,to zaczynała sie kontrolka świecić.Pomogło dolanie płynu.Ale tylko na chwile-cieńszy klocek-tłoczki bardziej wychodzą-niższy poziom płynu w zbiorniczku-swieci kontrolka.

Cytat:
2006-06-19 14:37:12, Koz3r pisze:
... Moim zdaniem jak koncza sie klocki to jest mniejsze cisnienie plynu hamulcowego (i mniejszy poziom ) co uaktynia kontrolke , spowodowane tym ze tloki hamulcowe sa dalej wysuniete . Uswiadomcie mnie jak sie myle. ...

Ciśnienie jest takie samo, ale faktem jest, że gdy klocki sie zużywają, to poziom płynu sie obniża, bo więcej płynu jest w wysuniętych mocno cylinderkach. Gdy zmienisz klocki, to wsuniesz tłoczki cylinderków i poziom płynu sie podniesie.

-----------------
Dawniej najszybsza Łada w klubie i prawdopodobnie najlepsza Łada na świecie.

Dokladnie to mialem na mysli , a poziom plynu spada jak silnik odpalony czy hamulce wcisniete , bo jak wylonczony to plyn na max jest w zbiorniczku ..

jeszcze mozesz sobie profilaktycznie sprawdzic czy ci pompa hamulcowa nie cieknie, bo ja tak mialem zapalala mi sie lampka, jak dolalem to mialem spokoj na dlugi czas a potem coraz wiecej schodzilo az wkoncu trzymalo max 3 dni i plynu nie było, wymienilem gumki w pompie i jest narazie ok

Cytat:
2006-06-19 14:10:07, arsen pisze:
łada 2107 nie ma czujników zurzycia klocków...

Lada 2107 MA czujnik zurzycia klockow. Polecam poczytac serwisowke.

Ponadto, jesli klocki sie koncza sa cienkie, cylinderki wypychaja je bardziej - bardziej wypchniete cylinderki robia wiecej miejsca dla plynu hamulcowego - wiecej plynu hamulcowego=mniej plynu w zbiorniczku=>zapala sie kontrolka.

Jedna jest na desce, druga jest na konsoli.(raz miga, raz swieci)

a blacha na klockach to juz w ogole nie wiem jak moze sie konczyc

Cytat:
a blacha na klockach to juz w ogole nie wiem jak moze sie konczyc

Heh,nie zrozumieliśmy się.
Chodziło mi o to,że grubość klocka jest już taka jak blachy.A w mądrych książkach stoi,że wtedy to do wymiany.
pzdr

Cytat:
2006-06-20 01:01:18, Krzysztof-Fleszer pisze:

jakos jeszcze sie nie spotkałem aby na zaciskach łady był zamontowany takowy...

Cytat:
arsen
Wysłany: 2006-06-20 10:15:23

Cytat:

2006-06-20 01:01:18, Krzysztof-Fleszer pisze:

jakos jeszcze sie nie spotkałem aby na zaciskach łady był zamontowany takowy...

Jeżdzę 07, wymieniałem klocki hamulcowe ale żadnych czujników tam nie widziałem....

wystarczajaca czujka jest to o czym piszemy ze jak sie klocki koncza to sie zapala kontrolka . I o to mi chodzilo wlasnie bo kabli zadnych chyba tam niema

to jest to czujnik poziomu połynu hamulcowego a nie zurzycia klocków.. a to ze sie zapala jest konsekwencja spadku płynu , a nie w prostej linii zurzycia klocków... choc jak wiadomo jest to powiazane....

no plynu ale chyba ktos to tak wykombinowal zeby to tak dzialalo nie?! uwazasz ze tp czysty przypadek???

Cytat:
2006-06-20 10:28:04, arii82 pisze:
Jeżdzę 07, wymieniałem klocki hamulcowe ale żadnych czujników tam nie widziałem....

Bo zadnych czujników tam nie ma Choć kto wie, może jakieś wypaśne wersje miały?

-----------------
Dawniej najszybsza Łada w klubie i prawdopodobnie najlepsza Łada na świecie.

niektóre klocki mają taki czujnik (blaszke) ze jak juz sie koncza to ta blaszka dzwoni jak głupia