MotoNews.pl

POMOCY - musze spuscic wode z chlodnicy i nie wiem jak !!!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam stare volvo, z peknieta glowica, nie mam kasy na naprawe wiec jeszcze ze 3 miechy posti na parkingu, sek w tym ze mam wode w chlodnicy i boje sie ze mi jak przymrozki ostro zlapia to mi chlodnice lod rossadzi albo co. Wiec napiszcie jak spuscic.
Za kazda odpowiec bede bardzo wdzieczny.
Pozdro for @LL.

takie auto jak volvo to chyba nie ten rejon ,heheh, pojęcia nie ma zielonego co jak i kiedy, jedyne co ci mogę polecic to szukaj gdzieś w necie, może znajdziesz - a tak na przyszłość to podał byś chociaż model , życze powodzenia, bo z wodą nie ma żartów,a zwłaszcza że zima tuż tuż

no zapewne powinien byc jakis kurek a jak nie ma kurka to proponuje odkrecic weza przy chlodnicy dolnego i tez bedzie chyba good. kranik powinien byc gdzies przy chlodnicy! pozdro

Cytat:
no zapewne powinien byc jakis kurek a jak nie ma kurka to proponuje odkrecic weza przy chlodnicy dolnego i tez bedzie chyba good. kranik powinien byc gdzies przy chlodnicy! pozdro

Co do kurka to w volvo pewnie niema, a spuszczanie płynu z każdego auta tak samo(jesli niema kurka) zdjąć wąż z chłodnicy najniżej położony, jeszcze pozostaje spuszczenie wody z bloku ja zawsze zdejmuje jeszcze wąż najniżej położony silnika często to ten sam co zdejmujemy z chłodnicy!!Poradzisz sobie!!

O fak, ja chyba też bym musiał niedługo zmienić wodę na jakiś antifreez. Tylko najpierw czeka mnie podłączenie (szczelnie) wszystkich węży do nagfrzewnicy i parownika. Teraz mam na krótko wylot z wlotem połączony - ale jak sie szybko nagrzewa! .

Skoro masz pękniętą głowice to odpal go, jak troche pochodzi to woda sama wyleci .
A poważnie to tak jak napisano powyżej - zdejmij najniżej położony wąż. Możesz jeszcze ewentualnie podnieść samochód z odpowiedniej strony żeby z bloku jak najwięcej zeciało ale może jego konstrukcja wcale tego nie wymaga .
My się tu na Volvo zbytnio nie znamy, powinieneś poszukać forum związanego z tą marką lub jakiegoś ogólnego technicznego .
Powodzenia!