MotoNews.pl

Problem z polonezem 1500 wycieki ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam problem powiecie mi skąd może cieknąć olej albo dlaczego mi znika ? więc tak mam w poldku silnik 1500 sle i uszczelka pod klawiatura nie puszcza ani ta pod głowica żdna nie puszcza świece nie są zaolejone ani nie kopci i juz sam niewiem nawet plam na asfalcie nie zostawia i niewiem już skąd może cieknąć.

Jaki olej, jaki przebieg ..?

Jak cieknie to gdzieś jest mokre!!!!!!!! GDZIE????????? Bo jak nigdzie nie jest mokre a bierze olej to może być kilka przyczyn! Pozdro!!!!!!!

Skoro nie plami na asfalcie, nie kopci olejem (na niebiesko), uszczelki sa cale, to chyba musisz wytrzec silnik i zobaczyc gdzie sie bedzie brudzil... ale skoro ten olej ubywa szybko to bez czyszczenia powinienes widziec plamy, a poza tym powinien kapac pod auto Dziwne. Moze cieknie w takim miejscu, ze nie wycieka pod auto tylko sie zbiera?

Aha, z tego co widzialem, to jezeli taki silnik nie cieknie to znaczy, ze tam juz nie ma oleju Moj tez troche kapie...

[ wiadomość edytowana przez: SAL dnia 2005-07-11 20:02:06 ]

Problem znalazłem chyba ucieka między skrzynia a silnikiem na łączeniu tam mam mokre ale dziwne że plam nie zostawia i to jest ciekawe że jak zejdzie oleju do minimum to wtedy przestaje ubywać :-/ heh a olej leje juz najtanszy mineralny chyba lotos a przebieg 64 000 km Pozdro wszystkim

Czasem sie tak zbiera, ze silnik jest mokry, a nie kapie No to logiczne, jak jest minimum to nie ma co wyciekac, albo poziom jest ponizej rozszczelnienia...

A co sadzicie o sylikonie ktory sie dolewa do oleju zeby zapobiec wyciekom??
Widzialem takie cudo i nie wiem czy oplaca sie to wlac, bo na ulotce pisze ze na peno pomoze ale jestem sceptycznie nastawiony do takich rzeczy

Cytat:
2006-04-04 13:50:10, wlochaty13 pisze:
... ale jestem sceptycznie nastawiony do takich rzeczy

I niech tak zostanie

witam!
mam pytanie, jak mozna w najprostszy sposób wymienic uszczelki pod miska olejowa i uszczelniacz walu od strony skrzyni biegów w silniku 1500 i czy jest z tym duzo roboty i problemu???

Najprościej jest wyjąć silnik.

Cytat:
2006-04-04 21:58:53, Mariuniu pisze:
witam! mam pytanie, jak mozna w najprostszy sposób wymienic uszczelki pod miska olejowa i uszczelniacz walu od strony skrzyni biegów w silniku 1500 i czy jest z tym duzo roboty i problemu???

A pierwsze pytanie brzmi : czy warto ?
Bo moze się okazać , ze cieknące uszczelki nie są przyczyną , tylko skutkiem .
Jeżeli silnik wykazuje duże oznaki zużycia i ma duże przedmuchy do układu olejowego ( zużyte pierścienie i uszczelniacze zaworów wydechowych ) to wymiana uszczelek nic nie pomoże - bo winne jest nadciśnienie , które wypycha olej na zewnątrz . Nawet jeśli po wymianie przestaną lać nowe uszczelki - to pojawią się nowe wycieki w miejscach , gdzie dotychczas było sucho .
I to że odma jest drożna - nie zabezpiecza przed nadciśnieniem , bo odsysanie par z odmy nie działa np. przy hamowaniu silnikiem !
Pomóc może ewentualnie wypuszczenie węża od odmy pod auto ...