Moje tylne klocki (foto)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mowilem ze wlozylem new klocki na tyl firmy EtF. Zapomnialem ze mialem wam pokazac stare klocki

he te co juz ich nie ma to lewe kolo trzeba cos wymienic prawdobodobnie zacisk bo to ostatni nie nowy jest

pozdr

a teraz powiedz, jak ty to robisz, ze hamujesz jednym klockiem? magik jakis czy cus?
pagan

Cytat:
2003-07-01 09:36:47, pagan pisze:
a teraz powiedz, jak ty to robisz, ze hamujesz jednym klockiem? magik jakis czy cus?
pagan

Bo on hamuje pewnie tylko jedna noga

Biorac pod uwage ze to fomary i ze najpierw zaczelo delikatnie chrobotac a za chwilke juz tak "szurowalo" ze sie nie dalo wytrzymac moja diagnoza jest taka

lewe kolo mocniej hamuje a okladzina z tego jednego klocka poprostu pekla i spadla

co wy o tym myslicie? Dodam jeszcze ze auta nie sciagalo czy cos ale to pewnie dlatego ze to tyl

pozdr

A jak tarcze?
Bo jesli klocki sa w takim stanie, to tarcze tez musza byc ladnie zjechane...
LUCAS RULEZ

Na szczescie jechalem tak tylko chwilke i tarczom nic nie ma bym sie zachlastal tarcze mam prawie nowki wszytkie cztery

pozdr

Jednym klockiem hamuje sie takze wtedy, gdy z jakichs powodow (zatarcie) zacisk nie moze przemieszczac sie w jego mocowaniu - te 2 kliny gdzie ida. Wtedy hamuje tylko klocek od strony tloczka hamulcowego.

podłacze sie do postu

Sytuacje ma podobną i nie uśmiecha mi sie wymiana zacisku
natomiast wiele słyszałem o smarach (????) do tłoczków hamulcowych ( dziwne - bo zawsze sądziłem że hamulec i smar to nie najlepsze połączenie.......)
Domyślam sie że w wyszukiwarce bym coś znalazł - gdyby mi działała..... a u mnie jak odpalam wyszukiwarke to wypina sie IE....

THX za odpowiedź....

Ratman - odpowiedź jest prosta. Idziesz do sklepu motoryzacyjnego i prosisz o smar do tłoczków. Jak nie mają to udajesz sie do innego sklepu (lepszego). Kosztuje jakieś 6,40 , dostajesz niewielką tubeczkę tego magicznego środka, potem wypychasz tłoczki, smarujesz je, wciskasz/wkręcasz parę razy i hamulce zdecydowanie zmieniają swe oblicze. (Przy okazji nowe gumki osłaniające tłoczek )

VDC - szkoda że wyrzuciłem swoje zużyte tarcze. Stanowiły by idealny komplet z Twoimi klockami

Cytat:
2003-07-02 23:52:23, RATMAN pisze:
Domyślam sie że w wyszukiwarce bym coś znalazł - gdyby mi działała..... a u mnie jak odpalam wyszukiwarke to wypina sie IE....

proszę bardzo post o tym - Hamulce

I teraz już wiem dlaczego tak lubie to forum THX za odpowiedzi