MotoNews.pl

Ratunku brakuje mocy dla mojego audio !

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Włożyłem do auta tube Magnata i zasiliłem ją ze wzmacniacza alpharda (600 W),no i zaczęła się moja gehenna,przeliczyłem i wyszło mi ,że mam dbete mocy w aucie(brakuje okolo 360 wat),alternator daje 770 W mocy a sam wzmacniacz bierze 300W,do tego radio ,światła mijania,pozycyjne i czasem ogrzewanie szyby. Ojciec chciał włożyć drugi alternator od Malca ale nie ma go jak zamocwać,wiem że w Poldku alternator jest mocniejszy (ma 1000 W mocy) ale to i tak bedzie za mało.
Ma ktoś jakiś pomysł ???

no to moze alternator z jakiejs zupelnie innej fury.. tyle ze nie mam pojecia co ci poradzic zeby ladnie spasowalo

Alternato o duzej mocy. Czy mi się dobrze wydaje, czy taki będzie zabieral duzo z silnika??

zakombinuj jakis alter od jakiegos szwabojazdu i ewentualnie aku 120 Ah

Tylko ze jak tywalniesz dwa altery albo jeden mocny to ci zezre moc z silnika i to dosc konkretnie

niektorym bardziej zalezy na dzwiekowej fali uderzeniowej niz na predkosci jak taki zapusci audio to leci na fali dzwieku a silnik chodzi na luzie i tylko laduje aku

zastosuj duzy kondensator to odciazy wzmacniacz ale to drogie ja bym proponowal drugi akumulator do wzmacniacza ale to tez jest klopotliwe a pozatym to najbardziej bym radzil zrobic subwoofer z tej tuby bo prakrycznie niewykozystujesz glosnika

ja bym proponował kondensator , akumulator tez kosztuje troszeczke a w firmie montujacej audio mozna niedrogo dostac uzywany kondensator

Ostatnio na złomie wylookałem maluszka po kraszteście. Ciekawość mą wzbudził drugi alternator na pasku klinowym. Altek był od jakiegoś nowoczesnego fiacika. Taki maleńki i o wydatku 55A tak więc sporo!!

Cytat:
2003-11-12 15:08:12, Vyzn-R pisze:
ja bym proponował kondensator , akumulator tez kosztuje troszeczke a w firmie montujacej audio mozna niedrogo dostac uzywany kondensator

ja tam na alegro widzialem po 500zl mowisz ze widziales tansze

Cytat:
2003-11-12 14:05:09, Bratek pisze:
zastosuj duzy kondensator to odciazy wzmacniacz ale to drogie ja bym proponowal drugi akumulator do wzmacniacza ale to tez jest klopotliwe a pozatym to najbardziej bym radzil zrobic subwoofer z tej tuby bo prakrycznie niewykozystujesz glosnika

Kondensator TAK! Zmniejszy chwilowe spadki napiecia na wzmacniaczu ( odciazy wzmacniacz??? ) 2 akmulator - bezsens.
twoj wzmacniacz bierze 300w chwilowo - ciaglego poboru bedziesz mial kolo 200w,. Z tuby subwoofer?? masz na mysli obciecie czestotliwosci powyzej 300-500 Hz - po co? pobor pradu do tego zakresu jest minimalny - gra warta swieczki.
podepnij woltomierz do akku i mierz napiecie - bedzie spadac do pewnej granicy i powinno sie zatrzymac - wyrowna sie bilans. jak bedzie za niskie nap. to wtedy mocniejszy alternator..............pozdro.

Cytat:
2003-11-12 16:11:17, simon_pg pisze:
Ostatnio na złomie wylookałem maluszka po kraszteście. Ciekawość mą wzbudził drugi alternator na pasku klinowym. Altek był od jakiegoś nowoczesnego fiacika. Taki maleńki i o wydatku 55A tak więc sporo!!

nie masz możliwości zrobienia zdjecia temu alternatorowi może w końcu skończyła by sie gehenna z maluchowskim

Cytat:
2003-11-12 18:18:04, Bratek pisze:
Cytat:
2003-11-12 15:08:12, Vyzn-R pisze:

ja tam na alegro widzialem po 500zl mowisz ze widziales tansze

500zł?? uzywane?? to chyba 1F Brax-y . Tak na serio to gosc ma tube i to w kancie... wiec jakosc dzwieku raczej nie jest na wysokim poziomie... chodzi o moc uderzenia i glosnosc, wiec jakis kondensator z nizszych polek cenowych powinien styknac . P.s. Dzieje sie tobie cos z audio, sa objawy tego ze masz niedobor pradu? czy poprostu tak wynika ci z obliczen i pytasz sie co zrobic??

kondensator rozwiaze tylko sprawe krotkich spadkow napiecia, ale on tez bierze prad na ladowanie i rozladowanie, takze pradu nie przybedzie, znikna tylko znaczne skoki napiecia, przy takim wzmakolu moze spasc napiecie nawet do 6V chwilowo bardzo tego cewka nie lubi, ale problemu z brakiem pradu beda dalej, jedynie alternator dodatkowy pomoze z ryglerem opel ma fajne altery male i eydajne okolo 55 60A, gdzies go wstawic, na dach z wiatraczkiem i podlaczyc mu akum okolo 60Ah i jest gotowa instalacja pod audio

Z tym wiatraczkiem to chyba nie za bardzo. Byłem w takiej firmie ktora montuje audio - najpierw poradzili kondensatro , potem akumultro żelowy a w ostateczności drugi alternator.
Cena kondensatora to 200zł (firmy Alphard 1.5 Farada),akumulator żelowy to wydatek rzędu 300zł (tylko co go naładuje) a z alternatorem bedzie w huj roboty (kombinowałem z kuzynem - mechanik samochodwy - i wyszło,że nie ma zabrdzo gdzie go zamontować). A jeszcze jedno -> Bratek proponował żeby zamiast tuby mieć skrzynkę basową. Niby jest więcej miejsca ale żeby skrzynka dobrze grała na tym głośniku na którym ja mam tubę to musiałaby być gabarytowo większa. Poza tym jeżeli mam cos tam przewieżć w bagażniku to bire Vectre ojca i wioze.
Za jakiś miesiąc będę oddawał autko do lakiernika (kolor ktory mam obecnie jest hujowy w/g mnie i nadaje sie tylko na taksówke).Po polakierowaniu auta wrzuce kondensator i zabuduje bagażnik w kancie - chciałbym jeszcze wrzucić drugi wzmancniacz żeny zasilić z niego głośniki które bede w tylnej półce - wtedy dobiero bedzie samochodzik grał. Tak na marginesie - WIECIE JAKĄ MAJĄ WYRAZ TWARZY KOLESIE KIEDY STOJE NA ŚWIATŁACH W WŁACZAM ADIUO NA MAX'A ??? WIERZCIE Mi jest naprawde warto.

Cytat:
WIECIE JAKĄ MAJĄ WYRAZ TWARZY KOLESIE KIEDY STOJE NA ŚWIATŁACH W WŁACZAM ADIUO NA MAX'A ??? WIERZCIE Mi jest naprawde warto.

Śmieja sie ??
Wg. mnie to troszke wiejski zwyczaj. Nie mowie ze sam slucham jak najciszej.... ale raczej nie lubie jak ktos wyznaje filozofie "moja muzyka jest najlepsza i trzeba dac ja poznac innym".

Sluchaj stary ja miałem coś podobnego tylko,że u mnie w Zośce przy uderzeniach dwóch wooferów w skrzyni wszystko przygasało!!A po montażu aku 120Ah i kondensatora wszystko jest spoko!!!A tak wogóle to miaerzyłem sobie cisnienie akustyczne i było cale137 dB

A i jesli montujesz drugiego wzmaka to radze zalozyc sobie kondensator bo mozesz miec efekt jak ja to nazywam "Niedotlenienia Głosników" Polecam Alphardy To naprawde dobre kondensatory!

A i jesli montujesz drugiego wzmaka to radze zalozyc sobie kondensator bo mozesz miec efekt jak ja to nazywam "Niedotlenienia Głosników" Polecam Alphardy To naprawde dobre kondensatory!

Cytat:
Śmieja sie ??
Wg. mnie to troszke wiejski zwyczaj. Nie mowie ze sam slucham jak najciszej.... ale raczej nie lubie jak ktos wyznaje filozofie "moja muzyka jest najlepsza i trzeba dac ja poznac innym".

Wiesz Mnie to sedrecznie pierdoli czy to tzw.wiejski zwyczaj. Chodzi o sam fakt,że goście zazwyczaj szukają za soba czy też z boku jakiejś bety a tutaj niespodzianka - kant. A tak jeszcze
taka firma pod Łodzią "Basser" i ich demo-carem jest Fiat 125p Kombi,samochód pobił Polski rekord w kategori na największe ciśnienie akustyczne - 155db.