| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
DEspero Daewoo Leganza Warszawa | 2003-12-05 15:21:06 Cześć,
Po pierwsze: Przymierzam się do poprawek na zderzakach - zarysowania lakieru metalic. Obtarcia są raczej są za duże na malowanie pędzelkiem. Czy moglibyscie mnie poinstruować jak mogę to zrobić sam? Na razie zaopatrzyłem się w: lakier w sprayu w kolorze + bezbarwny, paste polerska i garaż I co dalej? Po drugie: Potrzebuję niedrogi lakiernika w Wawie do pomalowania spojlera. Kto widział,słyszał? Jakiej kwoty się spodziewać za lakier biały niemetalic? |
piotr-ek | 2003-12-05 15:27:25 Skoro będziesz i tak lakierował spoiler to daj sobie spokój z własną robotą przy zderzakach. |
DEspero Daewoo Leganza Warszawa | 2003-12-05 15:37:54
Spojler będzie na innym samochodzie |
cezariusz Klubowy Weteran AUDI A6 Lublin | 2003-12-05 15:44:58 zajrzyj na strone klubowa do porad
tam byl tekst dot lakierowania niestety zniknol ale jest mail gdzie mozna o niego poprosic |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-12-05 17:03:04 Witam.
Pozwolę sobie zabrać głos w tej sprawie (tylko nie odbierajcie mi "chleba", bo z czegoś muszę żyć Na wstępie napiszę, że nie polecam lakierowania zderzaków w Espero sprayem. Powód jest o tyle banalny, że aby dobrze wykonać taką pracę potrzebny jest porządny podkład na plastiki (niedostępny w sprayu) a dodatkowo lakier na tak elastycznych zderzakach jakie posiada Espero, koniecznie należy rozrobić z tzw. plastyfikatorem (to samo tyczy się spoilerka). Oczywiście nie muszę pisać, że lakiery w sprayach takowego nie posiadają w swoim "składzie". Z tego prostego powodu taka operaja wykonana "domowymi sposobami" z reguły nie wygląda dobrze Jeśli jednak koniecznie się uprzesz, mogę zamieścić instrukcję na forum, lub w dziale porad, jak w drodze wyjątku można taki zabieg przeprowadzić (sytuacja z gatunku extremalnych |
kobar Klubowy Weteran Ford Mondeo Warszawa-Bemowo | 2003-12-05 18:47:51 Tani i dobry lakiernik jest w Kiełpinie ul. Ogrodowa 2B.
Człowiek nazywa się Krzysztof Rybak. Pozdrawiam |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-12-05 20:36:13
Co tego typu "usterek", to jeśli jest to jedynie pajęczynka bardzo delikatna na lakierze bezbarwnym (rozumiem, że rozmawiamy o metalicu) to wpierw spróbuj wypolerować lusterko papierem wodnym o gramaturze np. 2000 (koniecznie na mokro). Następnie weź pastę polerską (do tego celu najlepiej nada się Farecla G3) i wypoleruj lusterko wcierając ją dość mocno (acz bez przesady) w lakier. Wszelkie zarysowania po papierze o tak niskiej gramaturze zejdą (tylko nie trzyj zbyt mocno i zbyt długo samym papierem) na pewno bardzo prawdopodobne, że razem z "pajęczynką". Jeśli jednak w pajęczynkę czy jak kto woli rysę promienistą dosłownie popękał lakier bazowy, należy lusterko polakierować. Tu z pewnością, będzie nam potrzebna mniejsza ilość plastyfilatora aniżeli w przypadku miękkiego zderzaka, ale ok. 15% obj. lakieru bazowego, dobrze by się sprawdziło. Niestety jak pisałem wcześniej plastyfikatora nie sposób dodać do lakieru w spray'u Inna sprawa, że potrzebny jest dobry podkład na plastik (polecam ICI AutoColor, lub PPg - ale tu cena może Was delikatnie zszokować P.S Jeśli lakier bazowy na lusterku popękał, znaczy to, że była w nim właśnie niedostateczna ilość (o ile wogóle był) plastyfikatora. Inna sprawa - jeśli pękniecie utworzyło się na skutek działania siły, np. uderzenie lusterkiem podczas jazdy. Pozdrawiam - Speed R |
torito Espero 1.5 GLX 16V Warszawa | 2003-12-05 21:32:15 Tom pomyliłeś zawody chłopie.
zostań lakiernikiem. PZDR |
Tomek-Mydlowski Warszawa | 2003-12-05 22:40:46 kto że niby ja [ wiadomość edytowana przez: Tomek-Mydlowski dnia 2003-12-05 22:41:12 ] |
torito Espero 1.5 GLX 16V Warszawa | 2003-12-05 23:56:33 podrowienia |
DEspero Daewoo Leganza Warszawa | 2003-12-08 10:07:47 Dzięki chłopaki za szeroki odzew. Spróbowałem w weekend w oparciu informacje znalezione w jakichś starych postach. Przemalowywałem sobie na początek grill w Leganzie - odeszły mi w ten sposób problemy z przejściem między dotychczasowym kolorem a nowym. Wyszło całkiem nieżle, ale będę musiał jeszcze dokonać poprawek. W sklepiku naprzeciwko Autoparts mają spraye odpowiadające lakierom Daewoo - ja jestem zadowolony z dopasowania do oryginału. SpeedR- jesteś malarzem |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-12-08 14:33:19 He, he Jeśli więc dysponujesz miejscem, gdzie nie wieje, nie kurzy się, jest względnie ciepło (ok. 20 - 22 st. C) i panuje wilgotność nie większa niż 65 % to z lakierowaniem nie powinno być żadnych problemów. P.S Kiedy już zabiję ekipę ludków kopiących tak skomplikowaną rzecz jaką jest kanał warszyatowy (robi to już trzecia ekipa z rzędu) to w razie czego zeznawajcie w sądzie, że miałem pomroczność jasną |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-12-09 19:18:25
Patrz, że też o tym nie pomyślałem Nie, dla niech problem polega na tym, że kiedy np. znajdą w ziemi kawałek cegły, zamiast go wyrzucić potrafią dzwonić do mnie przez godzinę z pytaniem jak taki problem "obejść"... no rzesz k... |
cezariusz Klubowy Weteran AUDI A6 Lublin | 2003-12-09 22:10:36 czyzby to byli bezrobotni programisci/informatycy?
i to w dodatku z microsoftu tylko oni potrafia znalezc problem tam gdzie bo nie ma |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-12-09 22:19:06
|
Zoltar Fajne Gdańsk | 2003-12-09 22:36:38 Latem doprowadziłem wode po sporej działce... i kopania troche było...
SpeedR, ile płacisz od godziny ? Może za dużo... To się Panowie obijają Ale OT się zrobił |