MotoNews.pl

Sportowe systemy LPG

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W najnowszym numerze GT znalazlem takie info:

W firmie Godula Moto Sport, pojawila sie ciekawa oferta, adresowana do osob planujacych montaz instalacji gazowej LPG. Sportowa instalacja LPG moze byc dostrojona tak, by silnik uzyskiwal parametry lepsze niz przy zasilaniu benzyna! Instalacja w wersji podstawowej ustawiana jest tak, aby zapewnic mozliwie najnizsze zuzycie gazu. W wersji tuningowej sterownik instalacji gazowej jest tak strojony, aby uzyskac najlepsze parametry trakcyjne samochodu - podobnie jak przy tuningu chipowym. W cene instalacji wliczone jest strojenie instalacji na hamowni podwoziowej oraz certyfikat mocy!
www.godula.pl

no no taka instalacyjke caz chcialoby sie miec tylko skad wziasc ten grubszy grosz ca. 5100zł heh ale po to sa wlasnie marzenia...

No, tak ale to dotyczy tylko instalek IV generacji i z podrasowaniem kosztuje jak myślę nie mniej niż 5-6 tysiączków.
A właśnie, muszę zadzwonić do kumpla czy już ma homologację na wymyśloną przez siebie instalkę IV generacji. Cena będzie ok. 2,5 tysiączka.

Znaczy się Godula wstawia normalne SGI i robi mu chiptuning
Czytałem o tym kiedyś. Heh, czego to ludzie nie wymyślą
Mnie wystarczyłoby jakbym dostał na LPG osiągi takie jak na benzynie Tuningu już nie trzeba
Micajek: cóż to za wynalazek za 2500 ??? Piszesz chyba o kosztach materiałów, a nie cenie dla klienta ? Przecież głupi wtryskiwacz gazu kosztuje kilkaset zł/sztuka
Z tego co wiem, to najdroższy w tym interesie jest sterownik, bo to jakby zdublowany ECU w zakresie zasilania paliwem i jest sprowadzany na zamówienie pod konkretny model silnika. Wiadomo, że każdy silnik ma swoje fanaberie, a układy zasilania są liczone z rezerwą ogólnie dla danego modelu i tutaj pojawia się pole do popisu dla Goduli. Ale trzeba przyznać, interesująca sprawa
Nie korzystałem co prawda jeszcze z usług Goduli, ale kiedyś tam dzwoniłem zaraz po zakupie mojego maleństwa. Spodobała mi się ich szczerość i podejście do sprawy. Dowiedziałem się, że nie każdy silnik daje się sensownie podkręcić na chipie i że jak przyjadę to oglądną i stwierdzą czy da rady zrobić coś co by miało ręce i nogi, bo szkoda mojej kasy. I tak trzymać To się nazywa dbanie o klienta i własną reputację. Ew. strojenie Carinki oszacowali z grubsza na 2-3 dni więc chyba kiszki nie wstawiają
Tak nawiasem mówiąc to chodzi za mną SGI, ale to jeszcze za droga zabawka
Pozdro.

3000 km temu zalozylem LPG/wtrysk sekwencyjny
jak narazie spisuje sie super
na przegladzie gwarancyjnym zapytano mnie, czy zycze sobie, aby ustawienia byly inne niz standardowe, a mianowicie, czy chce, aby somochod mial lepsze parametry (mysle, ze chodzilo im o dynamike) niz w czasie jazdy na benzynie, uprzedzono mnie, ze wiaze sie to z wiekszym spalaniem gazu. nie skorzystalem, ale sie zastanawiam, moze zrobie to latem, koszt regulacji - 40 zl, trwa kilka minut

pozdrawiam

Heh też o tym przeczytałem i nawet o coś takiego mógłbym przełknąć, tanie paliwo i do tego większa dynamika niż na benzynce, fiu, fiu, tu u mnie sekwencyjny wtrysk gazu kosztuje ok. 4200 jak znalazłem ostatnio za wycieraczką. Wypada poczekać na wejście do unii, popatrzeć jak kształtować się będą relacje cenowe benzyna/gaz, pewnie wiele się nie zmieni, nawet pogorszy jak dla mnie jako zaciekłego benzynowca (na razie)

Tyle ze w takim sportowym systemie pewnie wzrosnie zuzycie gazu jeszcze bardziej niz w normalnej instalacji.

No pewnie tak, ale jak i tak będzie o połowę tańszy, to ja sie na to piszę

Cytat:
2003-11-27 16:18:27, Deeno pisze:
Tyle ze w takim sportowym systemie pewnie wzrosnie zuzycie gazu jeszcze bardziej niz w normalnej instalacji.

Moi gazownicy, na przykładzie DU Musso z silnikiem 3.0 V6 merola, twierdzą, że zużycie gazu przy SGI jest mniejsze w porywach do porównywalne przy zachowaniu dynamiki. Mowa oczywiście o ustawieniach "cywilnych" jak go fabryka stworzyła. Tak im zameldował właściciel pojazdu na pierwszym przeglądzie.
Hmm... brzmi bardzo zachęcająco nawet przy takiej cenie
Pozdro.

Cytat:
2003-11-27 11:58:35, Perzan pisze:
Micajek: cóż to za wynalazek za 2500 ??? Piszesz chyba o kosztach materiałów, a nie cenie dla klienta ? Przecież głupi wtryskiwacz gazu kosztuje kilkaset zł/sztuka

Tak ale to jest instalka zaprojektowana i wykonywana przez mojego znajomego. Podobno opiera się na instalacjach włoskich ale ma też jakieś nowatorskie elementy. Wiem, że czeka na homologację i na razie testuje 10 samochodów z tą instalacją. Cena ostateczna dla klienta będzie oscylować w granicach 2500 PLN.