Parowanie przedniej szyby

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pewnie było to juz poruszane na forum, ale wyszukiwarka w przebudowie. Jak uruchamiam zimny silnik bez włączonej klimy początkowo leci bardzo wilgotne powietrze powodujące błyskawiczne zaparowanie przedniej szyby. Jak jest mróz to para ta natychmiast zamarza. Po włączeniu klimatyzacji objaw ustepuje. Co mam wyczyścic ewentualnie odetkać?

Cytat:
. Co mam wyczyścic ewentualnie odetkać?

Czesc Krzys...
Pmietasz na przedostatnim zlocie mowilem cie, ze mialem podobny problem i zasugerowalem oczyszczenie tej komory gdzie sie znajduje filtr przeciw pylkowy.. Umnie jak juz mowilem mialem przytkany otwor odporwadzajacy wode deszczowa z w/w komory. Aby byc pewien, ze nie zostalo tam nic wody wlalem do srodka litr alkoholu....Nie nie panowie nie wodki tylko zwyklego plynu do spryskiwaczy o powyzszonym wspolczynniku zamarazania..Po tym zabiegu objawy ustaly
Poczytaj watek "smierdzaca klima przy wlaczonym ECO"

Święte słowa Navtex !!!!!!!!!! Święte!!!!!!!!!

Thx Totr za slowa uzania

A dla dla tych, ktorym nie chce sie grzebac po forum, gdy wyszukiwarka w remoncie odkopalem ten watek.
Tytuł strony

Szyby mogą parować z jeszcze jednego powodu

Cytat:
2003-11-16 17:21:34, Mlody_Omega pisze:
Szyby mogą parować z jeszcze jednego powodu

Mlody masz moze na mysli nieswiezy oddech kierowcy lub kogos z pasazerow ? "jakies oktany"

raczej parujące ciepło, które wydziela się w skutek ocierania dwóch niezależnych obiektów wewnątrz kabiny

no i moga zostac slady butow na szybie czego Mlody byl swiadkiem

Ja tam buciorami nie pozwalam po szybie dreptać Ale rano już tego nie było widać, tylko wieczorem na starówce

Mlody w takim momencie nie jestem w stanie pilnowac jej butow

Navtex! Juz dawno oczyściłem tą komorę i wylot. Smrodu jakby mniej , ale parowanie szyby wydaje sie od tego niezależne. Tak jakby w kanałach był nadmiar wilgoci, który kondensuje sie na szybie. "Innych" przyczyn parowania nie pamietam

a śmierdzi trochę jak płyn z chłodnicy?
Pozdrawiam Kochani Rodacy!

Dla mnie to wyciek z nagrzewnicy.... Mozesz na początek kupic specyfik na Shellu (jakies 10 zł) mi pomógł na rok...