Olej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czym tam zalewacie swoje motorki? co jaki czas zmieniacie olej?no i jak ze zuzyciem?
ja tam leje syntetyka 0W30 i poki co (odpukac) nie bierze nic...

mineralka 15W40 z przeznaczeniem na zagazowane auto. w sumie olej kapie.. ale o dziwo nie musze dolewać ponad standard czyli około litra na 1000km (jak pamietam zeby dolać )

Cytat:
2003-11-30 11:41:41, doogas pisze:
mineralka 15W40 z przeznaczeniem na zagazowane auto. w sumie olej kapie.. ale o dziwo nie musze dolewać ponad standard czyli około litra na 1000km (jak pamietam zeby dolać )

1 litr na 1000 km ?

Szczerze mówiąc to ogromne zużycie

I to jeszcze mineralnego.

Sruba jakiego preferujesz producenta ?

Ostatnio dużo ludzi gada źle o Castrolu. Za to chwalony jest Valvoline

Pozdro.

no w ksiazkach gwarancyjnych takei zuzycie oleju jest normalne ..a na serio to sam nie wiem jak to jest bo na przykład przejechałęm 5000km i nie dolałem nic, a czasem mi sie zdaje ze chyba powinienem dolać juz po 1000.. ten bagnecik jest tak dziwny ze nigdy nie wiem ile oleju jest ban prawde

Najlepiej byłoby zainstalować sobie czujnik poziomu oleju

Z tanich syntetyków Orlen Synthese, Quaker State dają radę. CO do Castrola, może jakiś z beczki i dlatego kiszka. W gruncie rzeczy przy pomysłowości naszych sklepikarzy powinno się jeździć po olej za zachodnią granicę

czujnik jest, no jak ma nie być? ale jeszcze sie nie zdarzyło mu zaświecić w innym momencie niz po załączeniu stacyjki
za to kontrolka od recznego pali sie nontoper ..chiba mi sie zapiekła linka

Cytat:
2003-12-02 10:56:17, doogas pisze:
czujnik jest, no jak ma nie być? ale jeszcze sie nie zdarzyło mu zaświecić w innym momencie niz po załączeniu stacyjki

chiba wiem dlaczego ci tyle chleje

Cytat:
2003-12-02 10:56:17, doogas pisze:

Ekhmmm... Ja miałem na myśli czujnik poziomu, a nie ciśnienia. Przy sprawnej pompie ten ostatni nie spowoduje zaświecenia się lampki nawet przy poziomie poniżej min. A rozrząd już wtedy nie jest smarowany...

Niektore nowe auta maja ksiazkowo podane np 0.7l na 1000 takze w starszym aucie nie nalezy sie przejmowac dolewka 1l

co do marki to jesli mineral to ja polecam ELF SRi 15w40 moj kadilak ma blisko 135 kkm i zeby nie dziura w misce olejowej to bym znikome ilosci dolewal ( a tak 0,5l na 1000km)

Aha Wilku gdzie tymi tu siakiegos orlena z quakerem stawiasz w szeregu ??? Quaker co prawda robi lepsze oleje przekladniowe niz silnikowe ale bron ci PB (panie bosze) porownywac go z jakims orlenem czy innym lotosem

Co do syntetykow to wiadomo esso/mobil wg mnie sa najlepsze

aha jeszcze jedno odradzam zakup z beczki (chyba ze u dobrego znajomego) bo chrzcza olej tez taki kraj

pozdr