Ilość oleju w silniku ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
otóż mam taki mały dylemat, w tej chwili mam nalane 4 litry aczkolwiek mam podejżenia iż jest to za mało, podobno były dwie miski w Argentach o dwóch pojemnościach, glębsza miała chyba tak jak Ritmo 130TC czyli 4,8 litra i teraz pytanie ile powinno być oleju w 2.0 TC z Argenty ??? (nadmienię że nie mam zielonego pojęcia czy mój bagnet aby przypadkiem pochodzi od tego silnika, więc nie mogę go zbytnio brać pod uwagę) wiem że mam tę głębszą wersję miski i smoka ale ile tam powinno być oleju ???

Sprawa dość pilna bo niechciałbym zajechać silnika tuż po kapitalce

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-16 11:01:01 ]

Tam jest podana długość miarki z jakimś czujnikiem (nie mam pojęcia jakim bo takowego u mnie nigdy nie było a też mam wtryskowca)
A może są gdzieś wymiary miski ??? bo chyba po tym dojdę co za ustrojstwo siedzi u mnie pod maską

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-16 11:00:39 ]

eee....jaką rurkę ???
jakaś wystaje aż do wysokości głowiczek .. oczywiście ta do bagnetu

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-16 11:00:18 ]

czyli pomiary były robione od końca uszczelki (od miejsca w którym kończy się guma a zaczyna bagnet ?) ??
Bo jeśli tak to chyba schrzaniłem i zalałem za dużo oleju

Pomierzyłem od (jakby to napisać) miejsca w którym gumka dotyka rurki po włożeniu.

[ wiadomość edytowana przez: marko77 dnia 2004-08-25 19:19:25 ]

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-16 10:59:50 ]

qrde zgłupiałem już ...
no oczywiście że jest metalowy ale na jego końcu jest gumka (chyba o niej piszesz) ale ma ona ok 2-2,5 cm długości, i teraz ... mierzymy od jej podstawy czy miejsca w którym opiera się o szczyt rurki ?? ( ma kształt "grzybka")