| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-03-24 18:50:49 Ja byłem pionierem w tej sprawie. Podsufitki nie zdejmowałem - pociągnąłem kable od przedniej lampki upychając je na siłę w podsufitkę. Nad przednią szybą nie ma z tym żadnego problemu, najgorzej zdaje sie było tam, gdzie podsufitka łączy sie z osłonami przednich słupków. Dalej musiałem poluzować śruby uchwytów nad drzwiami i jakoś poszło. Przewód miałem dość gruby, upychałem go kawałkiem plastiku.
Jak do tej pory wszystko działa ok. Piotrek, a ta dioda to chyba musi mieć dużą moc? I może jakiś opóźniacz zamontujesz? Jeśli tak, to zdaj relacje. |
piotr-ek | 2004-03-24 18:52:56 Będzie opóźniacz obowiązkowo. Zdecydowałem się na opóźniacz firmy E-System bo oferują na duże obciążenie. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-03-24 19:30:52 ???
Przejrzałem oferte i... nie zauważyłem nic ciekawego. Są tylko wyłączniki czasowe, ale podtynkowe na 220V i nie wiem czy w aucie sie sprawdzą. Ja chce raczej zamontowac cos, co po zamknięciu drzwi poświeci jeszcze z 10 s. ale jeśli włącze zapłon lub zadziała c.zamek światło zgaśnie natychmiast. Lepiej może zastosować układ z jakiegoś inego auta? Ktos kiedys pisal o kostce z Poloneza za 15 zł... ale w sklepie krzykneli 80 zł wiec dalem spokoj. |
piotr-ek | 2004-03-24 19:33:44 Też się naszukałem i nie mogłem znaleźć... dopiero w opcji SKLEP znalazłem, a konkretnie TUTAJ
Kostka od polonez ponoć nie ściemnia oświetlenia, a tylko po kilku sekundach je całkowicie wyłącza. Dodatkowo może być problem z obciążeniem, a cytowany sklep ma ściemniacze na 30W. |
cezariusz Klubowy Weteran AUDI A6 Lublin | 2004-03-24 19:37:31 zgadza sie
ale z czasem 30 s nie wiem jak na to zareaguje alarm ktory uzbraja sie szybciej niz 30s |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-03-24 19:41:42 A tak... teraz widze, dzieki! Szkoda tylko, że chyba nie pełni funkcji natychmiastowego wygaszania po zamknieciu c.z.... |
piotr-ek | 2004-03-24 19:45:52 Jezcze poszukam, ale to jest taki kompromis. Duże obciążenie kosztem ciągłego świecenia przez 15/30 sekund. |
piotr-ek | 2004-03-24 19:55:25 A fakt - umknęło mi, że alarm działa na otwarcie drzwi, czyli jest podłączony do lampki. Będę podłączał ze względów technicznych (prościej) wszystkie funkcje. Tzn.
1. Otwieram którekolwiek drzwi - świecą wszystkie lampki 2. Włączam ręcznie lampkę przy lusterku - świecą wszystkie lampki 3. Włączam którąkolwiek z tylnych lampek - świeci tylko ona ... chociaż - najpierw rozmontuję, obejrzę i pomyślę co z tego da się zrobić. Ale nie spieszcie się - muszę poczekać na prawdziwą wiosnę. |
cezariusz Klubowy Weteran AUDI A6 Lublin | 2004-03-24 20:04:17 ok
to czekamy na schemat podpiecia i lopatologiczne wytlumaczenie co gdzie i jak
czyli gdzies kolo lipca powinno byc?? |
wrolo espero 1.5 GLX Wrocław | 2004-03-25 08:59:08 Doskonały pomysł! Sam też tym się interesowałem i pytałem nawet ostatnio elektryka w trakcie naprawy centralnego zamka czy jest możliwe to, o czym pisze piotr-ek, więc niemusze dodawać, że bardzo interesuje mnie ten schemat-instrukcja.
Pozdr., Wrolo |
piotr-ek | 2004-03-30 09:58:55 A teraz pytanie dodatkowe - gdzie znaleźć kable lampki aby podpiąć pod nie ściemniacz (w lampce urządzenie się nie zmieści). |
Petersen Klubowy Weteran Mercedes cls shootin ... Białystok | 2004-03-30 10:22:40 Piotrek a lampka w bagazniku zostanie seryjnaczy tez tjónink |
piotr-ek | 2004-03-30 10:33:42 Pójdzie hurtowo jak reszta... chyba. Już zamówiłem zybcyś do ściemniania oświetlenia na 30W - może wystarczy? |
wrolo espero 1.5 GLX Wrocław | 2004-03-30 14:46:25 Piotre-ek! mam takie pytanko: czy myślałeś może żeby założyć podświetlenie, np. na zielono klameczek od wewnątrz w kabinie? Pytam, bo są one umieszczeone w takim dosyć nietypowym miejscu (zawsze nowi pasażerowie mają z ich odnalezieniem problemy), więc może po ciemku taka malutka dioda wskazywałaby gdzie łapać za klameczkę? Pozdr., Wrolo |
piotr-ek | 2004-03-31 06:36:24 NIGDY! To zachacza o Wiejski Tjóning, a poza tym, już kiedyś miałem w bloku podświetlany przycisk dzwonka - dziękuję bardzo. Wszyscy idący nocą przez klatkę gdy zgasło światło naciskali mój dzwonek... a w naszych złomach. Wszyscy chcąc wysiąść naciskali by przycisk szyb, a chcąc odsunąć szybę by wysiadali. |
piotr-ek | 2004-03-31 08:05:55 Jeszcze raz ponawiam pytanie.
Lampka jest jedna, a włączników w drzwiach+bagażnik jest 5. Nie wiecie może gdzie znajdę ich zejście "do kupy" (chcę tam podłączyć ściemniacz)... no chyba, że do lampki dochodzi 5 przewodów, ale to nie jest możliwe ze względów finansowych. |
cezariusz Klubowy Weteran AUDI A6 Lublin | 2004-03-31 08:28:12 jak wczoraj zdjolem klosz to wyglada na to ze przewody ida dachem tzn za podsufitka i podejrzewam ze tam gdzies sie lacza |