| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Grzesiek SYMPATYCZNY GOŚĆ Opel Astra II/ HONDA ... Białystok | 2003-08-17 20:40:03 Hej,wymien te świece i filtr.Jak jest gaz to filtr musi być bajka.
Swiec 3 elektrodowych nie kupuj,bo to nie warte swojej ceny.Ja polecam Boshe.Mam z tą firma dobre doświadczenia.Iskry też powinny być ok. pzdr Grzesiek p.s skoro filtr powietrza wygląda tak jak opisałes,to pokusiłbym sie odrazu na wymianę oleju wraz z filtrem,bo cholera wie ile to już ma czasu. |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2003-08-17 21:40:14 Sprawdz jeszcze gaznik pod katem zasysania lewego powietrza. Mam na tym punkcie pierdolca od czasu, kiedy o malo nie wymienilem polowy silnika, a okazalo sie, ze dokrecenie 4 srubek zalatwilo sprawe. A juz prawie kupowalem nowy aparat, kable i swiece... |
Anonymous Niezarejestrowany | 2003-08-18 08:46:35 tak a'propos. jesli masz rozrzad na pasku, to tez go wymien. Dla spokojnosci.
adasco |
Grzesiek SYMPATYCZNY GOŚĆ Opel Astra II/ HONDA ... Białystok | 2003-08-18 15:24:37 Jak zmieniasz olej,to filtr oleju musowo zmienić,inaczej wywalenie kasy w błoto.
Ja na Twoim miejscu odkręciłbym koła(przynajmniej przód) i sprawdził jeszcze klocki i tarcze hamulcowe. |
Kamil_H SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 1.3 Poznań | 2003-08-18 19:31:39 Jesli chodzi o olej do skrzyni to ja mam hipol (chyba hipol-15) - taki jak w instrukcji. |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2003-08-18 20:39:49 Adasco -podaj wiecej szczegółow jakie miałeś objawy i jak sobie z tym poradziłeś???
Bo ja ostatnio tez mam niezłe jaja z wolnymi obrotami. Ostro mi faluja. Jak sie silnik rozgrzeje to obroty faluja od prawie zera do 1500. Dzisiaj sprobowalem ominac tego "ufoludka" od ekonomizera, ale nic nie dało. Jutro kupie te papierowe uszczelki co sa miedzy kolektorem i gaznikiem, bo moze mi brac lewe powietrze. Wiem, ze siwece i przewory i zapłon sa okej, bo mi to sprawdził taki mechanik znajomy, ale na iwecej nie miał czasu. Pozatym auto idzie jak burza. Czy ktoś z was wie jaka jest ta plastikowa wkładka miedzy tymi papierowymi uszczelkami w silniku 1300 z gaznikiem Solexa (czyli standardowy od 1300 z pełną elektroniką No nic, w kazdym badź razie czekam na jakiekolwiek sugestie i wskazówki. Dzieki z góry i pozdrawiam. |
-VoDz- SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Białystok | 2003-08-19 12:36:28 Napewno wymaga wszystko regulacji ja od niedawna przeciez ta fure mam a koles nie dbal z tego co widze dzien po dniu dziwne tylko ze zmienilem filtr na nowy i zniknely mi wolne obroty wogole mi nie pali na jalowym odrazu gasnie czy to wina regulacji silnika? Kultura pracy jest slaba ale i tak odczuwam zmiane bo pali mi wmiare rowno juz od 1,5k wczesniej przy 2k dopiero to sie zaczynalo pomozcie z tymi obrotami bo szlak mine trafi ciagle lekko na ssaniu jezdzic zeby nie gasl na kazdej krzyzowce ;] |
Anonymous Niezarejestrowany | 2003-08-19 12:40:58
no wiec tak: Obroty ocipialy, dopoki sie nie nagrzala, gasla od razu (jezdzilem na polssaniu), jak sie nagrzala, to tez gasla, ale rzadziej, obroty kolo 1000 ale plywajace. Jak juz byla pod czerwonym, znow zaczynala gasnac. Podczas zabaw z wydechem zdjalem obudowe filtra powietrza (dla wygody manipulacji tam) A tam: - krzywo nalozona uszczelka obudowy filtra (uklony dla serwisu z Rycerskiej - oni to ostatnio tykali) - urwany taki wezyk laczacy gaznik z filtrem (BTW: co to?) -a sam gaznik sie kiwa, bo luzny. Nie wymienialem uszczelki z lenistwa, tylko solidnie dokrecilem dziada, wymienilem tez ten wezyk. no i jak reka odjal. Obroty pieknie 1000 rowniutko, ssanie zdejmuje calkiem jak tylko jest w 1/4 bialego pola i spox. a pierwszym podejrzanym byl aparat (fakt, ma troche luzw) i o malo go nie kupilem. Wymienilem przewody i swiece (to akurat nie zaszkodzilo) i przedmuchalem sam filtr (i tak niedlugo wymianka). Dzieki temu, ze mam lapy niezreczne i dokrecajac wydech zdjalem filtr, 80 zyli zostalo w kieszeni. Aparat wymienie, ale jeszcze nie teraz. Uszczelke obudowy filtra tez chyba bede musial wymienic, bo jak mi ja u Lewandowskiego zle zalozyli, to sie troche zdeformowala. Naciagnalem ile sie dalo i na razie jezdze. Moja rada jest jedna: jesli wariuja obroty, zanim wydasz kase na cokolwiek, dokrec gaznik i jego przyleglosci (filtr, rozne tam wezyki...), bo a nuz pomoze. A swiece czy inny aparat zawsze zdazysz kupic... a jak wyglada uszcelka gaznika, to nie powiem, bo w zyciu go nie zdejmowalem sam. W maluchu to wiedzialem, a tego dziada to sie boje dotkanc... jakis taki skomplikowany jego mac napisz, jak wyszlo i co w koncu nawalalo - tak z ciekawosci chce wiedziec.. adasco |
adam2106 SYMPATYCZNY GOŚĆ Volvo 480 turbo mysłowice | 2003-08-19 13:03:03 moja tak kiedys tez robila.Ale u mnie byl gaznik weber.I tam sa takie smieszne membrany-jedna od drugiej przepustnicy,jedna od ssania(podciaga przepustnice ssania zaleznie od podcisnienia w silniku).I w tej membrance od ssania zrobila sie taka malenka dziurka jakby ktos szpilka naklul.silnik chodzil tylko na ssaniu i to bardzo nierowno.nie wiem jak to wyglada w solexie.ewentualnie moze aparat miec luz na plytce z lozyskiem.To ta plytka do ktorej jest przykrecony przerywacz.i wtedy pod wplywem za duzego luzu na lozysku zmienia sie przerwa na przerywaczu i moga byc podobne objawy.Albo ktorys z wezykow podcisnieniowych (a w Ladzie ich pelno) jest dziurawy.A nie masz przypadkiem takiego mikrowylacznika kolo gaznika?1500 na weberze nialy cos takiego.to od ukladu oszczedzania paliwa przy hamowaniu silnikiem.I jesli ten mikrowylacznik jest zle ustawiony to glupieje.Ale nie wiem czy to samo jest przy 1300 solex. |
Janusz-Mendrala ŁADZIARZ Lada 2107 & XM3.0V6 Kraków | 2003-08-19 15:29:53 Ten problem wylacznika sterujacego ekonomizerem byl juz poruszany. Jesli chcesz szybko sprawdzic czy nie jest on przyczyna podepnij wezyk z lecacy z kolektora do elektrozaworka bezposrednio do gaznika. Jesli sie uspokoi, to masz do sprawdzenia w pierwszej kolejnosci membranke i dysze w gazniku (radze sie jej nie przygladac tylko kupic nowa i zalozyc), przelacznik (sprawdz omomierzem, czy dziala, a potem czy jest dobrze przykrecony do gaznika- ma sie przelaczac po puszczeniu gazu). Nastepnie zaworek elektromagnetyczny (ten na blotniku - czy nie jest zawalony olejem i czy wogole dziala - najlepiej podlaczajac kabelkami do akumulatora i dmuchajac ustami). Zostal jeszcze modul sterujacy ekonomizerem (czarna plastikiowa skrzyneczka na lewym blotniku, niedaleko cewki zaplonowej (najlepiej porzyczyc od kogos na chwile).
Jasiu |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2003-08-19 15:59:41 Wlasnie schodze do auta cos kombinowac. Ale dobrze ze adasco zwrociles mi uwage na ten mały wezyk od obudowy filtra do gaznika. Wydajne mi sie ze z niego leci olej albo co. Do tego cala obudowa mi lata, bo 2 szpilki mi nie trzymaja (gwint sie rozjechał). No nic - ide kombinowac i powiem jakie beda wyniki. Tylko cholera nie mam takiej rurki, moze podejdzie przewod paliwowy bo taki mam. Ale jeszcze musze skoczyc po cybant. |