| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
BaranV8 BMW Friend BMW E-32 3.0 V8 poznań | 2004-07-30 22:38:13 Witam!!!
Czy ktos orientuje sie jak dziala strumienica? Czy cos wogole daje? Moze ktos ma zamontowana i czy sa przyrosty mocy? |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-07-30 22:46:07 to urządzeni wykorzystujące zasady fizyki. powoduje szybsze wysysanie spalin z komory spalania. czytałem o tym że to troszkę podwyższa moc, ale nie sprawdziłem tego u siebie. spróbuj może wyszukac jakies ciekawe informacje na internecie. daj znac jak coś wyszukasz.
pozdrawiam |
daz BMW Master (Moderator) BMW E36 Coupe Lublin | 2004-07-31 16:18:30 Ja miałem to założone w golfie 3 tdi.
Miałem dość dużą strumienice łuskową ośrednicy wlotowej 55mm. Żeczywiście jest drobna poprawa w osiągach, samochód stał się bardziej elastyczny, ale trzeba wykonac kilka rzeczy żeby to dało jakiś efekt i było bezpieczne. Popierwsze trzeba dobrze dobrać wielkość i śrdnice rur wlotowych strumienicy do pojemności silnika. Trzena ją zamontowac jak najbliżej kolektora, najlepiej zamiast katalizatora. Najważniejsza rzecz, koniecznie trzena mieć wolny wydech!!! trzeba usunąć wszystko co jest za strumiecą , czyli ewentualny katalizator i tłumik środkowy. W układzie wydechowym powinna się znaleść struminica, rura ,możliwie jak najprostrza i tłumik końcowy o zwiększonej przepływowości spalin (tzw. sportowy). Usunięcie śrdokowego tłumika i kataliaztora jest konieczne aby nie zniszczyć silnia, strumienica zwiększa ciśnienie spalin w układzie i przyspiesza ich wylot, ale jeśli zostawimy tłumik środkowy to on zablokuje te spaliny, zatrzym je i w wyniku większego ciśnienia zaczną wracać. Efektem tego może być wydmuchana uszczelka pod głowicą (w najlepszym przypadku), ale zazwyczaj wyginają się korbowody. Pół silnikia do wymiany. Tak więc WOLNY WYDECH!!!! Ja oddałem samochód do fachowców i zrobili mi wszytsko tak jak opisałem, strumienica , prosta rura i tłumik końcowy Remusa. Samochód nie był głośny gdyż strumienica działa jak tłumik, wycisza cały układ pozatym to był diesel, spaliny wychodziły swobodnia ,a wzrost mocy i elastyczności silnika był odczuwalny. Osobiście uważam że to się sprawdza i opłaca się to robić, oczywiście na należy oczekiwać nie wiadomo czego. Dobrze wykonany układ wydechowy zwiększy moc silnika max o 10%. [ wiadomość edytowana przez: daz dnia 2004-07-31 16:22:32 ] |
daz BMW Master (Moderator) BMW E36 Coupe Lublin | 2004-07-31 19:42:15 Też tak myśle, strumienica to takie dopełnienie wszystkich przeróbek pod maską. |