Kontrolka mnie atakuje

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ostatnio zaczeła mi się zapalać taka dziwna kontrolka, wygląda jak ta od oleju ale jest podświetlana na pomarańczowo i pod symbolem olejarki jest jakby poziom jakiejś cieczy. Nie wiem co to jest i na ile jest groźne, czy ktoś z Was może mi pomóc ?

Poziom oleju w silniku "zszedł" poniżej minimum.
Raczej poważny problemik. Z olejem nie ma żartów.

No jak niżej niż minimum to raczej poważna sprawa.
Dzięki Marek

Cytat:
2003-11-29 19:53:12, Skee pisze:
No jak niżej niż minimum to raczej poważna sprawa.
Dzięki Marek

Skee czyzby twoja oma byla pozbawiona najprostszego urzadzenia do mierzenia poziomu oleju zwanego bagnetem??? Nie wiem ja ty ale ja pozoim oleju sprawdzam periodycznie raz w tygodniu lub po przejechaniu sporej ilosci km...

Chodzi o to że dziś dolewałem oleju i dalej się to dziadostwo świeci dlatego nie mogłem dojść do tego co to za kontrolka......

Witam

Powiem szczerze, że pewnego razu dostrzegłem tę kontrolkę i też wywołała ona u mnie zdziwienie bowiem na schemacie jej po prostu nie ma. Zarówka jest włożona ale diabeł wie od czego ona jest. Jeżeli od poziomu oleju a masz stan oleju OK być może sam czujnik nawala lub przewody się poluzowały.

Pozdrawiam

Jeżeli dalej miga kontrolka to tak jak pisze gieroy sprawdz kabelki i wtyczkę.
W misce olejowej musi być takie ustrojstwo...

Ok jutro przeprowadze inwazje na garaż znajomego w celu rozeznania problemu.

Cytat:
2003-11-30 08:35:47, gieroy pisze:
Witam

Powiem szczerze, że pewnego razu dostrzegłem tę kontrolkę i też wywołała ona u mnie zdziwienie bowiem na schemacie jej po prostu nie ma. Zarówka jest włożona ale diabeł wie od czego ona jest. Jeżeli od poziomu oleju a masz stan oleju OK być może sam czujnik nawala lub przewody się poluzowały.

Pozdrawiam

Gieroy niedokładnie oglądasz schematy
ta żarówka wchodzi w skład tzw. "check control" (czy jakoś tak), czyli komputerka sprawdzającego:
- sprawność żarówek mijania i pozycyjnych
- działanie światła hamowania
- poziom płynów: hamulcowego, chłodzącego i w spryskiwaczu
- zużycie przednich hamulców
- minimalny poziom oleju w misce

podejrzewam, że w cieniutko wyposażonych Omciach może nie być tego układu

co do tego czujnika: jeżeli zadziała on chociaż przez moment, to kontrolka będzie mrugać aż do wyłączenia silnika. Sytuacja taka może mieć miejsce przy niskim (ale jeszcze w normie) poziomie oleju wtedy, kiedy "zachlupocze" on w misce np. przy gwałtownym skręcie, ostrym hamowaniu itp. Zdarzało mi się, że zapalała ona się po kilkudziesięciu kilometrach jazdy autostradowej (170-200km/h). Poziom oleju w takim przypadku miałem jak najbardziej prawidłowy (w stanie spoczynku oczywiście). Tak więc sporadyczne zapalenie się tej kontrolki to nic takiego groźnego.

Skee napisz w jakich warunkach się ona Ci zapala, czy od razu po uruchomieniu silnika, czy po ruszeniu, czy jak pisałem po jakimś gwałtowniejszym manewrze czy długiej szybkiej jeździe.
Mimo wszystko i tak sprawdź kabelki od czujniczka, tak jak pisze Marek.

pozdrowionka

Darq wsio jest OK tylko małe ale skooro mówisz , że nie mam racji to powiedz mi gdzie na schemacie (pod jakim oznaczeniem H.... bo takie oznaczenie mają "lampki kontrolne" występuje ta kontrolka). Z twierdzeniem , że wchodzi ona w skład "check control" to się zgadzam w 100% i co do tego nie mam żadnych obiekcji. Nie ukrywam, że mogłem ją przeoczyć ale jakby co potrafię pierdyknąć się w pierś i powiedzieć "mea culpa".

Pozdrawiam
Ach te Andrzejki.....ma ktoś na zbyciu nie śmiganą wątrobę

Aha jeszcze jedno U5.2 na schemacie jest traktowana jako kontrolka w zestawie wskaźników LCD a nie analog. No i co za tym idzie (sprawdzone poświęciłem się ) kolory przewodów dochodzące do tej kontrolki nie zgadzaja się z tym co jest pokazane na schemacie 11 (zestaw wskaźników LCD). Także bazując na schemacie z wydawnictwa Auto nie można jednoznacznie określic przeznaczenia ww. lampki kontrolnej a podejrzewam, że do oryginału temu schematowi trochę brakuje.

Pozdrawiam

Gieroy chyba patrzysz nie na ten schemat
Rzuć okiem na to: schemacik

lampka U5.3

pozdrawiam

Zapala się po jakimś czasie, manewry jak manewry, tu dziura, tam dziura i gotowe. Przy dłuższej jeździe na trasie też się zapala. Co do kabelków to chyba są ok, nie widać żadnego uszkodzenia mechanicznego, jutro ciąg dalszy obserwacji....

Ajć coś ten "schemacik" nie wypalił

Gieroy z linkiem i plikiem schematu jest wszystko ok, tylko explorer nie chce go pokazywać, nie wiem dlaczego. Spróbuj wejść na ten link inną przeglądarką (pod mozillą działa bez problemu) lub ściągnąć plik na dysk (getright albo coś tego typu). Nie wiem dlaczego explorer nie chce tego otwierać, czyżby zbyt duże rozmiary (4173x3184px) ???