| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
bchmiel TOYOTA DRIVER Warszawa | 2003-12-10 11:58:32 Dziękuję za odpowiedź.
Płyn hamulcowy był wymieniany jakieś 10.000km temu, jeszcze w tym roku. Miałem nadzieję, że to coś pomoże, ale niestety byłem w błędzie. Wymiana nie poszła na marne, i tak powinienem był to zrobić - przejrzałem wszystkie rachunki za serwis (poprzednia właścicielka skrupulatnie zbierała Przy okazji były sprawdzane zaciski przy wszystkich kołach - zdaniem pracownika warsztatu było ok. Mam świadomość, że klocki będą się niedługo kwalifikowały do wymiany. Ciekawe jak tam tarcze.... Ze światłami będę musiał sprawdzić. Przyznam się szczerze, że sam nie wiem, gdzie jest regulacja poziomu reflektorów, ale dojdę jakoś. Bardziej martwi mnie nieco gorsze świecenie jednego z reflektorów - spróbuję wymiany żarówek, choć coś mi mówi, że to nie to. Z odpalaniem jest kłopot po dłuższym postoju. Aku zdycha tak, że nie ma siły kręcić, słychać co najwyżej jakieś terkotanie. Radio się rozprogramowuje, alarm się włącza, więc to prawdopodobnie mocny spadek napięcia. Martwię się, że to się skończy konsultacjami u elektromechanika. A co z tym ściąganiem, cholera? No nie uwierzę, że TTTM ! Pozdr, Bartek |
Golden_Flyer TOYOTA DRIVER BMW 116 Gdańsk | 2003-12-10 12:42:53 Co do ściągania-sprawdż, czy masz jednakowe ciśnienie w oponach. U mnie ściągało w lewo, bo auto miało skrzywione mocowanie prawego wahacza, przez co kąt pochylenia koła był nie taki jak trzeba-konieczne było prostowanie na ramie... A co do braku możliwości odpalenia auta po tygodniowym postoju, to na pewno nie jest to normalne. Podłącz amperomierz między klemę a biegun (-) akumulatora i już będziesz coś wiedział. Potem możesz po kolei wyjmować i wkładać bezpieczniki obserwując jednocześnie wskazania przyrządu. Przynajmniej zawęzisz obszar poszukiwań |
bchmiel TOYOTA DRIVER Warszawa | 2003-12-10 13:34:13 OK, podjadę na stację i sprawdzę ciśnienie. Właściwie od tego trzeba zacząć. Ale o ile pamiętam, ten problem występuje od dawna. Trochę mnie zmartwiłeś tym skrzywieniem wahacza. Czy jest to coś, co typowy mechanior jest w stanie wyłapać, czy trzeba mieć jakiś sprzęt specjalistyczny?
Natomiast jeśli chodzi o elektrykę, to mam pytanko: Jaki powinien być prąd "spoczynkowy"? Podłączone jest radio i wyjec. |
Golden_Flyer TOYOTA DRIVER BMW 116 Gdańsk | 2003-12-11 12:11:22
Skopaną geometrię wykryje każdy dobry diagnosta-czasami jest to widoczne nawet "na oko", jak wejdzie się pod auto. Do kontroli wystarczy sprzęt do pomiaru geometrii, jakim dysponuje każda stacja diagnostyczna. Co do prądu spoczynkowego to nie powinien być zbyt duży - przy wyłączonych wszystkich odbiornikach prądu (oprócz alarmu i podtrzymania pamięci radia) powinien wynosić góra kikadziesiąt mA. |