Techniczne - jak wymienić pozycje przednią w corolli liftbac

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Niby pytanie banalne ale - jak się nie wie to coś można połamać
Książeczka fabryczna mówi (obrazkami) odkrecic 1 śrubkę i wymienić żarówke-ale po odkręceniu srubki lampa pozycyjnych siedz dalej na swoim miejscu i ma w d....e książeczke toyoty. Więc moje pytanie -co dalej - pchać ciagnąć tą lampe czy psiukać WD40 żeby zruszyć
Po wymianie żarówki mijania spodziewam się najgorszego - a swoją drogą japończycy a tak durnie to wymyślili - żeby wyjmować akumulator dla wymiany jednej H4
Mam nadzieje że ktoś podpowie
TMX

Odkręcasz śrubki i z czuciem próbujesz wycisnąć lampę pozycji (od tyłu do przodu). Powinna wyskoczyć z zatrzasku.

ja po jakimśczasie nauczyłem się wymieniać żarówkę bez wyjmowania akku. ale rękę trzeba wyćwiczyć. dostęp u mnie też jest mocno utrudniony.

Dokładnie tak jak napisał JJasiek. Ja niedawno wymieniłem tą żarówkę u siebie, tylko że od drugiej strony (nie tam gdzie aku - i tam już nie ma nawet czego wyjąć, a ręki nie włożysz...) no i po prostu musisz ciągnąć do przodu... Też się bałem że coś urwę...

W każdym razie z lampy wystaje taki bolec, który wchodzi do otworku w jakimś plastiku od strony auta (właśnie na zasadzie zatrzasku). Ja sobie pomagałem troche śrubokrętem i wypychałem ten właśnie bolec od wewnątrz... Udało mi się niczego nie złamać

A przy okazji, widzę, że masz takie autko jak moje

[ wiadomość edytowana przez: Pigletto dnia 2003-12-22 11:47:27 ]

nie wiem jakie masz autko, ale mam metodę podobna do rogacka - wyćwiczoną rękę, na początku można odkręcić aku (w zalezności od strony pozycji)
pozder

Dzieki panowie -dziś zmienie tą lampeczke -czyli ciągnąć i nic sie nie bać
Pigletto - w samym Zamościu sa jeszcze 2 toyki liftback
Choć w sumie wiele ich sie nie widuje
A wracając do udogodnień- ci japonczycy o maleńkich dłoniach nieźle potrafią wszystko poukrywać - choć zazwyczaj jak się już wie jak to wszystko idzie sprawnie (przecwiczyłem: licznik, tylne boczki przy półce i boczki drzwi)
tmx

Cytat:
czyli ciągnąć i nic sie nie bać

No... lepiej troche uważaj... ja tam ciągnałem i się bałem ale się udało.

Cytat:
Pigletto - w samym Zamościu sa jeszcze 2 toyki liftback
Choć w sumie wiele ich sie nie widuje

No właśnie, oprócz mojej i Twojej znalazłem jeszcze jedną w klubie, ale na ulicy jak na razie nie widziałem żadnej... (ale może dlatego, że mam swoją niedługo i wcześniej nie zwracałem uwagi na te auta...)

Cytat:
A wracając do udogodnień- ci japonczycy o maleńkich dłoniach nieźle potrafią wszystko poukrywać - choć zazwyczaj jak się już wie jak to wszystko idzie sprawnie (przecwiczyłem: licznik, tylne boczki przy półce i boczki drzwi)

Ja na razie wyciągałem środkową konsolę (wymiana żaróweczki podświetlenia przełączników nawiewów) no i przyznaję, że nie było z tym najgorzej