MotoNews.pl

Wycieraczki szyb

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Udało mi się w końcu kupić komplet wycieraczek firmy Mot-Gum/Motgum do mojej Corolli.

Niestety nie wszystko obyło się bez problemów, chociaż cena 23 zł z groszami za komplet ucieszyłą mnie jak dziecko.

Lewa wycieraczka o dł. 60 cm (14 zł) miała na opakowaniu potwierdzenie, że pasuje do Corolli 02->, to ... nie pasowała. Oryginalna ma 58 cm i owiewkę/spoilerek, do tego mocowanie jest inne i nie dało sie wykorzystać starego do nowej wycieraczki, a nowa trzyma się na zapięciu słabo.

Prawa o dł. 46 cm w ogóle nie występowała w tym sklepie (mieli cały asortyment Motgumu) i wybrałem inną o dł 48 cm (9 zł). Zamocowanie było identyczne więc tu bezs problemu, niestety obie wycieraczki są dłuższe niż zalecane i stykają się ze sobą. W dodatku ta krótsza z prawej zbiera wodę pozostawiając ślady.

Tanie mięso psy jedzą, zobaczymy co będzie za np. pół roku po zimie.

u mnie Motgum zbiera aż miło

ja wiem co będzie - nowe wycieraczki

Ja mam 3 motgumy i póki co bardzo ładnie chodzą

Golden_Flyer gdzie kupowałeś swoje, bo ja w moim rewirze nie mogę ich dostać - wogóle tej firmy nie mogę namierzyć w sklepach!

Kupiłem 1 Valeo i jedną jakąś bezfirmową i ta bezfirmowa zbiera lepiej niż Valeo!

W poprzednim autku miałem Motgumy i w porównaniu z tymi nowymi widzę poprawę na plus - wszystkie długości pakowane były pojedyńczo !!! A Motgumy po pół roku i tak szły/pójdą do wymiany, ale są tanie

Jackal: z tym mocowaniem wycieraczki to jest tak, że z reguły trzbeba wymienić to oryginalne na to, co jest dołączone do wycieraczki. Musiałem tak zrobić zarówno w Hondzie jak i w Yarisie.
A co do wymiarów - ciekawe, bo do Yarisa pasują jak ulał.

Nie wiem jak jest w Yarisie, a le w nowej Rolli lewa wycieraczka była chyba projektowana przez inny zespół inżynierów niż prawa. Mają inną długośc (to pomału staje sie normą), ale mają kompletnie inne mocowanie (szerokość, długość, zatrzask).

ja używam bosch twin. mam dwie lewe ze spojlerem założone.

Problem wycieraczek już się przewijał, do Corolli tylko Motgum ma zamienniki

Jak to tylko Motgum ? To nie założysz dowolnej wycieraczki o określonej długości ?
A w temacie wycieraczek, ja nabyłem w JC jakieś zimowe wynalazki. Całe pióro jest obleczone w cienki gumowy kondon, który ma zapobiegać zamarzaniu przegubów. Poza tym żadna rewelacja. Zwykła guma pojedyncza. Póki co zbierają równo (założyłem wczoraj ;P ). Zobaczymy na jak długo wystarczą. Tylko, cholera, lewa nie ma spoilera Trzeba będzie jakieś piórka założyć na ramiona.
Pozdro.

Tylko Motgum oficjalnie na opakowaniu wycieraczki ma wyszczególniony mój model Toyki. Inne firmy spełniają wymaganie długości, ale nie wiem jak jest z mocowaniem. Wycieraczka Motgumu nie ma spoilera, ale nie ma "kondona"

Jackal - zapisz/zapamiętaj jaka masz długość jednej i drugiej i znajdziesz taką parkę w sklepie - jak kupuję Bosche Twiny i nie am problemów z dostaniem parki 470 i 425., tudzież do mojego dwa razy po 450

Ponieważ nie wierzyeł w te ich zamienniki, przyniosłem do sklepu obie swoje wycieraczki i dlatego szlak mnie trafił kiedy sieokazało, że jedna jest niewymiarowa (460) a druga niby dedykowana o 2 cm dłuższa.

Jackal, nie stresuj się długością. Jak założysz 1cm krótszą, czy dłuższą to żadne halo się nie stanie. 1cm mniej nie ograniczy Ci aż tak bardzo widoczności (chyba że wypatrujesz wieczorami UFO zza kierownicy ) a jak dłuższa to ważne żeby nie zahaczała o uszczelkę szyby bo zaraz końcówka się rozleci.

Ja przed chwilą przekonałem się na własnej skórze ile daje spojler na wycieraczce. Jak włączyłem spryskiwacz przy 150 to wycieraczka podrywami na przód zostawiła pół płynu na szybie ledwie go muskając. Widoczność... hmmm... 3m ? Zaczęła dobrze zbierać dopiero wedle 90km/h
Jutro idę szukać tandetnych plastików na ramię wycieraczki.
Pozdro.

Cytat:
2003-12-09 15:32:22, Lapa pisze:
Golden_Flyer gdzie kupowałeś swoje, bo ja w moim rewirze nie mogę ich dostać - wogóle tej firmy nie mogę namierzyć w sklepach!

Kupiłem 1 Valeo i jedną jakąś bezfirmową i ta bezfirmowa zbiera lepiej niż Valeo!

Z przodu miałem już motgumy przy zakupie - wymieniałem tylko tylną, bo była tak skorodowana, że nadawała sie tylko na śmietnik (no i przede wszystkim zamazywała a nie wycierała). A kupowałem... w Auchanie

Cytat:
2003-12-09 18:22:04, jackal pisze:
Tylko Motgum oficjalnie na opakowaniu wycieraczki ma wyszczególniony mój model Toyki. Inne firmy spełniają wymaganie długości, ale nie wiem jak jest z mocowaniem.

Nie wiem jak z nowa Caroliną bo na razie nie wymieniałem, ale do starej kupowałem Boscha i normalnie było z tyłu wypisane że pasuje i pasowała i lewa i prawa (mocowanie też, tylko w komplecie z wycieraczką jest pare mocowań i trzeba wybrac to właściwe). Spojlerek też miała (lewa) a Bosch ma jakieś "grafitowe piuro" czy cuś, tak, że przegub jest mieki a część zbierająca twardsza.

Kiedyś (jak były jeszcze orginalne) poprosiłem o wymiane i w serwisie wymienili mi gumki za jakies grosze.

To było chyba najleprze rozwiązanie, bo Bosche sa jakieś nie równe (i nie tanie) raz zbieraja dobrze a raz nie. Może z Motgumami jest tak samo?