| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Leon-Z Omega A Caravan Chorzów | 2003-11-28 14:35:24 Regler znajduje się z tyłu alternatora i jest odpowiedzalny za utrzymanie prawidłowego napięcia tj poniżej 14,6 reler to skrót od regulator napięcia pot. regler można samemu go wykręcić (2 śrubki ) i sprawdzić długośc i stan szczotek. W kwestji sprawdzenia to tylko empirycznie wymienić na inny i sprawdzić ponownie ładowanie jeżeli będzie ok no to regler jeśli nie to szukamy dalej innego sposobu nie znam |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2003-11-28 18:59:10 Petereke, regler to żargonowa nazwa regulatora napięcia w samochodach z poprzedniej epoki Były to take blaszane pudełka z przyłączonymi kablami przykręcone w komorze silnika. Od dawna zastąpiły je regulatory w postaci nierozbieralnego elementu na ogół zintegrowanego z alteratorem.
W Omesi B stosowane są dwa rodzaje alternatoró 1- DELCO w 2.0 ( z brrrrrr ASTRY) 80A 2- BOSCH w 2,5 i 3,0 Każdy z nichma śmierdzący obowiązek oddawać te 100 A przy napięciu 14,5 V. Jeśli tak nie jest przyczyna tkwi albo w zużytym szczotkotrzymaczu i pierścieniach ślizgowych, albo instalacji ( stare zaśniedziałe końcówki) albo w regulatorze. Znam w wawie warsztat, ktory mogę polecić, dali sobie radę i za rozsądne pieniądze. Jak chcesz, mogę dać namiar. Pozdr, Janusz |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2003-12-02 09:37:39 A czemu nikt nie wspomnial o najprostszej przyczynie.
Luzny pasek, oraz złe podlaczona masa od alternatora. To drugie, kiedys zwiekszylo ladowanie o 1 v. Pamietaj, ze ma byc 14,2 przy 2 tys obrotów. |
Petereke Passat Var. B5 1.8T Warszawa | 2003-12-02 10:27:45
Jak byś mógł Janusz to ja bardzo chętnie skorzystam. Dzięki, Petereke |
K_R_Y_S LOB SYMPATYK Opel Zafira B gdynia | 2003-12-02 16:13:13 ladowanie od 13,7 do 14.2.Ja rowniez stawiam na slaba mase.pociagnij sobie bezposrednio z aku mase,miernik do reki i sam to sprawdzisz |