Sprezyny- nietypowe pytanko

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Mam takie nietypowe pytanko odnosnie sprezyn ...
Wczoraj zauwazylem, ze mam peknieta sprezyne z przodu w moim essim. Zmartwilem sie bardzo bo juz jakis czas musialem z tym jezdzic bo odczuwalem to dosc wyraznie. No ale nie o to chodzi Generalnie zdecydowalem sie na wymiane dwoch przednich sprezyn. Myslalem o sportowych zeby troche obnizyc essiego ale niestety nie mam teraz kasy na 4 dobre sprezyny wiec musialem sie zadowolic dwoma za ok 160zl/szt [nie wiem co to za firma, ale chyba jakis niemiecki wynalazek, w kazdym razie po znajomosci z rabatem z ASO mam]. Rzecz w tym ze przed zmiana przod samochodu byl dosyc nisko. Teraz jak zalozylem te sprezyny to jest na maxa wysoki. Mimo ze mam zamiast 14`` kolek wstawione 15`` alu to przeswity sa ogromne. Samochod wyglada jak traktor Nie wiecie moze jaka jest szansa ze sprezyny po przejechaniu jakiegos dystansu sie dopasuja i obniza? Ile moze byc to mm??? Mial ktos taki przypadek moze bo ja sie bardzo zmartwilem bo wg mnie wyglada to strasznie
Bylbym wdzieczny za odpowiedzi.
Pozdr.

hmmmmm, sprężyny po wymianie muszą się ułożyć, ale jakoś dużo to i tak nie siądą. Ja miałem założone na standardową zawiechę sprężyny od RS'a i efekt tego był.......zresztą zobacz profil, ale tył jest spoko. Teraz mam z przodu 16cm do gleby , chyba trzeba będzie trochę profil zmodyfikować . Pozdrawiam i powodzenia

Aha. Dzieki za odp. A ile mozna sie spodziewac ze siada te sprezynki? Moze przyciac? Nie wiecie o ile sie tnie sprezyny w essim zeby bylo dobrze? Yareq u Ciebie to ladnie wyglada ale chyba przod jest troszke wyzej niz tyl. Przynajmniej tak sie na zdjeciu wydaje.
ps. fajne fele

Pozdr.

Jak sprężynki są miękkie to bym się bał obcinać żeby nie dobijało, Ja wymieniłem wszystkie cztery i strasznie wysoko stoi i też mam nadzieję że siądzie troszkę.

Cytat:
2004-08-18 18:18:40, YaReQ pisze:
hmmmmm, sprężyny po wymianie muszą się ułożyć, ale jakoś dużo to i tak nie siądą. Ja miałem założone na standardową zawiechę sprężyny od RS'a i efekt tego był.......zresztą zobacz profil, ale tył jest spoko. Teraz mam z przodu 16cm do gleby , chyba trzeba będzie trochę profil zmodyfikować .

Hmmm chciałbym mieć taki prześwit.
Niestety teraz nic nie robiąc mam ciut za nisko jak na moje potrzeby. Pewnie sprężynki wybite a poprzednik jeszcze włożył jakieś twardsze amory i ... na 50% krawężników muszę uważać bo zderzakiem zahaczę, a ceglane hopy polubiły mój środkowy tłumik...

Cytat:
Niestety teraz nic nie robiąc mam ciut za nisko jak na moje potrzeby. Pewnie sprężynki wybite a poprzednik jeszcze włożył jakieś twardsze amory i ... na 50% krawężników muszę uważać bo zderzakiem zahaczę, a ceglane hopy polubiły mój środkowy tłumik...

Skad ja to znam...
Gdyby jednak auto bylo twardsze, to wcale bym sie nie przejmowal

Cytat:
2004-08-18 18:36:47, Gregz pisze:
....... Yareq u Ciebie to ladnie wyglada ale chyba przod jest troszke wyzej niz tyl. Przynajmniej tak sie na zdjeciu wydaje.
ps. fajne fele

Pozdr.

zgadza się przód jest na fotkach wyżej od tyłu, ale tak jak napisłałem, to są stare fotki, teraz koła z przodu mają ok. 2-2,5cm do nadkola . Na poprzednich sprężynkach bezproblemu mogłem parkować tam gdzie inni nie mogli (chodzi mi o te wysokie krawężniki w niektórych miejscach Wawy, cały pusty chodnik tylko jeden essik sobie stoi ) , teraz to już inna historia........

Gregz - na pewno nie wiecej niz 1 cm ... chyba ze to jakies chinskie sprezyny to moga w pewnej chwili obnizyc o np 15 bo pekna

Generalnie to mam ten sam problem i bede kupowal w ciagu dwoch tygodni sprezynki Weitec'a prawdopodobnie obnizajace o 35 mm. Komplet wyszedl mi 673 PLN - jezeli chcesz sie podpiac to mozemy zamowic razem i pewnie bedzie taniej.

PS - Pozdrawiam z 3CITY Moze pojawisz sie na jakims spocie ?

nawet jak pojeździsz troche na tych sprężynach to i tak nie dużo opadną, nawet mniej niż 10mm, przynajmniej u mnie tak było... a co do sportowych sprężyn to najtańsze są chyba supersporty

Wy sobie obnizacie, a ja na odwrot ... jak zarysowalem miske olejowa (niestety z alu wiec pekla - na szczescie juz pospawana) to postanowilem podniesc essiego coby brzuchem nie szorowal, jak zjade z asfaltu... na szczescie okazalo sie, ze szorowal po ziemi bo mial zjechane sprezyny i po wymianie na nowe podniosl sie na przyzwoita wysokosc - jak na polskie drogi Jakos nie lubie sluchac chrobotania po brzuszku mojego essiego, jak przez hopy czy inne krawezniki przejezdzam ...

pozdro
Magus

Cytat:
2004-08-19 10:01:22, NoSeK pisze:
Gregz - na pewno nie wiecej niz 1 cm ... chyba ze to jakies chinskie sprezyny to moga w pewnej chwili obnizyc o np 15 bo pekna

Hmmm szkoda. Chcialem zeby chociaz troche opadly bo teraz wygladaja tragicznie A chinskich nie mam Mam jakies dojcze sprezyny. [/quote]

Cytat:
Generalnie to mam ten sam problem i bede kupowal w ciagu dwoch tygodni sprezynki Weitec'a prawdopodobnie obnizajace o 35 mm. Komplet wyszedl mi 673 PLN - jezeli chcesz sie podpiac to mozemy zamowic razem i pewnie bedzie taniej.

Powiem tak: bardzo bym chcial ale jestem w tej chwili w trakcie montowania nowego audio, na ktore mialem odlozone pieniadze wiec teraz nic z tego A tak w ogole to da rade jakos jezdzic bez wymienionych amorkow a na samych sportowych sprezynach?
Jakbys mogl napisac cos wiecej o tych sprezynkach -35 to bym byl wdzieczny. To tak na przyszlosc by bylo Moze uda mi sie cos wykombinowac pozniej
Cytat:
PS - Pozdrawiam z 3CITY Moze pojawisz sie na jakims spocie ?

Jak troche zrobie moja essinke to na pewno sie pojawie. A odbywa sie cos cyklicznie czy spontany?

Pozdro i dzieki za odpowiedzi.

Dodałem do profilu aktualną fotkę essika (nr.3 )

Fele OZeta

hmmmm , a można jaśniej......

Cytat:
2004-08-19 18:19:16, YaReQ pisze:
Dodałem do profilu aktualną fotkę essika (nr.3 )

widzę, że się wreszcie zabrałeś za tuning essiego... tak trymać

przydały by się jeszcze reflektorki od rs'a (nie wiem co jest, co dzwonię na jakiś szrot w wawie to mają tylko lewe/ą lampy/ę ) i maska z garbami i...... i jeszcze..... no i........ . Jak jutro wszystko pomonyuję to zrobię fotki w środku

Cytat:

eee, tam krawężniki że nie wspomne o progach zwalniających (tu frekwencja uwagi 100%)
a i zapomniał bym dodać co jest w przypadku przebicia koła, tak jak to miało miejsce na ostatnim Spocie w Kraku

PODZIĘKOWANIA dla IRKACITY i KOALI

Cytat:
eee, tam krawężniki że nie wspomne o progach zwalniających (tu frekwencja uwagi 100%)
a i zapomniał bym dodać co jest w przypadku przebicia koła, tak jak to miało miejsce na ostatnim Spocie w Kraku

PODZIĘKOWANIA dla IRKACITY i KOALI

mała poprawka
TU

Cytat:
2004-08-19 20:52:21, YaReQ pisze:
przydały by się jeszcze reflektorki od rs'a (nie wiem co jest, co dzwonię na jakiś szrot w wawie to mają tylko lewe/ą lampy/ę ) i maska z garbami i...... i jeszcze..... no i........ . Jak jutro wszystko pomonyuję to zrobię fotki w środku

w ponaniu można takie lampy mieć góra 300zl/2szt, kompletne tzn. żarówki, zaślepki, silniczki i w b.dobrym stanie,
maskę z garbami ciężko, ale ostatnio była maska oryginalna do coswortha za 250zl

hmmm, w Wawie za jedną chcą 230zł-250zł , a maska od cossiego jest zarąbista, ale na cossiem, wolę garby . Chyba będzie się trzeba na Słomczyn wybrać .