MotoNews.pl

"coś" z olejem :)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam - mam POLDKA 92` 120 tys. mu minelo, jest w bdb stanie wg. mnie , no i na Stacji Obsługi tez tak mówią. Tylko jest mały problem... Sprawdzam co jakiś czas stan oleju w silniku, i zauwarzyłem po nocnym postoju samochodu w garazu gdzy wyciagam bagnet, jest na bagnecie na samym szpicu "biała maź" czym może być spowodowana obecność tego i czy to coś poważnego... Proszę o rady i opinie ..POZDRAWIAM

Sprawdź jak wygląda płyn chłodzący - co jest pod korkiem wlewu oleju?

Być może] to tylko woda która gromadzi się tam przy jeździe na krótkich odcinkach - być może to uszczelka.

Płyn chłodzący to BORYGO jest wlane nowe przed zimą, trochę ubywa mi to BORYGO ..wlasnie niewiem co jest powodem ubywania. A pod korkiem wlewu oleju jest OK.

Uszczelka !!! Sorki bolesne ale prawda.

Podłącze sie pod temat.
U mnie za to oleju ostatnio coś dużo ubywa. Troche spocony jest po stronie kolektora ssacego miedzy głowicą a blokiem ale tworzy tylko zabrudzenie i nie cieknie w dół. Nieszczelność była tez przy pompie paliwa ale dokręciłem i jest git. To ktoredy go ubywa, w garazu nie ma sladu na podłodze zbyt duzej tylko standardowe od pocenia sie. Uszczelniacze tez sa raczej w porzadku bo rano przy rozruchu nie daje dymku szarego z wydechu...
jakies pomysły?

Cytat:
jakies pomysły?

Tia...Skończyły się pierścienie. Wykręć swiece i zobacz jakiego są koloru.

Cytat:
2004-12-26 21:33:31, -SerU- pisze:
Tia...Skończyły się pierścienie. Wykręć swiece i zobacz jakiego są koloru.

A jak nawet wykręci świece, to jak zobaczy kolor pierścieni?

Zobaczy jakiego koloru są świece

Cytat:
2004-12-26 21:48:31, Toma pisze:
Zobaczy jakiego koloru są świece

No wlasnie swiece sa suche i mają normalny nagar (ciemny cos brąz - czerń) ale jak by sie pierscienie kończyły to by kopcił na niebiesko a nie kopci...

Cytat:
A jak nawet wykręci świece, to jak zobaczy kolor pierścieni?

jak odpowietrzy lusterka to zobaczy

Cytat:
2004-12-26 21:56:34, roman16 pisze:
jak odpowietrzy lusterka to zobaczy

głowe sobie odpowietrz - stary teks wcale nie zabawny

Cytat:
ale jak by sie pierscienie kończyły to by kopcił na niebiesko a nie kopci...

Niekoniecznie. Moje 2.0 miało taką dziwną przypadłość, że nie kopciło na niebiesko przy dodawaniu gazu na postoju a żarło olej jak głupie. Pewnego razu na trasie przy zdjęciu nogi z gazu przy prędkości około 140 km/h spoglądnąłem w lusterko i dopiero wtedy zobaczyłem piękną niebieską chmurę za samochodem. Później okazało się, że pękł jeden pierścień. Sprawdź kompresję na garach.

Cytat:
2004-12-26 22:39:13, -SerU- pisze:
Niekoniecznie. Moje 2.0 miało taką dziwną przypadłość, że nie kopciło na niebiesko przy dodawaniu gazu na postoju a żarło olej jak głupie. Pewnego razu na trasie przy zdjęciu nogi z gazu przy prędkości około 140 km/h spoglądnąłem w lusterko i dopiero wtedy zobaczyłem piękną niebieską chmurę za samochodem. Później okazało się, że pękł jeden pierścień. Sprawdź kompresję na garach.

A jak to zrobić to znaczy kto mógłyby mi pomóc z klubowiczów w tym

ten kto ma czujnik ciśnienia. Niech sie zgłasza sam
a co do mazi na bagnecie - olej ci sie uzupełnia płynem/wodą. Najprawd. uszczelka pod głowicą.

Cytat:
2004-12-26 22:50:53, OLO pisze:
ten kto ma czujnik ciśnienia. Niech sie zgłasza sam a co do mazi na bagnecie - olej ci sie uzupełnia płynem/wodą. Najprawd. uszczelka pod głowicą.

Nie uzupełnia, bagnet nie jest zanieczyszczony musztardką, wody tez zaczyna ubywać nie wiem dokad wyparowywuje.
co uzupełnie zbiornik wyrownawczy to zostaje resztka na dnie :/

Ubywa tego i tego

Cytat:
2004-12-26 23:37:03, LifeGuard pisze:
Nie uzupełnia, bagnet nie jest zanieczyszczony musztardką, wody tez zaczyna ubywać nie wiem dokad wyparowywuje.

A moze jednak do oleju???

Cytat:
2004-12-26 23:39:34, OLO pisze:
A moze jednak do oleju???

Nie, skoro:
- go ubywa znacznie,
- ma normalną barwe i "bukiet"

jeśłi na czubku bagnetu ma maź to w/g mnie jest mało oleju i to jeszcze doprawionego wodą.
Jestem na cyku więc moge sie zawsze mylić

Cytat:
2004-12-26 23:47:19, OLO pisze:
jeśłi na czubku bagnetu ma maź to w/g mnie jest mało oleju i to jeszcze doprawionego wodą. Jestem na cyku więc moge sie zawsze mylić

na cyku tzn?

nie rób offtopa!