| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Gadzio Klubowicz Rally-Kraków Nissan Micra A5 / k ... Krzeszowice | 2003-11-12 21:15:15 "Zakończone wczoraj w godzinach wieczornych obrady Komisji Rajdowej Polskiego Związku Motorowego przyniosły sporo zmian regulaminowych w Rajdowych Samochodowych Mistrzostwach Polski. Pierwszą i niewątpliwie budzącą najwięcej emocji sprawą było przegłosowanie zakazu startów samochodów klasy A8, w tym oczywiście popularnych WRC. Samochody te już wcześniej zostały zabronione w Mistrzostwach Europy, w których to zastąpione mają zostać znacznie tańszymi Regional Rally Cars. Komisja brała więc pod uwagę fakt, że dwie z eliminacji przyszłorocznych RSMP, będące jednocześnie rundami ME, automatycznie wykluczają udział samochodów klasy A8. W zaistniałych okolicznościach przegłosowano rezygnację z tychże aut również w pozostałych rajdach. Pod nieobecność WRC i A8 główny ciężar rywalizacji na krajowych oesach przejąć mają samochody klasy N-4. W celu stworzenia pola do wyrównanej, sportowej rywalizacji – zaostrzone zostaną przepisy dotyczące tak zwanych „odstępstw”. Przygotowane nowe regulaminy przewidują bardzo surowe kary dla tych zawodników, którzy zostaną przyłapani na niedozwolonych przeróbkach auta. Komisja podjęła również decyzję o zmianach w pozostałych klasach. I tak, po trzyletniej nieobecności, powraca klasyfikacja Formuły 2 – czyli samochodów z silnikami do dwóch litrów pojemności i napędem na przednią oś. Dotychczasowa klasyfikacja Trofeum 1600 zostanie zamieniona na klasę VK Super 1600. Posunięcie to ma uniemożliwić zgłaszanie samochodów w różnych specyfikacjach – wyrównując szanse startujących zespołów i zawodników. W tej klasie zmniejszony został limit załóg zgłoszonych dla przyznania tytułów – w przypadku startu trzech samochodów poznamy mistrza, przy pięciu – mistrza i wicemistrza Polski. Bez wątpienia ważnym dla wszystkich tematem był przyszłoroczny kalendarz RSMP. Komisja zdecydowała, że znajdzie się w nim siedem rajdów: Elmot, Polski (ME-20), Kormoran (ME-5), Nikon, Rzeszowski, Śląski i Warszawski. W przypadku rozegrania wszystkich eliminacji, końcowa klasyfikacja liczona będzie na zasadzie N-2. Jeśli choć jeden z rajdów się nie odbędzie N-1. Obrady zaowocowały także kilkoma nowymi projektami – między innymi próbą stworzenia przez PZM specjalnego funduszu promocyjnego dla polskich sportów samochodowych. Więcej szczegółów na ten temat ma zostać zdradzonych podczas oficjalnej konferencji prasowej, która ma się odbyć jeszcze w listopadzie. Jak wszystkie te zmiany wpłyną na kondycję podupadających ostatnio rajdów w Polsce? Przekonamy się w przyszłym roku. Jedno jest pewne – Rajd Barbórka będzie dla kibiców ostatnią szansą obejrzenia samochodu WRC w akcji na krajowym oesie." nie będzie WRC, za pare lat też maluchy znikną, zawsze wiedziałem, że jedno i drugie ma kilka cech współnych, awaryjność, koszy utrzymania, a teraz wycofują je z rajdów |
GeOff | 2003-11-13 17:44:21 ale będzie F2!! Wiertarki wracają ! Poza tym oficjalnych decyzji jeszcze nie ma.
|
Konrad_P Klubowicz Rally-Kraków ni ma rajdówki :-( Kraków | 2003-11-14 21:20:38 ja myślę że bzdurą jest zakaz startów WRC- niby chodzi o koszty a gówno prawda bo S1600 miało być tanie i dostępne a jest cholernie drogie prawie jak WRC. Jesli ktoś startuje WRC lub A8 to niech sobie startuje, ale musi być wypracowany jakiś kompromis żeby nie było tak że np. Kuzi robi mistrzostwo kraju bo nie ma konkurencji- jest to po prostu niesprawiedliwe, ale nie musi to przecież oznaczać od razu zakazu startów takim autem. Jak sie zbierze klasa to wtedy zawodnik jest klasyfikowany i zbiera punkty. Wszyscy trąbią ze ten zakaz oznacza powolny zgon rajdów, a ja jestem zdania że jest to na tyle atrakcyjny i emocjonujący sport, że czy N0 czy WRC to zawsze jest miło popatrzeć jak się chłopaki ścigają na oesach, i dla prawdziwego fana rajdów każdy przejazd wywołuje emocje, a jak ktoś przyjeżdża na rajd tylko żeby zobaczyć WRC to już jego sprawa, jak nie będzie WRC to i tak pewnie przyjedzie pooglądać innych... |
GeOff | 2003-11-14 23:02:20 Ja jestem ciekawy co w tej sytuacji Kuzi zrobi. Tu jest jakby ktoś był zainteresowany kupnem W przyszłym sezonie jedno będzie pewne, niestety , MP wyjeździ Lancer . Enkowy |
GeOff | 2003-11-14 23:23:30 z punktu widzenia kibica żałuje i juz. Natomiast rozumiem że trzeba dostosowac polskie przepisy do zmian w formie rozgrywania ME. Trafnych zmian. |
bartek-bujak Klubowicz Rally-Kraków civ kraków | 2003-11-15 17:33:29 konrad ma racje nie ma klasy niema punktow ale zaraz zeby zakazywac startow !!! przeciez to niezmotywoe ani kuzaja ani czopika(ani innych)jak sie niedawystartowac !!!!
f2 jak najbardziej TAK pamietacie januszka w megane maxi??? maly bylem jeszea do tej pory pamietam jakie niesamowite boki i wrazenia akustyczne dostarczala megana ktora hyba scigala sie z gt-four |