| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
mcneo Espero, Impreza WRX ... Leżajsk Connecticut - USA | 2004-04-01 23:54:01 mozesz sobie przerobic na soczewkowe. Sa firmy co to robia . Jeszcze Speeder sam eksperymentuje nad przrobkami i ma sam uruchomic produkcje, |
Bednar Forester 2.5XT Pruszków | 2004-04-02 09:57:41
W reflektorach drogowych mam właśnie "setki", świecą fajnie, ale jest jeden mankament: przy przełączaniu z mijania przez chwilę jest ciemno... Czy jest tak w przypadku wszystkich żarówek 100W? Ja mam chyba Narva (nie pamiętam, ze 4 lata już są). |
Sergiusz- Espero 1.8 CD+LPG Sosnowiec | 2004-04-02 14:14:14 Tommy-j co to za mechanik?Nigdy panowie nie osiągniecie zadowalających efektów zmieniając tylko żarówki(chyba że na 100W)nasz autka nie mają założonych przekaźników na światła i efekt jest taki jaki jest.Ja założyłem u siebie żarówki +50% silverstar i przekaźnik na światła mijania i efekt światel mijania jest prawie taki sam jak na długich.Jak założę przekażnik i żarówki +50% na światła drogowe to bede chyba jezdził jakbym jechal w dzień.Wiec proponuje zalozcie najpierw przekazniki!!!
Pozdrawiam!!!! |
Wiktor_ galant Kielce | 2004-04-02 16:29:26
możesz jeśniej o co chodzi z tym przekaźnikiem, co to jest ??? |
malyzk daewoo espero 1.8 cd ... celestynow | 2004-04-02 21:31:17 ku... muszę sprawdzić ale nie wierzę że światła są bez prezkażnika.
bezpośrednio z przełącznika ?. no nie wierzę |
Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2004-04-02 21:36:34 Jaki przekaznik i gdzie go zamoncic?? ja mam Philips Blue Vision i swiecą lepiej niz osram(standard) ale to jeszcze nie jest to!! Bardzo prosze o dokładne (wrecz łopatologiczne ) wyjasnienie wszystkich szczególów przekaznika i jego montazu!
Z góry dziekuje |
malyzk daewoo espero 1.8 cd ... celestynow | 2004-04-02 21:51:13 sergiusz mówi prawdopodobnie o zwykłym przekażniku.
stosuje się je aby obwodem małoobciążalnym (włącznik, "cienki" przewód itp) podać zasilanie ,obwodom mocno obciążonym ,"bezpośrednio" z akumulatora. i dlatego nie wierzę. |
Janow signum1.9/corsa1.4Si Kraków | 2004-04-02 21:57:47 Coś mi tu nie gra.. nie dalej jak w wątku LINK był opis szukania i demontażu przekaźnika świateł. (jest koło pedału sprzęgła)
Więc o jakim przekaźniku mówimy? Światła bez przekaźnika działają tylko przy blindowaniu długimi. Wiem bo mi sie wypalił przełącznik pod kierownicą i naprawiałem go. Normalnie wszystko idzie przez przekaźnik, mruganie długimi nie aby skrócić czas załączenia świateł. Co do żarówek: Zwykłe(tragedia) zamieniłem na Philipsy +30 (tez słabe) aby w końcu kupić Vision Plus 4000Kelvin (te już są w porządku - mocne BIAŁE swiatło) 60 kilka zl ale było warto! 100W odradzam - 1. zmatowieje do reszty odbłyśnik, 2. kable będą za cienkie więc i tak nie będzie świeciło jak powinno. No chyba że tutaj damy jeszcze jeden przekaźnik! |
malyzk daewoo espero 1.8 cd ... celestynow | 2004-04-02 21:59:35 czyli miałem rację że nie wierzyłem |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-04-03 00:05:22
Tak tylko chciałem dodać, że zamontowanie "od tak" soczewek, wcale nie musi się wiązać z polepszeniem widoczności. Soczewka posiada co prawda własny układ optyczny, więc nie potrzebuje do współdziałania seryjnego odbłyśnika, ale jednocześnie jest na tyle skąplikowanym mechanizmem, iż dobre oświetlenie drogi zapewnia jedynie soczewka dobrej klasy, połączona z odpowiednim źródłem światła. Na chwile obecną, nie chcąc bawić się w przeróbki od instalację ksenonową polecał bym dobrej klasy żarówki H7 z odpowiednią soczewką Pozdrawiam - Speed R |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2004-04-03 02:08:28
Speed! Nie drażnij rekina!! |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2004-04-03 18:12:51 He he, swiete slowa... |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-04-03 20:16:06 True, true. Musze przyznać Wam rację Ale dziś jestem zły, wiec jeśli nie rozp... z tego powodu soczewki lub lampy, to może uda się coś kreatywnego spłodzić |
Sergiusz- Espero 1.8 CD+LPG Sosnowiec | 2004-04-03 21:42:31 Panowie potrzeba zamontować zwykły przekaźnik nie wiem jaki on jest dokładnie bo montował mi to elektryk.Ale jak nie wierzycie to sprawdzcie sobie sami najlepiej zrobic to jak jest ciemno podjechac np.do jakiejs sciany stanac z 5m od niej i wlaczyc swiatla mijania nastepnie podniesc maske i wziasc kawalek przewodu i jeden koniec dac bezposrednio do plusa na akumulator a drugi koniec dolaczyc do kabelka co wchodzi do zarowki i zobaczycie roznice w jasnosci swiecenia swiatel jest zajebiste biale swiatlo.to jest chyba taki przekaznik ojakim pisal malyzk rozcina sie kabel przed skrzynka przekaznikow ale ta pod maska kabelki puszcza sie przez przekaznik + z akumulatora i po problemie.A przekaznikow na swiatla nie ma ani na mijania ani na dlugie. |
malyzk daewoo espero 1.8 cd ... celestynow | 2004-04-03 22:48:50 sprawdziłem i jest tak:
ja - mam racją sergiusz - ma rację krzysztof I - ma rację i pokolei: przekażnik świateł JEST, ale zasila i obwód świateł przednich, i obwód oświetlenia deski rozdzielczej, i (co wg mnie najważniejsze) obwód pozycjonera lamp przednich. Idąc dalej zasila tyle odbiorników że każdy z tych odbiorników otrzymuje mniejszy prąd (a co za tym idzie odkłada się na nich mniejsze napięcie) niżby połączyć je bezpośrednio z okumulatora (stąd różnica napięć na bezpiecznikach o których mówił krzysztof) Podpięcie świateł przez dodatkowy przekażnik "bezpośrednio" do akumulatora daje panowie efekt o którym mówi sergiusz (czyli światłość w najbliższym czasie robię experyment ala elektryk sergiusza i dołażę tę "bateryjkę 2,5V" |