| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
TURBO TOYOTA DRIVER Toyota Carina E Warszawa | 2003-11-12 15:53:12 |
MaciekB 4R W | 2003-11-12 16:14:17 hehe! dobry jesteś!
myslałem że jakis nowy "garaż" znalazłeś, a tu.. Grabowski -jeden z njastarszych tunerów, znany właśnie z instalacji turbo... |
Darus TOYOTA DRIVER Lexus IS300 Wrocław | 2003-11-12 19:18:02 MaciekB nie ladnie sie smiac z kolegi ;p Nie kazdy wie ze istnieje taka firma jak Grabowski.. i przyznam racje kupe lat istnieja Pozdrawiam |
carinus TOYOTA SPEC Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2003-11-12 19:31:54 Slyszalem duzo opinii ze jezeli zakladac turbo to tylko NIE u Grabowskiego |
MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2003-11-12 21:18:11 A czy nie uważasz dera, że modyfikacje dolotu i wylotu także bardziej obiążą wszystkie mechanizmy?
Powiedzmy przesunięcie max momentu nieco w góre czy w dół to można pominąć w tych rozważaniach, ale już jego zwiększenie - nie. Co za różnica czy uzyskujesz 50Nm więcej dzieki turbo czy lepszym przygotowaniu mieszanki? Siła jest większa a więc i większe obciążenie ... Rozsądnie używane trubo to moim zdaniem świetna propozycja. Tym bardziej E-Turbo - turbina napędzana elektrycznie a nie przez spaliny - praktycznie same zalety. A wady to jedynie cena Podobno tu warto montowac turbo Pozdrawiam PS Sam sie zastanawiam nad E-turbo do mojego diesla. Grabowski powiedział ze do diesli nie montuje :/ |
dera corolla 1,6 XLi w-wa | 2003-11-12 22:03:12 misiek masz troszeczkę racji ale nie dokońca proponuje poczytać
http://magsport.republika.pl/wejscie.html |
dera corolla 1,6 XLi w-wa | 2003-11-12 22:07:15 jeszcze raz podaje stronkę tu Tytuł strony |
dera corolla 1,6 XLi w-wa | 2003-11-13 00:22:57 widzę że nijak cię nie przekonam nawet trochę bo zawsze będziesz wiedział lepiej
|
ko-hoshi TOYOTA DRIVER now Civic ex Starlet Posen | 2003-11-13 01:04:01 Także spotkałem się z kilkoma dość niepochlebnymi uwagami na temat pana G. i turbo, ale oczywiście większość rzeczy które on wykonuje są O.K. chociaż do najtańszych nie należą, niemniej jednak te kilka wpadek rzutuje na całość Co do turbo i Toyki tu polecam to tutaj Jesli chodzi o E-turbo to jest to, z tego co sobie poczytałem, nieporozumienie, gdyż aby zamontować zestaw, który zapewni jakiś odczuwalny i realny przyrost mocy, trzebaby zakupić bardzoszybkoobrotowy wiatrak (rzędu kilkunastu tysięcy rpm, który jest drogi i dostępny w USA), który zapewni odpowiednie cisnienie doładowania, zapewnić temu wiatrakowi OOOlbrzymi, jak na samochodowe warunki, dostęp do źródła energii elektrycznej, czyli całą dodatkową baterię akumulatorów w bagażniku, o wiele wydajniejszy alternator, do tego własne źródło chłodzenia tego ustrojstwa oraz zapewnić jakieś sterowanie mieszanką paliwowo-powietrzną, czyli dostarczać więcej beny w chwili rozruchu e-turbo, aby stosunek powietrze/bena był pozostawał we właściwej proporcji |
Yaryś TOYOTA DRIVER Yarowóz WAAAWAAA | 2003-11-13 17:29:30 dowody panowie dowody poczbne ( ztym dolotem )
skoro interesuja was lekkie zmiany to prosze daje wykresiki lekkiego chipowania jest tam yaris i Ave VTECH pozdry |
pin555 Lesniczy GT :-) Gliwice | 2003-11-13 20:01:26
Czy ta sprezarka (bo turbina to do czego innego sluzy Na wytworzenie cisnienia doladowania rzedu 0,4bar potrzeba w dwulitrowym motorze tak na oko jakichs 10kW w postaci pradu. Skad go wziac? Z alternatora? Z akumulatora? Hmmm... A turbosprezarka odzyskuje energie, ktora bezpowrotnie uchodzi ze spalinami, podnoszac tym samym sprawnosc silnika. |
dera corolla 1,6 XLi w-wa | 2003-11-15 11:33:24 może niedługo na własnym przykładzie to powiem |
MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2003-11-15 17:16:33 Hmm. No i teraz wszyscy zaczynamy wymieniać linki - kto co i gdzie znalazł. To ja też Kolega ko-hoshi mnie zaskoczył ... pomyślałem e-turbo - kolejna elektrownia - co najmniej jak w ponadprzeciętnym car-audio (ablo i gorzej). A tu na powyższej stronie mamy konkretne wartości. Wydaje mi się, że wzrost mocy maksymalnej o 30% jest jak najbardziej do zaakceptowania (nie za dużo nie za mało). Zresztą nie tylko moc maskymalna się liczy. Turbo, jakiekolwiek, ma to do siebie ze zwiększa sporo moment obrotowy przy obrotach duzo niższych niż maksymalne. No i tu pojawia się pytanie. Jak uważacie: czy bardziej do zużycia silnika przczynia się większy moment obrotowy (większe ciśnienie w tłoku i wszystko z tym związane) czy predkość obrotowa (większe tarcie +większy nacisk z powodu nieidealnego wyważenia kręcących się elementów (w pewnym kierunku może działać dużo większa siła niż w innym))? Zapewne oba te czynniki mają wpływ, tylko kto wie jak wielki? Moze Wy Pozdrawiam. |
zyzy czerwone HC3D crossc ... miasto zabite d(r)echami | 2003-11-15 17:25:22 Tylko nie GRABOWSKI
lepij www.promotormocy.pl albo forti |
ko-hoshi TOYOTA DRIVER now Civic ex Starlet Posen | 2003-11-15 17:59:43
Pisząc o kolosalnych zużyciach prądu miałem na myśli różne domorosłe patenty za 1000 PLN i tańsze, rzekomo dodające 30% KM i Nm rózne latające wiatraczki, sikawki itp. pozdrawiam |
pin555 Lesniczy GT :-) Gliwice | 2003-11-15 18:11:19
Ni mniej ni wiecej
To zalezy od stopnia doladowania. Chyba lepiej miec wiekszy moment niz obroty, bo przynajmniej smarowanie nadarzy. A jak sie przegnie za bardzo, to albo uplynnia sie tloki (wyzsza temperatura), albo sie cos urwie czy zatrze (obroty). A ja i tak bym wolal 0,4bar z turbo niz 0,4bar ze sprezarki elektrycznej, bo to drugie rozwiazanie o ~7% bardziej (w przykladzie rovera) obciaza silnik. To ja bym juz wolal te 0,05bara dodac w turbo i "za darmo" wyciagnac 7KM A co do samego artykulu - "male turbo" nie zawsze znaczy gorsze. Mniejsze sprezarki maja mniejsza bezwladnosc i wlasnie na nizszych obrotach lepiej sie sprawuja. Nie maja tez duzego turbo-laga. |