Opłaty parkingowe

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dowiedzcie sie koniecznie jak jest w Waszym mieście. Od 1 grudnia sejm uchwalił że pobieranie opłat parkingowych jest nielegalne - nie wiem tylko z których parkingów. Ja u siebie standardowo nie płace ( kilka razy się zdarzyło jak sie spieszyłem i nie chciałem się wdawac w dyskusję). A te chuje z um wymyślili sobie pobieranie opłat z KAŻDEGO PARKINGU w mieście. Głównie chodzi mi o parkingi NIE OZNACZONE W ŻADEN SPOSÓB ZE SĄ TO PARKINGI PŁATNE. kilka razy pomarańczak straszył mnie że zadzwoni po straż miejską ( ale zadzwonić po nich nie chciał jak mu komórę dawałem ), innym razem udawał że "spisuje" moja rejestracje. a ja za każdym razem grzecznie pytałem
- a gdzie jest napisane że to parking płatny?
- no tam na znaku
to ja idę do tego znaku i widzę tylko "P"
innym razem zapytałem o numer, nazwisko, nazwisko przełozonego, tel. do firmy - juz nie chciał nic ode mnie

Wczoraj w Zetce podali o co chodzi z tymi parkingami ale juz w żadnych wiadomosciach nie widziałem - tylko rywin/irak i duperele.

W W-wie 1,5 roku temu NSA orzekł że dziłania stołecznej firmy parkingowej WAPARK jest niezgodne z prawem - czyli nie powinni ściagać opłat.
A dalej ściągają i blokują samochody.
Nie zastanawiałem się nad tym, ale pewnie można by podać do sądu ich, gdyby mi zablokowali koła....

Już tłumaczę.

1. Jeżeli parking jest płatny to na znaku musi być dopisek "płatny"

2. Trybunał Konstytucyjny w tamtym roku zakwestionował legalność wprowadzenia przez Samorządy stref płatnego parkowania. Powodem tego był brak ustawy wyższego rzędu, czyli zaakceptowanej przez Rząd, która regulowałaby zasady uchwalania regulaminów stref parkowania przez Samorządy.
Jednakże nie zablokowano działania stref płatnego parkowania. TK dał czas ustawodawcy na stworzenie odpowiedniej ustawy do grudnia 2003. Rząd się troszkę ociągał i w końcu uchwalił 3 dni temu odpowiednią ustawę. Teraz Samorządy muszą poczekać na publikacje ustawy i w nawiązaniu do niej uchwalić ponownie regulaminy stref płatnego parkowania. W związku z tym, że musi się to odbyć na posiedzeniu Rady Miejskiej (które odbywa się co pewnien czas) zostaną zwołane nadzwyczajne posiedzenia. Po zaakceptowaniu nowych regulaminów zostaje opublikowanie ich i wprowadzenie w życie.

Reasumijąc: We wszystkich miastach będzie podobnie, czyli:

- od 1 grudnia nie ma obowiązku płacenia za parkowanie w strefach,
- Samorządy chcą to szybko uregulować ale czas jest czas...
- njaprawdopodobniej zajmie im to 10 - 14 dni

Tymsamym pierwsze dwa tygodnie grudnia parkujemy za darmo !!

w Warszawie ma ulec zmianie wysokość opłat .... będzie lepiej dla parkujących długo w jednym miejscu...... Wapark prawdopodobnie odsprzeda miastu urządzenia do rejestracji.

Z mojego podwórka:
Białystok uwinie się z tym w 10 dni (już zapowiedzieli) wysokość opłat zostanie ta sama. Zostanie zmniejszona opłata karna za brak opłaty z 50 do 35 oraz zostanie wprowadzona nowa opłata w wys. 10 zł za brak ważnej karty postojowej, tzn. jak ktoś wypełni godzinną a będzie np. u lekarza 1,15 to nie dostanie 35 zł tylko 10 zł.

To tyle, troszkę namotałem ale to wszystko jest zamotane

Pozdrawiam

Robert

NSA stwierdzil niezgodnosc z prawem ale pozwolil na kontynuowanie tych praktyk do konca listopada. Sejm ustawe juz uchwalil, prezydent podpisal, pozostalo tylko samorzadom dostosowac swoje uchwaly czy jak im tam. Od 1 grudnia do czasu wprowadzenia nowej uchwaly lokalnej mozna nie placic za parkowanie.

Jaki NSA ?? Trybunał Konstytucyjny rozstrzygał tą kwestię !! Tu chodziło o naruszenie Konstytucji RP !!

Zresztą jeden pies, ważne, że dalsza część ta sama

W rzeczy samej. Pardon za pomylke

Witam

Cytat:
od 1 grudnia nie ma obowiązku płacenia za parkowanie w strefach,
- Samorządy chcą to szybko uregulować ale czas jest czas...
- njaprawdopodobniej zajmie im to 10 - 14 dni

dzisiaj czytalem w gazecie że w wawie taki stan może potrwać nawet kilka miesięcy
ponieważ wladze warszawy trochę zaspały i jak na razie nie ma żadnych regulaminów parkowana, umów itp.
mało tego tak jak pisze Res

Cytat:
Wapark prawdopodobnie odsprzeda miastu urządzenia do rejestracji.

Wapark może i chce odsprzedać ale to nie takie proste
musi byc rozpisany przetarg a to może potrwać i kilka miesięcy
tak więc w optymistycznej wersji bezplatnie może być i kilka miechów

pozdrawiam
Sagittario

Nic dodać nic ująć sama prawda tylko co tu gadac jak mi już przy...
mandata i to we własnym mieście.

A ja parkuje gdzie chce i stoje ile chce nie ma stref płatnego postoju... ostatnio postawiłem furke pod ratuszem...

pozdr.

Jeżeli mówisz o ostatnim parkowaniu w Poznaniu, to tak pod samym ratuszem to to nie bylo , ale niedaleko

Jednak na łikendy opłaty nie obowiązują całe szczęście

Pozdrawiam

Helka

oj Hela... ja wiem gdzie w krainie podziemnych pomarańczy jest Ratusz... a ww. post dotyczy mego miasta

pozdr.

aaaa, to pardą , skoro macie u siebie Ratusz....

...i jeszcze nie trzeba płacić za postój - znaczy bezstrefowo, czyli bezstresowo

A ja powiem jedno: DO DUPY! Setki frajerów zjeżdża do centrum i korek jak ...(tu wstawić odpowiednie słowo).
pozdr

Niestety z korkiem w centrum to prawda, chociaż miło jest nie obawiać się krążących jak ranne tygrysy darmozjadow ze straży miejskiej i widzieć, jak zajmują się tym czym powinni, zamiast lepieniem mandatow za przekroczony czas postoju