Oznaczenia lakieru

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jakie jest oznaczenie wedlug daewoo lakieu srebrno zlotego ???(takiego jak ma Ćwikus i ja) bo gdzies w danych samochodu mam to napisane ze jest to L43 w sklepie facet powiedzial mi ze "to jest szary wpadajacy w seledyn" Ćwikus sprawdz u siebie i mi napisz dokladnie

Oznaczenie masz na tabliczce znamionowej widocznej po otwarciu klapy silnika.

no to tak mam napisane tam ze jest L43 ale facet ze sklepu twiedzi ze to nie jest platyna metalic chce od was oznaczenie tego koloru

ja mam autko w serwisie wiec nie bardzo mam Ci jak pomoc... ja kiedys slyszalem ze to jest bezowy zlocisty metalic

no w kazdym badz razie... szarego ten kolor w OGOLE nie przypomina...

Pobiegaj po stronech Daewoo ( przez wyszukiwarkę) Na którejś są reklamówki samochodów wraz z opcjami lakierów ( z numerami). Np. mÓj ciemnozielony mwetali to 42U. Pozdrawoiam!

Cytat:
2003-10-03 22:13:04, pszczoua pisze:
no to tak mam napisane tam ze jest L43 ale facet ze sklepu twiedzi ze to nie jest platyna metalic chce od was oznaczenie tego koloru

1. Idź do innego sklepu,
2. Najlepiej podjedź do lakiernika, oni mają próbniki kolorów i na 100 % dobierzesz właściwy.

[ wiadomość edytowana przez: AnJay dnia 2003-10-04 01:06:46 ]

A może to 92L - CASHMIRE BEIGE ?
Według mnie taki ma Cwikus.

Qrcze szukałem w necie jakiegoś katalogu z kolorami, ale jak są to zahasłowane.

Znalazłem taką stronę z kolorami, ale nie ma tam Twojego.

Może źle odczytałeś tabliczkę znamionową?

Z pewnością nie polecam kupna lakieru wg. jego fabrycznego symbolu. Może to się odbić na odcieniu do pozostałych polakierownych elementów nadwozia. Proponuję odkręcić klapkę od wlewu paliwa i oddać ją do sklepu, gdzie dorabiają lakiery samochodowe. Prawdopodobieństwo trafienia z zaprawką w stosunku do "nieświeżego" już lakieru na samochodzie jest dużo większe.

Cytat:
2003-10-04 01:22:05, DENWER pisze:
Z pewnością nie polecam kupna lakieru wg. jego fabrycznego symbolu. Może to się odbić na odcieniu do pozostałych polakierownych elementów nadwozia. Proponuję odkręcić klapkę od wlewu paliwa i oddać ją do sklepu, gdzie dorabiają lakiery samochodowe. Prawdopodobieństwo trafienia z zaprawką w stosunku do "nieświeżego" już lakieru na samochodzie jest dużo większe.

Lakier kupuje się jak najbardziej wg jego symbolu dla nawet najbardziej "utlenionego" lakieru.
Jego późniejsze "dopasowanie" do reszyty elementów nadwozia dokonuje się poprzez :
- cieniowanie rozpuszczalnikiem cieniującym - w przyopadku lakierów metalic
- tzw. dobarwienie - równieżw przypadku metaliców
- polerowanie - w przypadku acryli

ale ja chce kupic w sprayu lakier tylko chce miec dokladnie taki lakier jak n abryczce powiedzialem facetowi ze sklepu zeby mi przywiozl 92L (takie oznaczenie jest w folderze espero) moze trafi na taki i mi go sprowadzi

To stanowi pewien problem, ponieważ praktycznie niemożliwe jest sporządzenie lakieru w sprayu pod kolor kilkuletniego autka uwzględniając proces blaknięcia lakieru.
Niestety lakier w postaci płynnej, przed natryśnięciem na "zapodkładowaną" powierzchnię ma najczęściej zupełnie inny odcień. Z tego powodu dobarwia oraz cieniuje się go na podstawie prób na konkretnej powierzchni.

z ponizszym stwierdzeniem sie nie zgadzam Mam zaprzyjazniona mieszalnie gdzie chlopaka nie udalo sie jak do tej pory pomylic sie doborze lakieru Nawet w wersji sprejowej jak znajde wizytowke to wrzuce namiary Mieszlanie miesci sie w wawie na ulicy Bazylianskiej

Co do samego oznaczania lakieru to z przykroscia stwierdzam ze nie wszytkie Du takowa informacje posiadaja. Dotyczy to wiekszoci ponownie skladanych aut w Polsce (brak tabliczni kalierowanej w klor samochodu)

Cytat:
2003-10-05 17:17:22, VIGGEN pisze:
z ponizszym stwierdzeniem sie nie zgadzam Mam zaprzyjazniona mieszalnie gdzie chlopaka nie udalo sie jak do tej pory pomylic sie doborze lakieru Nawet w wersji sprejowej jak znajde wizytowke to wrzuce namiary Mieszlanie miesci sie w wawie na ulicy Bazylianskiej

No dobra, ja też mam taką mieszalnię w Wawie na ul. Okrzei, korzystam z jej usług już od ponad 2 lat, jednak nigdy nie kupowałem (nabijałem) u nich sprayu. Po prostu kolor z katalogu firmowego producenta lakierów nie bierze tolerancji na utlenianie, więc różnica w odcieniu będzie zawsze (czasem niewielka, ale jednak).

chlopaki znalazlem ten kolor wg motipa to golden beige L64 jesli ktos z was bedzie potrzebowal to juz wiadomo jaki poza tym jest wiele kolorow oznaczone sa "daewoo i dalej podana jest nazwa lakieru-pomocne wiec" pozdrowienia