| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Drag-On F&F Sympatyk Fiat 125p 1971 Kraków | 2003-11-26 23:36:51 Mam pytanie, nawiercał ktoś może seryjne tarcze w kancie tak na wzór rajdowych. ( czy moga wystapic jakies komplikacje ??) |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-11-27 00:38:19 Czekam na Wasze opinie |
Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2003-11-27 11:31:11 nie ma sensu robic czegos na wyglad co jednie ogranicza wytrzymalosc, a w najlepszym wypadku nie ma zadnego pozytywnego ani negatywnego wplywu
najlepiej przed przystapieniem do czegos takiego zbiez max informacji na ten temat, albo sprobuj zapodac zaciski i tarcze wentylowane z jakiejs innej fury |
![]() Qba Czili-Czili-Bang-Bang łili-łonka | 2003-11-27 12:09:39 w stratos motors maja rowkowane tarcze do Df`a za 145 pln komplet na jedna os..po co kombinowac jak masz za dobre pieniadze produkt pewny i doskonały...do tego klocki ferrodo ds2000 i hample jak bolid F`1 |
Drag-On F&F Sympatyk Fiat 125p 1971 Kraków | 2003-11-27 21:41:34 Powiem tak, pytałem bo kumpel ma tak zrobione w favoritce (od mniej wiecej pół roku) i wszystko ładnie działa, a u siebie mimo wszystko nie chciałbym nic spiepszyc , dlatego właśnie radze się mądrzejszych ode mnie. Dodam jeszcze że kilka razu kumpel już porządnie zgrzał te tarcze i nic im sie nie stalo, jedynie szybciej stygną i jest krótsza droga hamowania. [ wiadomość edytowana przez: Drag-On dnia 2003-11-27 21:44:20 ] |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2003-11-27 23:23:32 Widzialem w Ładzie 2107 nacinane a dokładnie rowkowane tarcze przez własciciela, ale nie znam opinii jak sie sprawują. Lepiej chyba sie pobawic z tarczami i zaciskami od Łady, niż inwestować w hamulce fiatowskie, moze tarcze i hamulce Lucasa ?!
|
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2003-11-27 23:25:13 tarcze wentylowane maja znacznie lepsze parametry od tarcz nawiercanych, no ale czesto przeszkody "technologiczne" lub finansowe nie podzwalaja od razu zalozyc wiekszych wentylowanych tarcz...nie spotkalem sie z zadnym porownaniem tarcz seryjnych i seryjnych-nawiercanych..... mysle ze wiekszy wplyw na drode hamowania beda mialy dobre klocki niz kilka dziurek w tarczy,otwory w tarczy niewentylowanej nie zastapia "plaszcza powietrznego" pomiedzy czesciami tarczy wentylowanej,moga za to poprawic oczyszczanie tarczy z pylu i z gazow powstalych przy hamowaniu
a do 125 mozna zalozyc bez zadnych przerobek tarcze 251mm i zaciski z argenty, takze hamulce 257mm z lady ale do tej pory nie wiem czy bez zadnych przerobek,mozna pomyslec tez o pompie hamulcowej o wiekszym wydatku i juz beda hamulce wydajniejsze |
Strongi Subaru Impreza STI Warszawa | 2003-11-28 23:49:30 A takie tarcze nie powinny być wyważone?????? |
Jojo SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2003-11-28 23:51:40 ja mam w swoim poldku nacinane tarcze (hamulce lucasa) dałem za nie 150zł (2 szt) i razem z klockami ferrodo premium spisuja się naprawde swietnie. Będąc na wakacjąch swoim poldkiem jadac przez Alpy ( granica Austryjacko Słoweńskia w pobliżu Klagenfurtu) troche je przetestowałem i powiem że naprawde spisywały rewelacyjnie. Nie udało mi się uzyskać efektu przegrzania hamulcy ( nazywaja to faiding, czy jakoś tak, nie chce mi się szukać poprawnej nazwy), co na zwykłych tarczach było do uzyskania na serpentynach bieszczadzkich |
Strongi Subaru Impreza STI Warszawa | 2003-11-29 01:30:53 A jak to wierciłeś?? Tzn tak normalnie wiertarą na cham czy jak?? A skąd wziąłeś wzór tych oryginałów?? Miałes starą tarczę?? |
filemon Opel Astra II Kombi Kraków | 2003-11-29 08:34:19
Pożyczyłem oryginalne ze sklepu, na przymiarkę. Następnie punktakiem przeniosłem otwory na nowiutkie tarcze (skręcając je najpierw ze sobą). A następnie wiertarką stołową bardzo powolutku zacząłem robić otworki. Potem każdy otwór na odpowiednią głębokość sfazowałem - dokładnie wszystko tak jak w oryginale. A tarcze pożyczyłem, dlatego, że były do Felicii i gościowi powiedziałem, że nie wiem czy będą pasować do Favoritki - on powiedział, że nei ma sprawy żebym oddał. No i oddałem. Mam też szablon z rozstawem otworów na starej tarczy |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2003-11-29 10:06:33 No tylko jest mała różnica,że tarcze fiatowskie nigdy nie były nawiercane. W homologacji FISA do 125 nie ma nawet opcji z nawiercacanych tarcz, przynajmniej z tego co widać. Natomiast jest opcja z dwoma fiatowskimi zaciskami.
A wracając do tarcz fiatowskich to napewno będzie trzeba je wyważać, co wiąże się ze ściąganiem materiału z tarczy. A jak wiemy dopuszczalne zużycie tarczy to ok. 1mm ?! albo dziesiąte minimetra..już nie pamietam. filemon ! co to za rajdówka ![]() |
filemon Opel Astra II Kombi Kraków | 2003-11-29 10:20:37
Moja Skodówka, a co??
Fajna, nie??? |
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2003-11-29 16:24:19 a tak by the way, mam rozporke na przednie kielichy do felicii {chyba do feli filemon a moze do twojego autka by ta rozporka pasowala?? |
filemon Opel Astra II Kombi Kraków | 2003-11-29 22:50:04
Bardzo chętnie bym przyjął, ale nie chcę być łapczywy, bo itak dwóch naraz nie założę Mam takową rozpórkę od nowości. Ale znam wielu Szkodników, którzy napewno łykną chętnie. A ile byś chciał za to cudo??? |
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2003-11-30 01:27:34 chcialbym 100 zlotych, pod warunkiem ze to bedzie pasowac do feli a skoro jestesmy w temacie tarcz to czy ktos zna zaklad odlewajacy tarcze na zamowienie?? |
filemon Opel Astra II Kombi Kraków | 2003-11-30 15:47:38
Wystarczyła by Favoritka, bo to jest taka sama rozpórka. Jak już pisałem drugiej nie potrzebuje. |
![]() Qba Czili-Czili-Bang-Bang łili-łonka | 2003-11-30 16:59:25 ...w firmie Tuning Baja wykonuja tarcze nawiercane na zamowienie...koszt za sztuke to 100pln...
mysle ze cena znosna.... |