ABS - POMOCY

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Z okazji, że samochód stoi sobie spokojnie w garażu i zimuje to zająłem się jego drobnymi naprawami. Jak kupilem go to nie działał ABS, nie było jednego czujnika. W zeszłym tygodniu założyłem czujnik ABS-u (od MR2), ale nadal sie świeci kontrolka ABS. Nie pomogły resety ECU i ECU ABS-u.
Nie wiem już co robić, sprawdziłem już co się dało i brak mi już pomysłów.
Jak ktoś wpadnie na coś to niech napisze.
Dzieki.

Pozdrawiam

A nie da sie odczytac kodu bledu ?

Włąśnie o to chodzi, że nie można. Po zastosowaniu procedury odczytywania kodów nic się nie dzieje.

Być może masz uwalony jeszcze inny czujnik ABS.Musisz sobie ich pomierzyć to jest główna przyczyna.Mierzy się ją mierząc rezystancję.

A tak nawiasem wal do PERZANA bo na nim można na pewno polegać

Ja tutaj nic już ciekawego nie wymyślę poza zmierzeniem pozostałych czujników. Z hamulcami nic nie robiłem oprócz wymiany klocków, tarcz i zabawy z jednym czujnikiem ABS.
To jest niestety elektronika w aucie
Przydałby się schemat i obadać jeszcze czy jest przejście od czujników do ECU ABSu. Chociaż w sumie można próbować na żywca, każdy styk w złączu ECU po kolei. Z czujników sygnał powinien iść prosto do ECU. Tylko testować na wyjętej wtyczce z ECU.
Nawet nie wiem, jaki tam jest rodzaj ABSu. Przynajmniej w Carinach jest takie zjawisko, że po włączeniu zapłonu i puszczonym pedale hamulca pompa ABSu chrumka sobie raz prawdopodobnie w ramach testu.
Jeżeli podstawowe testy elektryczne nic nie wykażą, przyda się ktoś, kto zna ten model
Pozdro.

Sprawdzałem już przekażniki, i wszystkie kabelki co idą do ECU ABS-u. Mierzyłem napięcie pomiędzy masą samochodu i kablami i nic mi nie wyszło. Wniosek się nasuwa jeden:nie ma zasilania ECU. Ale w takim przypadku stale się świeci kontrolka ABS-u???
A jeżeli nie ma zasilania to dlaczego?? Bezpiecznik?? Mama w skrzynce bezpieczników bezpiecznik 80A od ABS-u, ale nie jestem w stanie go wyjąc i sprawdzić czy nie jest przepalony.
Jak by ktoś miał coś jeszcze do dodania to bardzo proszę.

Pozdrawiam