MotoNews.pl

Błąd "32" EGR

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Niestety mam ten kod błędu i niestety wyszukiwarka nie pomogła!
Może któryś z Kolegów miał "to", bądź wie jak to się je i z czym.
Szukałem opisu tego błędu w książce serwisowej i nic nie znalazłem, może źle szukam?

Nie wiem jakim esperakiem się poruszasz?? 1.8/2.0 czy 1.5?

Ja mam ten kod w 1.8 i powoduje on zapalenie się kontrolki CHECK ENGINE po minucie od odpalenia samochodu. Mam gaz i przełączeniu się zasilania na LPG kontrolka gaśnie.

Doszedłem do wniosku że jest to czujnik temperatury powietrza zasysanego (czy jakoś tak), umieszczony w zespole z przepustnicą , wkręcony z prawej strony.

Powodzenia.
Ja swojej usterki jeszcze nie usunołem.

Na gasssie błąd EGR nie jest czymś niepokojącym. Także bez stresów....
Jeśli nie masz gasssu to niestety coś jest do bani - może zawór EGR sie przytkał albo odma....

JACO nie tak do końca, u mnie nigdy nie było problemy z kontrolką, a teraz na benzynce samochód pali jak czołg....

Epero 1.5,
Kontrolka zapaliła się w czasie jazdy na gazie, po wyłączeniu
sinika i jeździe na benzynie znów się zapaliła.Po następnym wyłączeniu zgasła i nie zapala się ani na benzynie zni gazie,
został kod w pamięci.
I teraz co dalej- czy to oznacza że mu przeszło? - usterka chwilowa? i wystarczy odłączyć akumulator by znikł kod,czy też
czeka mnie wizyta u magika

Wg. mnie powinieneś zresetować i czekać aż zaśweci się na stałe. Wtedy będzie problem

W instrukcji obsługi dołączonej przy zakupie nowego auta jest napisane:
"Jeżeli wskaźnik kontroli silnika zapala się na krótko, a potem gaśnie, jest to zjawisko normalne i nie wskazuje ono na wystąoienie uszkodzenia."
Przytoczyłem cytat z instrukcji, więc myślę że sprawa jasna. Nic poważnego, przynajmniej narazie.

"...zapala się na krótko, a potem gaśnie..."
hmm - krótko ? gasł dopiero po wyłączeniu silnika, ale mniejsza o to. Gdzie w książce servisowej jest opisany układ EGR- jeśli można
to poproszę stronę!
A za zainteresowanie WSZYSTKIM pięknie dziękuję

podobne zytuacje bywaly w nesiach lpg
i w wiekszosci przypadkow pomagalo przemycie benznka ekstrakcyjna oraz wymiana uszczelki pod zaworem

Gdyby ktoś mi pokazał gdzie tego cholerstwa szukać - będę dozgonnie wdzięczny! Poniżej kilka linków do zdęć (ze zlotów)silników
link1 link2 link3 link4

Co do EGRa to widać go na zdjeciu nr. 4 (za kopułką rozdzielacza) - takie złote ustrojstwo.

Co do silnika krokowego ,to nie wiem gdzie on dokładnie jest w 1,5, ale napewno znjadziesz go gdzieś na dolocie powietrza do silnika, przed przepustnicą.

ze zdjęć wnioskuję że w 1.5 EGR znajduje się po prawej stronie silnika- faktcznie złoty

Mam podobny problem odkąd założyłem gaz. Kontrolka zapala się np. gdy stoję dłuższy czas na postoju z włączonym silnikiem a potem jadę(dopiero w czasie jazdy się zapala). Jeżeli przełączę na benzyne to po kilku kilometrach gaśnie. Wyłączenie silnika również likwiduje świecenie ale na krótko(po chwili ponownie się zapala) Czasami przez kilka/kilkanaście dni się nie zapala. Praca slnika się nie zmienia więc bardzo mi to nie przeszkadza. Walczyłem z tym (diagnostyka w Daewoo, czyszczenie zaworu EGR, regulacje gazu) ale bezskutecznie. Myślę, że można spokojnie zignorować ten błąd. Jedyne niebezpieczeństwo to takie, że jak się zapali przy innym błędzie to zignoruję ten sygnał(co jakiś czas sprawdzam jaki błąd się wyświetlał).
Proponuję luźne podejście do tej sprawy(mi przez 3 miesiące nie dawało to spokoju)
Pozdrawiam
Hudini

Witam.
Tak się zastanawiam, skąd ECU wie o stanie układu/zawora EGR !
bo ze schematu to nie wynika (brak czujnika, zaworu sterowanego
elektrycznie), czy może zbiera informacje z innych czujników,
bo jeśli tak to może jednak to jest problem

a moze ECU poprostu po analizie sondy Lambda ocenia czy EGR działa czy nie.! i to by tłumaczyło świecenie na gazie. zresztą na gazie bład sondy lambda to normalka.!

co do kodów błędu to jest taka zasada jeżeli zaświeci się raz a potem już nie to po 20 prawidłowych uruchomieniach bez wystąpienia usterki kod jest kasowany z pamieci ECU.