MotoNews.pl

Wycieraczki stary poldek

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
wycieraczki w starym poldku skaczą po szybie podobno to ból wszystkich starych poldków co na to poradzić pomóżcie bo próbowałem prawie wszystkiego

U mnie też skaczą a mam nowy przekaźnik. Może trzeba wymienić cały silniczek

Mialem to samo u siebie az w koncu sie zatrzymaly na amen
pojechalem do znajomego serwisu i rozkrecili wszytko popsikali
WD40 i dzilala jak nufka

pozdr

p.s. znacie ten kawalek ? wycieraczki z tym mam problem kiedy pada

może trzeba wymienić piora(same gumy)

napewno popryskanie WD 40 wystarcza??
btw wyciągnąć to ustrojstwo to nic miłęgo

No. debiutuje tu. Ale jak Gepard i Bobi sie zapisali to przyjaciele moich przyjaciol sa moimi przyjaciolmi.
A teraz do rzeczy, jak sie zatrzymaja wycieraczki nalezy uczynic tak:
1. Odkrecamy ramiona wycieraczek (klucz 13, nic skomplikowanego)
2. Zdejmujemy plastikowe oslonki
3. Psikamy te ruchome bolce WD-40 albo polewamy zwykla nafta, ktora ma ponoc jeszcze lepsze wlasciwosci smarne (na wlasne ryzyko, bo ja nie sprawdzalem)
4. Psikamy WD-40 mechanizmy wewnatrz komory silnika (po otwarciu klapy) jak to np. miejsca gdzie jest os obrotu ciegien
5. Wszystko to lepiej robic po uruchomieniu wycieraczek (rzecz jasna wszystko nie dotyczy punktu 1.)
6. Skrecamy jak bylo
7. Za tydzien-dwa powtarzamy manewry
8. Jak nie pomoze to robimy tak jeszcze pare razy
9. I wycieraczki jak nowe
10. Chyba zeby to nie byla kwestia zatarcia sie bolcow
11. Wtedy moze to byc silnik
12. Wymieniamy go i cieszymy sie nim az do momentu, kiedy zrobi nam sie to samo
13. Jesli to nie silnik, to moze elektryka (sprawdzmy przelacznik zespolony, polaczenia elektryczne, bezpiecznik i przekaznik przed wymiana silnika)
14. Jesli okaze sie, ze to wszystko nie pomoglo zmieniamy samochod
15. Rzecz jasna jesli zdecydujemy sie na poloneza badz duzego fiata, problem moze sie powtorzyc

Pozdrawiam
Levis#1509 PTK

Acha!
Na skakanie pomaga zmiana pior.
Levis#1509 PTK

Acha!
Na skakanie pomaga zmiana pior.
Levis#1509 PTK

A ja mam takie pytanie pewnego pieknego zimowego dnia kiedy to poraz kolejny zasypal moj samochod sniego postanowilem wlaczyc wycieraczki tyle ze nie odsniezylem szyby mh nic sie nie ruszyly wiec skoro mialem juz odpalony samochod a nie mam ssania (bo gaznik i na gazie odpalam) stwierdzilem ze rusze wicieraczki reka i pojda i tak tez uczynilem i od tego momentu moje ukochane wycieraczki w momencie kiedy je wylanczam zatrzymuja sie gdzie im sie to podoba. Nie wiem co mam czynic może jakas drobna rada która pomorze mi to naprawic poniewaz wiecie wiosna sie zaczela a tu raz pada a raz slonko
pozdrowienia Jery

?????????????????????????????????????????????????????? dziekuje berdzo za odpowiedz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Moze nikt nie mial takiego przypadku? Nie denerwoj sie tak.

Mialem podobny problem z wycierakami. Wkurzylem sie i po prustu wymienilem silnik a taki jak w Renault 5/11/21 itp.

Ogolnie rzecz biorac teraz na I biegu sa szybsze jak oryginalnie n II.
Sposob przerobki zostal przeze mnie szczegolowo opisany w dziale "Artykuly" na stronce FSO PTK.

Zapraszam do lektury:

Eater#851

z twojego postu wnioskuje ze poprostu zepsuł ci sie stycznik który powoduje ze wycieraczki po wyłaczeniu wracają do pierwotnego położenia

znajuje sie on po wewnecznej czesci bakielitowej blaszki na silniku i wapólpracuje z mimosrodem na kole zebatym

a teraz pytanie jak to naprawic ?? bo mnie to troche denerwoje ??