Ile pali lux Omega (vel SENATOR)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie pomóżcie...bo chciałbym zostac właścicielem wsopaniałego wozu marki OPEL etc. flagowy okręt HMS "SENATOR" z 3.0 V6 12V...tyle że moga mnię przestraszyć ceny utrzymania tej bestii...

Czy ktoś jest we władaniu takiej maszyny...lub wie ile taka pali...
no wiem ze Omeżka troszke leksza z deczka..ale prawie to samo...
to moze porównywalna bedzie MV6 lub 2.6...

z góry dzięki za informację...

bo jak nie starczy w kalkulacji to zostaje jedynie słuszna OMEGA...

witaj

poczytaj tutaj:senator

dla ścisłości to :
senator ma silnik R6 a nie V6
omega 3,0 nie jest lżejsza od senatora
omega 3,0 i senator są w zbliżonej cenie (przy założeniu, że ten sam rok produkcji i podobny stan techniczny)
koszt utrzymania takiego auta przede wszystkim zależy od jego stanu technicznego
a palą te autka bardzo różnie, ale na pewno nie więcej niż marki konkurencyjne o podobnej masie i poj sinika, a podawanie jakiejkolwiek wartości byłoby nieporozumieniem
jak ktoś napisze 10 l ma rację i ten co napisze 18 l też ma rację ( wszystko zależy od warunków)

Ostatnie testy spalania.
wczoraj trasa Radom -Warszawa, we mgle, prędkość 90-120. 150 - 160 na obwodnicy Białobrzegów. Spalanie 7,7 momentami było 7,5. Jestem pewien że gdybym jechał 90-100 było by lepiej. Acha, godzina późniejsza była - praktycznie zero wyprzedzania, może z 5 razy..... A potem dwupasmówka przez 50 km.

Dziś rano do roboty - 15,3. Jazda spokojna, bez popisów i wyskoków.

Takie auto pala tyle i ile im sie wleje.
Ten silnik to pewnie 30ne (182 konie) lub c30ne(177) lub c30le (155 koni). Tego ostatniego nie bierz bo szybko Ci sie znudzi. Najlepiej jak wezmierz 30ne, nie ma katalizatora. No i musi byc bez gazu. Bo jak ma to dupa, zanim kapniesz sie co jets zle to zniknie Ci z kata pare tysiecy.

[ wiadomość edytowana przez: piotrs dnia 2003-11-17 10:52:25 ]

co do 12V.
Są na pewno tańsze niz 24V.
Ja mam 3.0 od niedawna, i jak cos kupuje do auta, to zawsze klient podaje mi na poczatku cene czesci - ja slucham i mysle, kurczę ledwo co droższa niż do mojej starej 2.0..... myslę, myślę i pytam się człowieka, ale czy to jest 24V.
A on robi oczy, mowi ze nie, po czym przesuwa wzrok na koniec tabelki, i zadowolony podaje cene wyzsza niz wczesniej.

silnikow 12V jest wiecej na rynku, stad i zamiennikow wiecej i sa tansze. Silnik sam w sobie tez jest nieco inny.
Gaz mozna zalozyc najprostszy do niego.
Uwazam ze nie ma sie co obawiac 12V, zwlaszcza ze 2,6 pali tyle samo a osiagi ma gorsze.

sprostowanie!
30NE ma 132 KW (180 KM)
wiem i proszę nie podważać tego zapisu!!!!!!!!

tnx za info! zaczynam zbierać